Standard – KVC Westerlo

Interim-coach Bart Goor had gehoopt op de eerste driepunter van deze Europe Plays Offs, maar na een opnieuw aangename voetbalpartij werd de buit netjes verdeeld tussen de beide elftallen. Drie pogingen blijven er nu over om nog eens al winnend van het veld te gaan, en om dat gevoel van de laatste keer op 16 februari tegen … Standard nog eens te beleven.

KVC Westerlo

Vier wissels noteerden we voor de wedstrijd tegen STVV. Bolat, Reynolds , Neustädter en Griffin Yow verschenen opnieuw in de basis en verwezen Gillekens, Rommens en Sayyadmanesh naar de bank. Nummer 4: Dogucan Haspolat zat dan weer een schorsingsdag uit, na eerder al 3 gele kaarten te hebben opgelopen in deze mini-competitie.

De Westelse doelpunten waren van mooie makelij. De raket die Jordan Bos afvuurde – met zijn rechter – ging pal de winkelhaak in en Lucas Stassin kreeg de 2-1 op een presenteerblaadje voorgeschoteld van Yow. By the way voor eens en altijd, je spreekt Griffin zijn achternaam uit als Yauw.

Qua selectienieuws zal er niet veel veranderen, Haspolat komt terug bij de kern, waaruit dan nog één persoon ter plaatse zal afvallen. De uitdaging in het Maurice Dufrasnestadion zal eens zo groot zijn. Zullen we het nog één keer aanhalen?  Sinds het gezegende Westelse 1997-jaar zijn onze Kemphanen nog maar éénmaal al winnend het veld daar afgestapt en vijfmaal met een draw richting het Kuipje gereden. De laatste twee ontmoetingen in het steeds vurige stadion leverden telkens een gelijkpsel op.

Tuur Rommens, Lucas Stassin en Bryan Reynolds moeten dan weer oppassen dat ze geen derde geel karton onder de neus geduwd krijgen, anders missen ze de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen KV Mechelen.

Standard Luik

Ook in Luik hadden ze hun seizoen anders voorgesteld. De trainerswissel Hoefkens – Leko bracht ook niet het gewenste resultaat en momenteel doet deze laatste het slechter dan zijn voorganger qua punten pakken.

Toen Hoefkens na 183 dagen zijn C4 kreeg bij de club haalde hij een puntengemiddelde van 1,18 per wedstrijd. Leko zit aan 0,94 en komt zo op de derde plaats te staan qua totaliteit in het niet-punten pakken in de vurige stede. Bekende koppen zoals Johan Boskamp (0,50) en voormalig bondscoach Robert Waseige deden in het verleden slechter (0,20). Ook een transferverbod is momenteel aan de orde,  wat het er allemaal niet rooskleuriger opmaakt naar eventuele versterking ,met het oog op het volgende seizoen.

Met een 5 op 21 doen zij het wel iets beter dan ons. Vijf gelijke spelen op een rij, met dan de nederlaag vorige week in Leuven. Ook voor de Luikenaars is het reeds 2 maanden wachten op een overwinning (4-0 tegen Eupen), dus ook hier zal de ontlading groot zijn moest dit nu vrijdag gebeuren.

Een heel opmerkelijk statistiek is dat zij bijna 70% van hun doelpuntentotaal gescoord hebben in de tweede helft. De Ivoriaan Kanga heeft er al 12 tegen het vijandelijk net gekregen en de Japanner Kawabe is het meest betrokken bij een doelpunt (36%), hij scoorde zelf 7x en was ook nog eens 8x betrokken bij een doelpunt.

We zullen ook kennismaken met een andere doelman, want het staat zo goed als vast dat Arnaud Bodart na 188 optredens en één doelpunt de club op het einde van het seizoen zal verlaten en krijgt de 19-jarige Matthieu Epolo volop zijn kans om zich te tonen.

Matonga Simonini

Deze 29-jarige Brusselaar zal deze wedstrijd leiden en voor altijd in zijn geheugen blijven, want het zal zijn debuut in de Jupiler Pro League worden nadat hij eerder al 40 wedstrijden in de Challenger Pro League mocht fluiten. Wij kennen hem vooral als de vierde ref in enkele van onze wedstrijden.

Tekst en statistieken: Peter Boons