KVC Westerlo – OH Leuven

Opnieuw 2 doelpunten voorsprong weggeven, opnieuw een dom doelpunt slikken, opnieuw in de laatste minuut, opnieuw op een stilstaande fase… Het verhaal van dit seizoen. We schrijven het niet gemakkelijk, maar dit is frustrerend. Na de wedstrijd werd er amper iets gezegd in de kleedkamer, want dit kwam opnieuw hard aan.

KVC Westerlo

Een schrijver kan zijn tekst deleten, een striptekenaar kan zijn verhaal uitvegen, want kan een voetbalploeg? Dit seizoen zo snel mogelijk vergeten en hopen dat dit een accident de parcours was. De balans van vreugde en verdriet helt teveel naar de verkeerde kant, on-westels ook. Het Kempisch geelblauw hart bloedt. Laat ons echter optimist blijven en het zeggen met een Kempische nuchterheid: na regen komt zonneschijn. Want de grootste fout die je kan maken, is bang te zijn om er één te maken.

Raf Smekens was wel een gelukkige jongen. De jonge belofte kreeg zijn eerste speelminuten aangeboden, ben er maar zeker van dat Raf dit nooit zal vergeten. Ook Griffin Yow was weer bepalend, 1 doelpunt vanaf de elfmeter – want vaste strafschopnemer Nicolas Madsen zat in de tribune – en 1 assist op het doelpunt van Lucas Stassin. Met in totaliteit 7 doelpunten en 4 assists is Yankee Griffin één van de ontdekkingen van het seizoen.

OHL-thuis is altijd een moeilijke opdracht geweest. De laatste 4 ontmoetingen in het Kuipje werden ook allemaal verloren. Nu coaches en spelers zijn met zo een zaken helemaal niet bezig, en als de vraag dan eens wordt gesteld is het een clichématig antwoord: statistieken zijn er om verbroken te worden.

Even nog vermelden dat onze jeugdploegen het wel fantastisch doen: de U16, U18 en U21 hebben allemaal de kampioenstitel al binnen en ook onze ladies mochten vorige week de titel op hun palmares schrijven. De Parel der Kempen blijft dus gewoon schitteren.

OH Leuven

De Leuvenaars konden pas in de allerlaatste seconde van de competitie een ticket voor deze play offs bemachtigen. Unscripted drama zoals de Pro League het graag heeft. Met 2 mooie thuisoverwinningen achter elkaar tegen respectievelijk Gent en Sint-Truiden, mogen we wel stellen dat zij de juiste vorm te pakken hebben, zeker als je nog eens verder gaat kijken en ze de laatste 5 wedstrijden maar éénmaal het onderspit moesten delven.

Hoogstwaarschijnlijk zal de Spaanse coach Oscar Garcia de volgende elf namen aan de aftrap brengen: in doel Tobe Leysen, Schingtienne – Schrijvers en Ricca als het verdedigende centrale trio, Sagrado en Akimoto op de flanken, Banzuzi en Schrijvers als controlerende middenvelders en de meest vooruitgeschoven spelers zullen Maertens, Maziz en Thorsteinsson zijn. OHL is ook een ploeg zonder echte targetspits. Topschutter Maziz wordt daar momenteel uitgespeeld, maar eigenlijk is hij meer een 10 of 11.

Scoren doen ze dan weer graag in het eerste kwartier (26%) of in het laatste kwartier (29%) van de wedstrijd. Dit seizoen konden ze tweemaal buitenshuis winnen: de eerste was in september 2023 op Mechelen (1-2) en de laatste was in … Westerlo (0-3) nu bijna 3 maanden geleden.

Wesli De Cremer

Wesli is een vaste scheidsrechter in onze Pro League. Hij werd dit seizoen al in 20 wedstrijden aangeduid om als wedstrijdleider te fungeren, zowel in de reguliere competitie, Croky Cup als de Play Offs. In totaliteit komt hij zo aan 138 wedstrijden in onze vaderlandse competitie.

Westerlo (19) en OH Leuven (18) zijn trouwens de ploegen die al het meest heeft gefloten, waarbij onze tegenstrever wel een hele goede statistiek kan voorleggen. Liefst 12 van die 18 duels konden zij winnen. Wij deden dit nog maar zesmaal met hem, wel vijfmaal in het eigen Kuipje. In 2017 stond deze affiche al op zijn CV, die zaterdagnamiddag wonnen onze Kemphanen met 1-0 na een doelpunt van Jens Naessens op assist van Benji De Ceulaer.

Tekst en statistieken: Peter Boons