KVC Westerlo – Charleroi

Tegen een goed georganiseerd en sterk voetballend STVV hebben onze Kemphanen geen vuist kunnen maken en moesten zij de wet van de sterkste ondergaan. Pluspunt was wel dat onze meegereisde supporters tijdens hun carnavalsverplaatsing veel plezier hebben gemaakt en zo de ganse tijd de sfeer erin hielden.

KVC Westerlo

Logischerwijs koos coach Rik De Mil ervoor om Matija Frigan, in de plaats van de onfortuinlijke Romeo Vermant, te laten starten in het Daio Wasabi Stayen. Kyan Vaesen kreeg zijn eerste selectie (als bankzitter) van 2024, nadat hij 7 weken aan de kant moest blijven met een blessure. Tuur Rommens was na zijn verplichte schorsing van 2 weken, deze keer niet 100% procent fit, nadat hij 2 dagen voor de wedstrijd met koorts in bed lag.  Nog 3 finales te gaan, voordat we uiteindelijk gaan weten welke tegenstrevers we dit seizoen opnieuw moeten gaan bekampen. 

Het verleden heeft aangetoond dat je niet moet beginnen gaan te rekenen, en dat je in de eerste plaats gewoon de drie punten tegen Charleroi moet thuishouden, wat al een zeer grote stap richting play-off 2 zou zijn. De heenwedstrijd werd verloren in Mazzu-time en was trouwens de laatste van de heenronde, die we toen afsloten met 11 punten op de te verdienen 45. Sindsdien zijn we uit een dal geklommen en doen alleen Union (+30p), Anderlecht (+26p), Club Brugge (+22p), Antwerp en KV Mechelen (+21p) en Genk (+19p) beter dan ons, wij haalden sindsdien een 18 op 36. Dit zal de 20ste onderlinge confrontatie in het Kuipje worden. Onze laatste overwinning dateert van december 2015 toen we die avond wonnen met 2-1, 2 doelpunten van Fred Gounongbe. De voorbije 2 edities werden beiden verloren, vorig seizoen 2-3 met opnieuw een Mazzu-time en het jaar voordien werd het 0-2.

RSC Charleroi

De Zebra’s hebben dit seizoen de slechtste uitreputatie, ze wonnen namelijk nog geen enkele keer buitenshuis, in de reguliere competitie. Enkel op het veld van Thes Sport, wedstrijd voor de Croky Cup, werd er al winnend afgesloten. Ze verloren 9x en ze speelden 4x gelijk, telkens met een 0-0 (Genk, RWDM, Standard en OH Leuven). Vijf doelpunten wisten ze ook nog maar te scoren op verplaatsing. Het begrip Mazzu-time is niet zomaar uit de lucht gegrepen, want liefst 48% van hun doelpuntenproductie worden gescoord in het laatste kwartier van de speeltijd.

Er is geen enkele speler die in alle wedstrijden aan de aftrap kwam, de Cypriotische verdediger Andreou en de Sloveense flankspeler Rogelj komen het dicht in de buurt met hun 24 basisplaatsen. De speler die dan weer het meeste wedstrijden in actie kwam is onze Daan Heymans. Daan werd ingezet in 26 wedstrijden, 15 als basisspeler en 11 als invaller en hij scoorde één doelpunt dit lopende seizoen, tegen … Westerlo. In de topschuttersstand zien we 3 spelers met 4 doelpunten: kapitein Ilaimaharitra, middenvelder Guiagon en spits Dabbagh.

Vorige week werd er met 0-1 verloren tegen Genk, een wedstrijd waarin de verdedigers Van Cleemput en Knezevic vroegtijdig het veld moesten verlaten met een blessure. Knezevic was trouwens Van Cleemput komen vervangen, toen hij 20 minuten later zelf van het veld moest. De Henegouwers gaan deze wedstrijd zeker willen winnen, op papier zijn wij voor hen de gemakkelijkste opdracht, want daarna moeten zij nog thuis tegen Cercle Brugge en op de slotspeeldag naar AA Gent.

Bram Van Driessche

  • Dit wordt zijn 20ste wedstrijd in de Belgische competitie dit seizoen (18 JPL en 2 CC)
  • Zijn derde voor Westerlo, na eerder Charleroi vs Westerlo (3-2) en Antwerp vs Westerlo (2-2) te hebben gefloten
  • All-time zal dit zijn vierde optreden worden in het Kuipje: Westerlo vs Oostende (3-0), Westerlo vs Charleroi (2-1) en Westerlo vs Zulte Waregem (1-2)
  • M.a.w. hij was onze scheidsrechter toen wij voor de laatste keer wonnen in een thuiswedstrijd tegen Charleroi
  • All-time stats: 3x winst, 6x draw en 3 nederlagen

Tekst en statistieken: Peter Boons