KVC Westerlo – KAA Gent

Opnieuw bleek STVV een maatje te groot voor onze Kemphanen. Net als enkele weken geleden kwamen onze Kemphanen amper in het spel voor en was het heel de tijd rennen achter een ongrijpbare bal. De wedstrijd van zondag tegen Gent zal héél speciaal zijn. Diegene die niet moesten weten waarom, waren de laatste tijd niet aanwezig op onze aardbol.

KVC Westerlo

Interim-coach Bart Goor stond al onmiddellijk voor een ferme uitdaging om een competitief elftal op het veld te zetten. Twee geschorste spelers vervangen was op voorhand geweten, maar op de laatste oefensessie bleken onze internationals toch over kleine kwaaltjes te beschikken en werd er besloten om ze rust te gunnen. Zo kwamen er maar liefst 7 andere namen in het elftal in vergelijking met het vorige basiselftal tegen Genk. Gillekens, Jordanov, Tagir, Rommens, Haspolat, Van den Keybus en Frigan mochten zo aan de wedstrijd beginnen. Ook bij onze U21 moest men jongens (Raf Smekens, Candan Baskale en Zyon Vandekerckhove) recruteren om uiteindelijk aan de 20 geselecteerden te komen.

De piepjonge Karol Borys (17 jaar) mocht in de tweede helft zijn debuut maken, opzoekingswerk leverde op dat hij pas op de twaalfde plaats staat van jongste speler die ooit op het veld is verschenen, die eer is nog steeds weggelegd voor Geert Thijs die op 25 februari 1987 op 15-jarige leeftijd zijn debuut mocht maken in de hoofdmacht van KVC Westerlo.  Leuk weetje is dat Bart Goor trouwens de oudste speler ooit is geweest die het truitje van onze Kemphanen heeft aangetrokken.

Voor de wedstrijd tegen Gent zijn Nacer Chadli, Emin Bayram en Jordan Bos out en zoals we het vorige week al aangaven is dit voor onze club de ideale gelegenheid om speelgelegenheid te geven aan de jongens die dit seizoen niet zoveel aan bod zijn gekomen en te kijken wat zij in hun mars hebben. Een voorbeeld daarvan is de toch wel positieve invalbeurt die Josimar Alcocer vorige week liet optekenen.

KAA Gent

De Buffalo’s moesten voor het tweede jaar op rij tevreden zijn met een Play Off 2 ticket. In de heenronde stonden zij nog op een mooie derde plaats met 5 punten voorsprong op Club Brugge –  die toen 7de stonden – maar na de verkoop van enkele basispionnen, zoals Cuypers, Fofana en Orban was het moeilijk om nog aan te knopen met een driepunter. Na nieuwjaar speelden ze 13 wedstrijden waar er maar 2 al winnend werden afgesloten, waaronder die  5-0 op de laatste speeldag tegen Charleroi. Ook vorige week pakten ze uit met een vijftreffer, en blijken ze terug in grote scoringsvorm te zitten. Middenvelder Gandelman scoorde in die 2 wedstrijden liefst vijfmaal, en het was ook hij die in januari jongstleden de 2 treffers voor zijn rekening nam tegen onze Kemphanen in de Ghelamco Arena, waaronder de gelijkmaker in minuut 97.

De laatste keer dat zij verloren in het Kuipje was in het seizoen 2008-2009 door het eigen doelpunt van onze ex-coach Jonas De Roeck, sindsdien werden in de volgende 9 confrontaties 4x gewonnen en 5x gelijkgespeeld.

Wim Smet

De 41-jarige Antwerpenaar was dit seizoen reeds tweemaal eerder op te merken in het Kuipje. Op speeldag 12 tegen Union (1-3) en speeldag 20 tegen RWDM (3-0). All-time wordt dit zijn 10de bezoek als hoofdscheidsrechter in de Parel der Kempen, wat merendeel uitdraaide op overwinningen. Zesmaal konden we winnen en we speelden éénmaal gelijk. Voor Gent zal het de eerste keer worden dat zij hem als scheidsrechter krijgen dit seizoen, nadat hij al eerder al in zijn carrière 34 wedstrijden voor hen had gefloten. Een andere primeur is Westerlo vs Gent voor hem, nadat er al eerder al tweemaal een Gent vs Westerlo op zijn CV stond. Beide wedstrijden werden trouwens verloren door onze Kemphanen: in 2015 werd het een droge 5-0 en in augustus 2022 werd het 2-1.

Tekst en statistieken: Peter Boons