KVC Westerlo – Royal Antwerp FC

Een gelijkspel behalen in Anderlecht, elke Kemphaan had ervoor getekend, maar uiteindelijk had er meer ingezeten. Eindconclusie was dat sommige situaties  beter uitgespeeld hadden kunnen worden,  toch mogen we heel fier zijn op de grinta en het jeugdig enthousiasme dat deze groep telkens weer laat zien.

KVC Westerlo

Coach Timmy Simons opteerde, voor de eerste keer dit seizoen, voor een centraal trio achterin. Emin Bayram was eindelijk wedstrijdfit genoeg om in de basis te kunnen starten. Hij zou ook een belangrijke rol spelen in deze wedstrijd. Eerst kopte hij de Ronaldo-achtige vrije trap van zijn maatje Haspolat in de rebound binnen, daarna zette hij een schitterende blok – hij bleef gewoon staan nota bene – op Coosemans, zodat deze zich verkeek op de bal en de benjamin op het veld Luka Vuskovic kopte deze gelegenheid gewoon tegen de touwen. Zo werd de vroege achterstand – een afgeweken bal – rechtgezet en hielden onze Kemphanen stand tot de 85ste minuut. Toen draaide Stroeykens geweldig weg van zijn tegenstander en plaatste de bal onder het lichaam van Sinan Bolat.

Met die driemansdefensie moest er ook iemand “opgeofferd” worden. Topschutter Allayhar nam plaats op de bank, na het verwerken van de appelsientjes tijdens de rust,  mocht hij opdraven in de plaats van de vermoeide Josimar Alcocer, die er een vermoeiende trip had opzitten met zijn nationaal team. Ook Griffin Yow bleef in de kleedkamer achter wegens knieproblemen en mocht Alfie Devine – op het laatste nippertje speelgerechtigd gekregen dankzij het schitterend werk van onze administratieve medewerkers – zijn debuut maken.

Enkele minuten voor tijd zagen we ook Jordan Bos terug op het veld verschijnen, hij moest in de openingswedstrijd tegen Cercle Brugge reeds vroeg de wedstrijd staken, en pas 8 weken later verscheen hij  opnieuw op de groene mat. Qua selectienieuws zal er enkel niet gerekend kunnen worden op Griffin Yow, hoe lang hij juist buiten roulatie is, is nog een vraagteken.

Royal Antwerp FC

De mannen van ’t stad hebben jarenlang een trauma in het Kuipje gehad. Pas vorig seizoen wisten ze, voor de eerste keer in 26 jaar en 10 eerdere ontmoetingen, de volle buit te halen in de Kempen. Onze verliezende coach van toen, Jonas De Roeck, staat nu aan het roer van stamnummer 1. Een aartsmoeilijke start kregen de roodwitten te verwerken, wat geeft dat zij momenteel de 8ste plaats in het klassement bezetten  op 3 punten van nummer 2 Club Brugge.

Zo werd er gewonnen tegen Charleroi (0-1), Sint-Truiden (6-1) en Union (2-0), een draw kwam er uit de bus tegen Gent (1-1) en de verliezende partijen noteerden we tegen Anderlecht (1-2), Club Brugge (1-0) en de streekderby tegen KV Mechelen (0-1).

De miljoenen (40) stroomden deze zomer binnen in Antwerpen met de verkoop van Ilekhena (Monaco), Keita (Parma), Ekkelenkamp (Udinese) en Yusuf (New England Revolution). De spelers die werden aangeworven waren bijna allemaal vrije transfers en hebben een pak aan ervaring (Praet en Riedewald) en ook stevige dertigers zoals Chery en Odoi die beide de leeftijd van 36 jaar bereikt hebben.

De 11 gemaakte doelpunten kwamen op naam van 6 verschillende spelers: Chery (3), Ondrejka (3), Janssen (2) en Doumbia, Kerk en Valencia die elk éénmaal de weg naar doel vonden.

Erik Lambrechts

Deze net 40 jaar geworden (17 september) scheidsrechter, wordt meestal ingezet als één van onze Belgische topteams moet spelen. Dit seizoen mocht hij 5 wedstrijden fluiten: 2 van Anderlecht en 2 van Club Brugge en de vijfde wedstrijd was Gent vs Westerlo …

In de 6 vorige wedstrijden in het Kuipje, onder zijn leiding, wonnen we tweemaal (Virton 2-1) en Dessel (1-0) en verloren we viermaal (Charleroi 2-3), Tubeke (0-1) en tweemaal tegen Anderlecht (0-1) en (0-3).

Tekst en statistieken: Peter Boons