KAA Gent – KVC Westerlo

Club was een brug(ge) te ver. Nochtans was de start – dan spreken we over de eerste tien minuten – belovend. Nu verliezen in het Jan Breydel is geen schande. Dat er nog (veel) werk aan de winkel was, dat wisten we. Van deze wedstrijd onthouden we dus vooral het hartelijk welkom dat onze coach kreeg van de gehele entourage en supporters van blauwzwart. 

KVC Westerlo

Deze week mochten we de (jarige) spits Romeo Vermant verwelkomen. Hij zal op huurbasis, tot het einde van het seizoen, voor onze Kemphanen uitkomen. Zeker geen overbodige luxe, als je weet dat Mathias Fixelles in die positie Erdon Daci kwam aflossen in de tweede helft. Depanneren waar mogelijk noemt men dat dan.

Ook Matija Frigan maakte deze week weer deel uit van de groepstrainingen en ook Lucas Stassin – die na zijn operatie enkele dagen vrijaf kreeg om in de casa de mama verwend te worden, verscheen op de club.

Zo lopen er nu twee spelers (Vaesen en Stassin) rond met een mooie verstevigende moonboot in de vernieuwde trainingground.

Onze balans bij Gent-away oogt mager. Reeds 25x mochten wij de uitstap maken richting de Ghelamco Arena. Onze laatste overwinning dateert daar van 2009, toen wij een 1-0 achterstand nog konden goedmaken in de laatste 10 minuten van de wedstrijd. Eerst scoorde Adnan Mravac vanop de stip de gelijkmaker en wist Bertin Tomou in de laatste seconde van de wedstrijd, de winning treffer – na assist van Jef Delen – tegen de netten te trappen.

Het jaar nadien volgde ons enige gelijkspel dat we daar haalden, een spectaculaire 4-4, na opnieuw een achterstand van 3-0 en weer een doelpunt in de slotseconden, deze keer van Daniel Chavez.

Eindbalans: 25 wedstrijden, 4 overwinningen, 1 gelijkspel en 20 nederlagen.

Wist-je-dat?

  • Bryan Reynolds de meeste basisplaatsen dit seizoen mag claimen. Hij mocht in 18 van de 21 gespeelde wedstrijden starten.
  • Nicolas Madsen onze topschutter is met 8 doelpunten in de competitie en eentje in de Croky Cup? Dat hij vooraleer hij naar Westerlo kwam, geen enkel doelpunt had gescoord op het hoogste niveau met FC Midtjylland in 41 optredens.
  • Kersverse aanwinst Romeo Vermant geboren is in Gelsenkirchen, toen zijn papa daar speelde bij Schalke 04. Dat hij speelt met het rugnummer 17, dat zijn papa ook had bij diezelfde Duitse club.
  • Arthur Piedfort deze wedstrijd geschorst aan de kant moet blijven staan, na zijn dubbele gele kaart in Brugge?
  • Sydorchuk en Jordanov op scherp staan met reeds 4 gele kaarten en moeten oppassen voor een volgend geel karton?
  • Wij onze uitrusting moesten aanpassen voor deze wedstrijd en geen enkele blauwe kleur mochten gebruiken van de voetbalbond. Dat wij dan maar spelen in onze witte shorts van vorig seizoen met een geel truitje.

KAA Gent

Coach Vanhaezebrouck verliest zelden van Westerlo. In zijn carrière coachte hij reeds 21 wedstrijden tegen onze Kemphanen, waarvan hij er maar 3 verloor. In het seizoen 2010-2011 gebeurde dit dan nog driemaal achter elkaar met zijn toenmalige ploeg: KV Kortrijk.

De kassa van Gent werd deze wintermercato al goed bijgevuld. Liefst 29 miljoen euro kwam erbij. Zowel Malick Fofana als Gift Orban werden verkocht aan het Franse Olympique Lyon, dat dit seizoen moeilijke tijden meemaakt in de Ligue 1.

Voorlopig kwamen er enkel Daisuke Yokota, een Japanner die bij het Poolse Gornik Zabrze speelde, en ook zijn landgenoot Daniel Schmidt werd aangetrokken als reservedoelman na het uitvallen van eerste doelman Nardi.

Schmidt kennen we natuurlijk nog van STVV, hij zal echter nu volop aan de bak moeten, want ook Davy Roef kampt momenteel met een hamstringblessure.

Wie er ook niet zullen bijzijn: verdedigers Watanabe en Fortuna, middenvelder Hong en aanvaller Tissoudali, zij spelen allen momenteel op de Asian Cup.

Is het elftal dan verzwakt na de recente (thuis)-nederlagen tegen Club Brugge (0-1) en KV Mechelen (1-2)?

Oordeel zelf aan de hand van hun transfermarktwaarde, uitgedrukt in miljoenen euro: Schmidt (1,2), Samoise (3,5), Agbor (0,3), Kandouss (4), Brown (5), De Sart (6), Kums (0,5), Gerkens (1,8), Yokota (1), Gandelman (2) en Cuypers (11). Een totale waarde van 36,3 miljoen euro (KVC Westerlo zijn startend elftal was vorige week 14 miljoen waard)

Simon Bourdeaud’Hui

  • 27 jaar
  • Dit seizoen was het zijn debuut in de hoogste afdeling
  • 4 wedstrijden dit seizoen in JPL, waaronder OHL vs Westerlo (0-2)
  • 8 wedstrijden in de Challenger Pro League
  • In het verleden: tweemaal Westerlo en tweemaal winst, ook tegen Virton werd er toen met 2-0 gewonnen
  • Eerste keer een wedstrijd voor Gent

Tekst en statistieken: Peter Boons