KVC Westerlo – KV Mechelen

In lagere afdelingen kan het door omstandigheden al eens voorvallen dat er een ploeg niet komt opdagen, maar in het professioneel voetbal moet dit een unicum zijn geweest. Ontevreden supporters die de spelersbus van hun eigen team blokkeren zodat deze niet kunnen opdagen voor de wedstrijd. Wij keken er vooral naar en waren getuige van deze bizarre Luikse toestand.

KVC Westerlo

Laatste thuiswedstrijd van het seizoen komt er aan. Tijd om even stil te staan wat er in de voorbije 19 ontmoetingen allemaal heeft plaats gevonden.

  • 5x winst: Kortrijk (1-0), Eupen (2-0), RWDM (3-0), Cercle Brugge (4-2) en Standard (2-1)
  • 5x draw: STVV (3-3) en (2-2), Genk (1-1), Standard (3-3) en OHL (1-1)
  • 9x verlies: Club Brugge (0-1), Gent (1-3) en (0-3), KV Mechelen (2-3), Antwerp (0-3), Union (1-3), Anderlecht (1-3), OHL (0-3) en Charleroi (0-1)
  • De Westelse topschutter in het Kuipje is Nicolas Madsen met zijn 7 treffers, Griffin Yow wist 5x te scoren en Frigan en Stassin konden er elk 3 tegen de netten duwen.
  • In totaal werd er 27x gescoord en kregen we 36 doelpunten tegen.
  • Vijfmaal werd de bal in ons voordeel op de stip gelegd, Madsen scoorde er 4 en Yow 1.

Na de wedstrijd zal de Kemphaan van het seizoen verkozen worden. Wie dit zal worden is nog een groot vraagteken. Als we het ganse seizoen bekijken, kunnen we vaststellen dat volgende 9 spelers een basisplaats konden claimen: Bolat, Reynolds, Bayram, Neustädter, Bos, Sydorchuk, Piedfort, Madsen en Yow. Komt de winnaar uit deze groep? Of komt deze uit de groep spelers die ook veel minuten maakten, maar schipperden tussen basis en bank:  Tagir, Rommens, Haspolat, Van Den Keybus, Stassin en Frigan. Maken zij ook een kans om deze begeerde trofee – gekozen door de supportersverenigingen – mee naar huis te nemen?

Van de laatste 5 onderlinge ontmoetingen in het Kuipje werd er maar éénmaal gewonnen door onze Kemphanen. In de vorige ontmoeting – augustus jongstleden – stonden we er goed voor met een 2-0 voorsprong in minuut 75, maar 10 minuten later hadden onze provinciegenoten deze achterstand al goedgemaakt en gingen ze zelfs erop en erover.

KV Mechelen

Een schitterende reeks werd er door de Maneblussers neergezet in de periode januari – maart. Liefst 8 wedstrijden achter elkaar zonder nederlaag en enkel in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie werd er verloren. Begonnen in deze Europe Play Offs als uitdager van AA Gent, maar de 0/6 tegen zowel STVV als Gent was er teveel aan om te mogen meedingen naar een finaleplaats.

Dus relaxed spelen zit er zeker in. Zal Hasi kiezen voor enkele nieuwe jongens te brengen of zal hij met zijn sterkste elftal aantreden in de Kempen, zodat hij een 0/9 kan vermijden vooraleer hij volgende week zijn laatste wedstrijd voor hen zal leiden.

Het trio Schoofs – Mrabti en Hairemans zijn de spelers die de mooie statistieken kunnen voorleggen, met respectievelijk 14, 14 en 10 participaties bij de Mechelse doelpunten. Opletten ook voor rechterflank Patrick Pflücke, hij scoorde reeds eerder dit seizoen tegen ons en wist ook 2 assists te geven.

Bij Mechelen zijn ze ook op zoek naar een nieuwe coach. Besnik Hasi staat met stip genoteerd om coach te worden van KRC Genk en de namen van Carl Hoefkens en Jonas De Roeck worden genoemd als zijn opvolger. Hoogstwaarschijnlijk zullen we ook volgende week daar meer nieuws kunnen over lezen. Mechelen is ook de ploeg die het vaakst scoort in de tweede helft. Liefst 72% van hun doelpunten vielen tussen minuut 45 en 90.

Matonga Simonini

Mooi van de heren van de voetbalbond om Matonga een nieuwe kans te geven, nadat zijn debuut in de hoogste klasse vorige week, moest uitgesteld worden omdat thuisclub Standard niet in staat was om het veld op tijd te betreden. Leerrijke binnenkomer was dit voor de 29-jarige Brusselse scheidsrechter zou ik zeggen.

Tekst en statistieken: Peter Boons