Standard – KVC Westerlo

De Antwerpse clash was allerminst saai te noemen. Diverse VAR-momenten, gemiste en afgekeurde elfmeters, toegestane doelpunten, die in eerste instantie werden gevalideerd en waarop de scheidsrechter moest terugkomen en uiteindelijk Mega Toby Alderweireld die ons tweemaal afmaakte met een rake kopbal. Zijn analyse sprak boekdelen: we pakken hier op een diefje de drie punten, want Westerlo was beter.

KVC Westerlo

Voor de wedstrijd werd onze coach bestookt met de vraag, eerst 9 op 9 en nu 2 op 12? Journalisten zijn vaak op zoek naar het negatieve, want wacht eens even geachte heer interviewer,  die 2 op 12 was op bezoek in Gent, Genk en Anderlecht en thuis tegen zwarte beest OHL. Ik wil weten hoeveel ploegen meer punten zalen uit dit programma. Als we de analyse van de laatste 5 wedstrijden maken dan is er allerminst reden tot paniek. We creëren kansen genoeg om te kunnen scoren en in 3 van deze 5 ontmoetingen werd de wedstrijd – in ons nadeel – beslist in de laatste 5 minuten van de wedstrijd.

Zoals verwacht verkoos coach Simons om de gekwetste Griffin Yow te vervangen door Allayhar Sayyadmanesh en ook Alfie Devine verscheen voor de eerste keer aan de aftrap. Beide spelers stonden na de wedstrijd in de top 5 van de betere spelers. Een derde Kemphaan die in die lijst stond was Matija Frigan. Onze diepe spits miste eerst zijn elfmeter, na een mooie parade van de Antwerpse doelman, en maakte daarna op schitterende wijze zijn tweede doelpunt van het seizoen.

In de beginjaren was Standard-uit een kwelling. Tussen 1997 en 2015 werd er 15x verloren en 3x gelijkgespeeld. Pas de laatste jaren beginnen we punten mee te pakken in Luik. Ook al moet er gezegd worden dat we in de geschiedenisboeken van het voetbal nog altijd staan genoteerd met slechts één schamele overwinning in 24 Luikse ontmoetingen, want die forfaitzege van vorig jaar tellen we echt niet mee.

Vanuit de ziekenboeg kunnen we vermelden dat 2 spelers het scheidsrechterblad niet zullen gaan halen: Griffin Yow en Mathias Fixelles. De rest is selecteerbaar.

Standard Luik

De Kroatische coach Ivan Leko heeft met dit Standard een stevige defensieve organisatie neergezet. In 8 wedstrijden kregen ze maar 3 doelpunten tegen en hielden ze 6x de nul. De jonge doelman Epolo heeft zelfs een reddingpercentage van 90,9%.  Aan de andere kant scoorden ze maar 4x en staan ze wel mooi genoteerd op de 7de plaats met 12 punten.

De tegenstanders die ze over de vloer kregen in eigen stadion waren: Club Brugge (1-0), KV Mechelen (0-0), Beerschot (1-0) en Union (0-0) en op verplaatsing speelden ze tegen Genk (0-0), Kortrijk (1-0), OHL (2-0) en Dender (0-2).

Hun basisopstelling zal bestaan uit een 5-3-2, met 5 nieuwkomers t.o.v. vorig seizoen. Welke zijn nu die nieuwkomers? De verdedigers Bosko Sutalo (ex-Atalanta en ex-Verona), David Bates (KV Mechelen) en Ilay Camara (RWDM), in het middenveld Marko Bulat (Dinamo Zagreb) en voorin Andi Zeqiri, die overkwam van KRC Genk en ook even op de Westelse radar stond.

Vier andere spelers behoorden vorig jaar ook tot de kern, maar kregen amper speelminuten: doelman Epolo (360 minuten), verdediger Ibe Hautekiet (146 minuten), aanvaller Soufiane Benjdida (53 minuten) en middenvelder Léandre Kuavita (0 minuten). Zij speelden wel regelmatig hun wedstrijden mee met SL16 in de Challenger Pro League.

Twee spelers behielden hun plaats, rechtsachter Marlon Fossey, die recent zijn debuut mocht maken in Team USA en aanvoerder Aiden 0’Neill, een vriend van onze Jordan Bos.