KVC Westerlo – Beerschot

Goed spelen en jezelf belonen, eindelijk lukte het deze keer wel.  Net zoals heel het seizoen al, gingen onze Kemphanen uit van hun eigen sterkte  en bekroonden ze dit met een (historische) overwinning in Luik.  Man van de match Matija Frigan vond tweemaal de weg naar doel, dankzij schitterend voorbereidend werk van zijn teamgenoten.

KVC Westerlo

Opnieuw leverde onze technische staff schitterend werk af. Zij hadden de Luikse “pijnpunten” blootgelegd, en opteerden ervoor om een creatieve speler (Josimar Alcocer) in te brengen, in de plaats van de meer verdedigende Arthur Piedfort. Voor de wedstrijd zagen we coach Timmy Simons ook even praten met zijn aanvoerder Roman Neustädter, toen werd het duidelijk dat deze zijn plaats centraal in de verdediging moest afstaan aan het jonge trio Vuskovic – Bayram en Rommens. De honger en de gretigheid in deze groep is groot. Een schitterende mentaliteit leggen onze Kemphanen week na week op de mat. 

De wedstrijd tegen Beerschot is misschien wel de lastigste  horde om te nemen. Iedereen die het voetbal volgt, kent de situatie waarin ze zich bevinden, conclusie: je kan enkel verliezen, want iedereen gaat ervan uit dat de 3 punten binnen zijn. Beerschot is trouwens de ploeg die wij al het vaakst in ons bestaan zijn tegengekomen. Ze zijn in al die jaren wel driemaal veranderd van naam (AC – VA – VAC), de wedstrijden stonden steeds gepland in het Kiel en ze speelden steeds in het mauve. Dit wordt dus de 60ste onderlinge ontmoeting,  en de 38ste in het Kuipje. De statistieken zijn praktisch in evenwicht: 12x winst, 12x gelijk en 13 nederlagen. 

Twee spelers moeten opletten dat ze de volgende wedstrijd, thuis tegen Club Brugge, niet moeten missen. Stofzuiger en kersverse aanvoerder Dogucan Haspolat en linkspoot Tuur Rommens staan beide genoteerd met 4 gele kartons achter hun naam.  Bakary Haidara en Griffin Yow werken volop aan hun terugkeer en de 4 youngsters van de groep: Zenzo De Boeck, Raf Smekens, Rhys Youlley en Julian Placias zullen dit weekend aantreden met de U23. Dire Mebude is dan weer opnieuw inzetbaar na zijn ziekteverschijnselen van vorig weekend.

Beerschot

De Mannekens hadden hun start wel anders ingeschat. Op de openingsspeeldag haalden ze nog een gelijkspel tegen OHL (0-0), daarna sloten ze elke wedstrijd af met een nederlaag. Nu gemakkelijk was hun programma niet, want zij kregen respectievelijk  Union, Cercle Brugge, Genk, Standard, Dender, Charleroi, Sint-Truiden en Antwerp voor de kiezen. De huid van de (Beerschotse) beer mag je niet verkopen, vooraleer hij geschoten is: met die mentaliteit zullen zich hier ook presenteren in het Kuipje.

In de spelerskern van Beerschot is de opvallendste naam natuurlijk die van de coach, Dirk Kuyt. Het Nederlandse icoon speelde vorig seizoen nog kampioen met deze ploeg en hij kent heel goed onze vice-president Hasan Cetinkaya en Team Manager Baturalp Soydas van hun gezamenlijke tijd in Fenerbahçe. 

Aanvoerder is Ryan Sanusi en in de verdediging zien we ook 2 bekende namen staan. Hervé Matthys was in de periode tussen 2015 en 2017, 7x te bewonderen in het shirt van de Kemphanen en Derrick Tshimanga mocht op een blauwe maandag in augustus 2011 het Rode Duivelsshirt aantrekken voor een wedstrijd in Slovenië.

Recent kwam er ook nog een kwaliteitsinjectie met spelers van Paris Saint-Germain (rechtsachter Colin Dagba), Nottingham Forest (centrale verdediger Loïc Mbe Soh), Ajax Amsterdam (linksachter Ar’jany Martha) en de 2 Saöedische internationals van Al Ittihad: Faisal Al-Ghamdi en Marwan Al-Sahafi.

Kevin Van Damme

De Westvlaming was op de openingspeeldag tegen Cercle Brugge al te zien in het Kuipje. Op zijn 34ste zit hij aan 191 gefloten professionele wedstrijden. 

De eerste keer dat hij richting de Kempen kwam was  op 15 oktober 2017, toen hij de wedstrijd tegen … Beerschot mocht fluiten. Die zondagnamiddag werd er een brilloze uitslag genoteerd en betekende ook het debuut van ondergetekende bij de Parel der Kempen.  Sindsdien kwam hij nogmaals 4x op bezoek met één overwinning, één nederlaag en twee gelijke spelen tot gevolg.

Tekst en statistieken: Peter Boons