KVC Westerlo – Club Brugge

Het zou wel eens een mooie zaterdagse namiddag kunnen worden in de Kempen. Met de komst van Club Brugge is het Kuipje (opnieuw) uitverkocht. De West-Vlaamse club blijft ook hier in onze omstreken een populaire club en beide ploegen zullen uitgaan van hun eigen sterkte, met als inzet een plaats in de top 6 van het klassement.

KVC Westerlo

Het puntenverlies in de vorige wedstrijd tegen Beerschot leverde toch wel een zuur gevoel op. De mannen van het Kiel konden amper 47 passes op onze helft geven en dit gedurende 97 minuten. Toch wisten ze daar twee doelpunten uit te verzilveren. De beelden van die wedstrijd zullen ongetwijfeld geanalyseerd zijn geworden, want zaterdag verwachten we toch wel iets meer passes van de tegenstander op onze helft. Gelukkig trok onze 17-jarige centrale verdediger – wie kent hem ondertussen na 10 wedstrijden nog niet? – Luka Vuskovic ons over de streep met 2 doelpunten, zodat we toch nog een meer dan verdiend punt uit de brand konden slepen.

Het puntentotaal, in een onderlinge wedstrijd tegen Club, blijft schaars, héél schaars. De laatste thuisoverwinning dateert van oktober 1999, toen Vedran Pelic als enige die zondagavond de bal tegen de netten wist te trappen. Daarna volgden nog 4 gelijke spelen en 14 nederlagen, waarbij toch steeds opvalt dat het geen “ruime” nederlagen waren – uitgezonderd in 2002 en 2009 toen er telkens 1-4 op het scorebord stond na 90 minuten.

Een speciale wedstrijd wordt het ook voor onze coach Timmy Simons. Elke Vlaamse krant kwam deze week op bezoek om hem te interviewen. Wat wil je? Liefst 12 jaar van zijn carrière stond hij in loondienst bij Brugge, dit verdeelt over 2 periodes (2000-2005 en 2013-2018). 439x droeg hij het blauwzwarte shirt, scoorde 46x en gaf ook nog eens 18 assists. Niet moeilijk dat hij werd opgenomen in “The Hall of Fame”.

Voor de eerste keer in zijn prille trainerscarrière (67 wedstrijden op zijn CV) zal hij een wedstrijd tegen zijn vroegere werkgever coachen. Hem kennende weet ik dat hij er op gebrand zal staan om die 3 punten in het Kuipje te houden.

Ons keukenteam zorgde in ieder geval voor een geluksbrenger deze week: borden die uit de hand en pardoes op de grond vielen, en je weet wat ze zeggen: scherven brengen … We zullen het in ieder geval zaterdag omstreeks kwart voor 6 weten.

Club Brugge

Op de eeuwige ranglijst van onze Belgische competitie staan ze op de tweede plaats (na Anderlecht), de laatste 5 jaren zijn ze echter opgeklommen tot onze nummer 1. In het begin van het seizoen kenden ze een moeilijke start met 1 op 9 tegen KV Mechelen, Standard en Genk. Daarna volgden 4 overwinningen op één rij tegen Antwerp, Dender, Cercle Brugge en Kortrijk. De laatste 3 ontmoetingen waren opnieuw tegen een iets sterkere tegenstander: thuis tegen Gent (2-4) en Union (1-1) en op verplaatsing naar Charleroi (1-1).

Club is ook de club met de duurste spelerskern (de gemiddelde waarde per speler is 5,54 miljoen euro) . Bij de 25ste “duurste” spelers in onze competitie staan er 7 spelers van Club genoteerd: Skov Olsen (nr1), Onyedika, De Cuyper, Tzolis, Ordonez, Vetlesen en Nilsson. Onze Max  staat zelfs  op nummer één genoteerd als Belgische speler in onze Jupiler Pro League. Conclusie: kwaliteit genoeg aanwezig. Leuk detail is dat Brandon Mechele (109), Hans Vanaken (90), Simon Mignolet (10) en Dedryck Boyata (1) nog ooit samen op het veld hebben gestaan met onze coach.

Als we de verhoudingen van hun doelpuntentotaal bekijken, dan zien we dat ze amper scoren in de eerste 45 minuten (25%) en vooral het laatste kwartier goed bij schot zijn (32%). De doelpunten werden gescoord door Skov Olsen (4), Vanaken en Nilssson (3), Mechele en Tzolis (2) en de jongelingen Seys en Talbi (1).

De elf spelers met de meeste speelminuten zijn: Mignolet, Seys, Mechele, Ordonez, De Cuyper, Onyedika, Vetlesen, Vanaken, Skov Olsen, Tzolis en Nilsson.

Nicolas Laforge

Een topwedstrijd verdient ook een topscheidsrechter, deze 37-jarige Waalse referee zal zijn 342ste wedstrijd in zijn loopbaan gaan fluiten. Voor onze Kemphanen zal dit het 17de optreden worden, voor Club Brugge zijn 45ste. In het Kuipje zelf haalden we in het verleden redelijk goede uitslagen met hem, met overwinningen tegen Oostende, Lokeren en Cercle Brugge, gelijke spelen tegen Antwerp, Seraing en STVV en nederlagen tegen Moeskroen en Standard. De laatste keer dat hij een wedstrijd voor ons floot was in het begin van dit jaar, in en tegen het blauwzwarte Brugge (3-0).

Tekst en statistieken: Peter Boons