KVC Westerlo – STVV

Zelden een persconferentie meegemaakt waarbij de coach van de tegenpartij zeer lyrisch was over de tegenpartij. Hein feliciteerde Westerlo met de geleverde prestatie, “ze waren in alle opzichten beter dan ons, enkel pech hield hen van een overwinning en vergeet niet dat zij ook in Mechelen de 3 punten hadden moeten hebben”. Het was dan ook een wedstrijd om de vingers van af te likken.

KVC Westerlo

Interim-coach Bart Goor bracht zijn team onbevreesd aan de aftrap. Al van bij de aftrap wilden de Gentenaars hoog druk gaan zetten, maar onze Kemphanen speelden dit fantastich uit met de 0-1 na amper 1 minuut spelen. Drie minuten later had het zelfs 0-2 moeten staan, pech in de afwerking weet je wel …

Van een droomstart gesproken, mede door een paar tactische veranderingen. Zo verscheen linkspoot Jordan Bos op de rechtsachter, na het laattijdig uitvallen van Bryan Reynolds. Onze Aussie deed dit voortreffelijk. Ook Nico(las) Madsen claimde opnieuw zijn basisplaats en werd uitgespeeld als een 9,5 in steun van diepe spits Lucas Stassin, die Matija Frigan naar de bank verwees.

Ondanks dat we nog op zoek zijn naar die eerste driepunter, week na week worden er mooie dingen getoond met diverse spelers en tactische varianten. Dit mag je dan weer geslaagd noemen, en we blijven het herhalen: dit was het opzet in Play Off 2: relaxed kunnen spelen en werken met het oog op volgend seizoen.

De voorbije thuiswedstrijd tegen STVV leverde een doelpuntenfestival op: zesmaal werd er gescoord, netjes verdeeld tussen de beide elftallen en 2 doelpunten in de laatste 2 minuten van de wedstrijd, ook hier was de balans in evenwicht.

Sinds ons debuut in Eerste Klasse was STVV een geliefkoosde tegenstander voor ons in het Kuipje. Bijna elk duel werd al winnend afgesloten, enkel in de drie laatste ontmoetingen (2019-2023) werd er dan weer nog niet gewonnen.

Tijd om daar terug verandering in te brengen.

STVV

Mathematisch zijn de Limburgers nog niet uitgeschakeld om deze mini-competitie te winnen, het zou wel straf zijn moesten ze de achterstand van 11 punten op leider Gent – en dan mag Mechelen (de nummer 2) ook geen punten meer halen – nog kunnen inhalen.

De sympathieke Duitse coach Fink heeft nagenoeg een gans seizoen (72%) met dezelfde spelers in de basis kunnen aantreden. Tijd om ook te experimenteren? Zo lijkt het toch, want reeds in de vorige wedstrijd (Standard 1-1) bleven enkele sterkhouders op de bank en mochten de “invallers” het eens van bij de start proberen.
Kapitein Godeau, linksachter Bocat en aanvallende flanken Koita en Steuckers zaten in Luik op de bank. De namen van hun vervangers waren Janssens, Ogawa, Barnes en Bertaccini.

De onfortuinelijke Steuckers kende maar een korte invalbeurt. Slechts 45 seconden stond hij op het veld, toen hij bij zijn eerste balcontact meteen al een tik op zijn linkerenkel te verwerken kreeg en het veld opnieuw moest verlaten.

Het feit is dat de Truienaars een betere thuis- dan uitploeg zijn. In het eigen Daio Wasabi haalden ze 32 punten en in hun away-games klokken ze af op 16 punten. Scoren deden ze al 44x met Koita als hofleverancier met zijn 15 stuks en op verplaatsing krijgen ze het dubbel aantal doelpunten tegen (19-36). 50% van hun doelpunten vallen tussen minuut 60 en 90.

Simon Bourdeaud’Hui

Net als in de vorige thuiswedstrijd tegen Standard zal deze 28-jarige scheidsrechter onze wedstrijdleider zijn. Zijn debuut in de hoogste klasse kende hij in september 2023 en ondertussen is dit reeds zijn 10de wedstrijd. Zes in de reguliere competitie en 3 in de Play offs.

Zowel Westerlo als STVV kwam hij al driemaal tegen. Wij wonnen éénmaal (OHL 0-2) en speelden tweemaal gelijk (AA Gent 2-2 en Standard 3-3).
In totaliteit zit hij aan 4 stuks voor onze Kemphanen, want in 2021 floot hij ook een Westerlo vs Virton 2-0. Opmerkelijk is ook dat hij in 3 van die 4 wedstrijden telkens de bal op de stip lag.

Tekst en statistieken: Peter Boons