KVC Westerlo – Cercle Brugge

Het seizoen 2024-25 is de 122e editie van het Belgische profvoetbal en de negende na de competitiehervorming van 2015. Ons Westel zal voor de 21ste keer deelnemen aan deze vaderlandse competitie.

KVC Westerlo

Niemand in de Kempen wil nog een zelfde scenario als vorig seizoen meemaken. Trainerswissels, op een verkeerde manier de media halen, een wedstrijd die door supporters van Standard werd geboycot, kortom alles wat kon fout lopen hebben we toch wel van dichtbij kunnen volgen.

De nieuwe Belgische coach Timmy Simons werd dit seizoen aangesteld om de Kemphanen te leiden. De voorbereidingswedstrijden verliepen in ieder geval al vlotjes.
Er werd telkens met de kleinste score gewonnen tegen Young Boys Bern, AA Gent en Seraing, Beveren werd van de mat geveegd met een droge 5-0 zege, tegen Servette moesten we de enige nederlaag incasseren (2-3) en in de galawedstrijd tegen Helmond Sport werd er opnieuw de nul gehouden, maar konden we ook zelf niet scoren. Vorig seizoen moesten we meeste doelpunten incasseren, nu hielden we in 5 van de 6 wedstrijden de nul op het bord.

De spelerskern onderging niet zoveel veranderingen: enkel 2 centrale verdedigers kwamen erbij: met name Luka Vuskovic en Ermin Ortakaya en één spits: Julian Placias. Ook enkele verhuurde spelers daalden terug neer in het Kuipje: Seigers, Gumuskaya, Mebude en Daci.

Iedereen is wedstrijdfit, enkel Griffin Yow zal ontbreken, omdat hij werd opgeroepen voor het Olympisch elftal van de USA.

Selectie: Bolat, Gillekens, Van Langendonck als doelmannen; Reynolds, Jordanov, Vuskovic, Neustädter, Seigers, Haidara, Bos en Rommens als verdedigers: Haspolat, Piedfort, Madsen, Sydorchuk, Van den Keybus, Gumuskaya, Smekens en Fixelles als middenvelders en Mebude, Sayyadmanesh, Alcocer, Frigan, Stassin en Placias als aanvallers. 20 van hen zal uiteindelijk het wedstrijdblad halen, bijgevolg zullen 5 spelers nog naar de tribune worden verwezen.

Cercle Brugge

De West-Vlaamse groenzwarten kenden vorig jaar een uitzondelijk seizoen. Op de vierde plaats eindigen, na Club, Union en Anderlecht en zo de voorrondes van de Europa League mogen spelen is mooi, héél mooi zelfs. De topschutter van de competitie kon men ook in het groene gedeelte van Jan Breydel terugvinden. Kevin Denkey was namelijk goed voor 27 doelpunten en één assist. Zijn twee aanvalcompagnons Somers en Minda scoorden ook nog eens samen 15 doelpunten en waren ze beide goed voor 11 assists.

Zij zagen drie belangrijke basispionnen verdwijnen: rechtsachter Siquet zocht de blauwe kant van het stadion op en middenvelders Leonardo Lopes (zonder club nota bene!) en Felix Lemaréchal (terug naar Monaco) vinden we ook niet meer in de Brugse kern terug.

Nieuwe aanwinsten Agyekum, Gonçalves en Bayo zaten trouwens tegen Kilmarnock (1-1) op de bank, zodat de 11 startende spelers vorig seizoen al in het groenzwarte shirt terug te vinden waren: Warleson, Ravych, Utkus, Daland, Nazinho, Francis, Van Der Bruggen, Ouattara, Somers, Olaigbe en Denkey.

Scheidsrechter

Kevin Van Damme kreeg deze wedstrijd toegewezen. Vorig seizoen mocht hij 16 wedstrijden in de Jupiler Pro League en 6 wedstrijden in de Challenger Pro League leiden. Eupen vs Westerlo en Union vs Westerlo waren er daar 2 van, beide eindigden in een 2-2 gelijkspel.

Statistieken leveren met hem meestal een gelijkspel op: in de vorige 9 ontmoetingen werd er namelijk 7x gelijkgespeeld, éénmal gewonnen en éénmaal verloren.
Het zal de vijfde keer zijn dat hij een wedstrijd in het Kuipje mag fluiten.

Tekst en statistieken: Peter Boons