RSC Anderlecht – KVC Westerlo

Na deze eerste interlandbreak van het seizoen, vatten we de competitie terug aan met een verplaatsing naar Anderlecht. Een echte topper, als we de stand erbij nemen. Het zal er vooral op aankomen om goed bij de les te zijn, want mauve-wit straft elke fout genadeloos af.

KVC Westerlo

De verrassing in Genk was natuurlijk dat Lucas Stassin niet meer op het wedstrijdblad stond ingevuld. Een paar uur voor de aftrap in Limburg werd hij namelijk definitief verkocht aan de Franse traditieclub Saint-Etienne. Zo verliezen we een tweede smaakmaker in deze zomermercato. Het toont wel aan dat onze club goed bezig is met het opleiden – en de kans te geven om ze te laten spelen – van jonge spelers. Blijkbaar staan wij Europees gezien zelfs op de derde plaats qua speelgelegenheid aan jonge spelers van -23 jaar. Enkel het prestigieuze Ajax Amsterdam en het Franse Racing Strasbourg doen beter.

Op het middenveld kwam er nog iemand extra bij. Alfie Devine, net als Luka Vuskovic eigendom van Tottenham, is een jonge Engelsman die toch al ettelijke wedstrijden in het Championship heeft gespeeld. Het is iemand die goed tussen de lijnen kan lopen en spelen. Ook al is de transferperiode tussen de clubs definitief afgesloten, er kan nog altijd een speler zonder contract aangeworven worden. Zo gaat de zoektocht naar een eventuele diepe spits nog wel verder, in de huidige kern kan een eventuele tijdelijke oplossing altijd wel gevonden dixit onze coach Timmy Simons. Die laatste heeft wel een knappe statistiek in zijn loopbaan als speler tegen Anderlecht. Telkens hij scoorde, (4x)  verloor zijn Club (Brugge) niet!

Qua selectienieuws kunnen melden dat er uit de ganse kern kan gekozen worden, het zal ervan afhangen hoe onze internationals hun (soms verre) vlucht hebben verteerd. De laatste training op vrijdagochtend zal veel duidelijk maken.

RSC Anderlecht

In de media krijgen we al wel eens te lezen dat het voetbal van Anderlecht niet altijd mooi is, maar dit wil wel zeggen dat ze dodelijk efficiënt zijn als je hun huidige positie in het klassement bekijkt. Hun voorlopige 3 thuiswedstrijden gaven de volgende uitslagen mee: STVV (1-0), OHL (1-1) en tegen Dinamo Minsk werd het ook 1-0. De balans in hun 7 gespeelde wedstrijden is dat ze nog niet verloren zijn en dat ze een doelpuntensaldo hebben van 9-3. Zakelijk de punten mee naar huis nemen noemen ze dat dan. Opmerkelijk is dat ze nu aan een kwartet aan thuiswedstrijden beginnen op 11 dagen. Eerst komen wij op bezoek, daarna is het de beurt aan Genk, Charleroi en het Hongaarse Ferencvaros.

Het huidige  basiselftal bestaat uit een mix van Belgen en Scandinaviërs. Coosemans, Sardella, Rits, Leoni en Verschaeren vertegenwoordigen ons vaderland en Jörgensen, Augustinsson, Dreyer en Dolberg vind je terug op de lijst van de overzeese spelers. De Serviër Jan-Carlo Simic, overgenomen van AC Milan, heeft zijn plaats centraal in de verdediging veroverd en enkel op linksbuitenpositie wordt er al eens geswitcht. De laatste 2 ontmoetingen stond de Ecuadoriaan Nilson Angulo daar geposeerd.

Tijdens de interlandbreak werd Leander Dendoncker gehuurd van Aston Villa. De defensieve middenvelder, hij kan ook centraal in de verdediging spelen, verliet in de zomer van 2018 het Lotto Park. Na Wolverhampton, Aston Villa en Napoli zal hij nu dus tot het einde van het seizoen terug op vertrouwde bodem te zien zijn.

Nathan Verboomen

Negen keer was hij in het verleden onze wedstrijdleider, slechts éénmaal gingen we als winnaar van het veld: op 7 december 2023 wonnen we toen in het Kuipje met 1-0 van Kortrijk.

De drie uitwedstrijden met hem, Union (3-1), Cercle Brugge (2-1) en KV Mechelen (3-1) werden allemaal verloren.

Mooi weetje is dat deze 36-jarige Bachelor LO,  aangesloten bij Bertem-Leefdal, sinds 2010 scheidsrechter is en dat hij zijn debuut in de hoogste afdeling kende in het Kuipje, toen Eupen in 2016 op bezoek kwam (1-2).

Tekst en statistieken: Peter Boons