KVC Westerlo – Standard

Remontada @Mechelen, voor het tweede jaar op rij hebben wij deze term moeten ondergaan. Zuur natuurlijk, zeker als je de bewuste fase van de rode kaart opnieuw gaat bekijken en analyseren. Nog zuurder is dan weer de uitleg van het scheidsrechterdepartement, die zich voor de derde keer dit seizoen verontschuldigden voor de foute beslissing die hun collega tijdens een wedstrijd had genomen.

KVC Westerlo

Na zijn 2 goede, maar korte invalbeurten, was dit het moment, voor interim-coach Bart Goor, om Josimar Alcocer eens van bij de start te brengen. Onze Costa-Ricaan bedankte zijn coach met deze kans en zorgde meteen voor de 0-1. Arthur Piedfort kwam dan weer in de plaats van Bakary Haidara. In zijn vorige optredens, in het Kempisch truitje, werd Arthur steevast uitgespeeld als verdedigende middenvelder, dit keer ging hij aan de slag als centrale verdediger.

Volgende 5 spelers zullen de wedstrijd noodgedwongen vanaf de zijlijn moeten bekijken: de geschorsten Madsen en Vermant en het revaliderend trio Chadli, Bayram en Bos. Karol Borys en Bakary Haidara versterkten vorige woensdag onze U19 voor de terugwedstrijd in Anderlecht, in kader van de halve finale voor de Beker van België. Uiteindelijk gingen onze jonge beloftevolle Kemphanen onderuit na het nemen van strafschoppen.

De traditie met Standard-thuis valt in ons voordeel. In de laatste 5 ontmoetingen in het Kuipje werd er viermaal gewonnen en éénmaal gelijkgespeeld, met een doelpuntensaldo van 13 tegen 5. Het laatste wat we van ons team kunnen zeggen is dat wij in 30 competitiewedstrijden geen enkele rode kaart “pakten” en nu 3 in 2 wedstrijden! Tweemaal achter elkaar moesten we dus met 10 man verder gedurende een ganse tweede helft, en dan weet je dat het moeilijk gaat worden.

Standard Luik

Voor doelpunten moet je dit seizoen niet naar een wedstrijd van de Luikenaars gaan kijken. Tijdens een wedstrijd van Standard, in de reguliere competitie, zag je 74 doelpunten (33 voor en 41 tegen) en enkel KV Mechelen deed met één doelpunt minder, nog slechter. Coach Leko gaat dan weer op zoek naar zijn eerste driepunter in zijn carrière tegen Westerlo. Bij de 3 vorige ontmoetingen wist hij éénmaal een draw uit de brand te slepen en verloor hij tweemaal.

Ook voor Standard zijn deze play-offs niet meer dan veredelde oefenwedstrijden. Zij kijken na 3 speeldagen al tegen een achterstand van 11 punten aan tegen leider Gent. Veel unscripted drama – zoals de Pro League het zo mooi voorstelt – zit hier niet meer in.

13 spelers van de huidige kern zijn er al in geslaagd om de weg naar het doel te vinden. Spits Wilfried Kanga is de slokop hier met 11 stuks, middenvelder Kawabe deed al 7x de netten trillen en op de derde plaats staat de Ghanese Italiaan Yeboah met 4 stuks in 9 optredens.

Vorige wedstrijd tegen STVV, gaven zijn net zoals ons, een twee-doelpunten-voorsprong nog uit handen. In minuut 81 stonden ze nog aan de leiding met 1-3 en 7 minuten later waren de bordjes terug in evenwicht. Opmerkelijk is ook dat zij 70% van hun doelpunten pas in de tweede helft scoren.

Simon Bourdeaud’Hui

Deze Oost-Vlaming heeft dit seizoen meer wedstrijden in de Challenger Pro League (11) gefloten dan in de Jupiler Pro League (6). Fijn weetje is dat hij op speeldag 9 in de CPL maar liefst 2 wedstrijden in één weekend kreeg voorgeschoteld.

Westerlo stond dit seizoen tweemaal op zijn menu, tweemaal buitenshuis: OHL (0-2) en Gent (2-2). Reeds éénmaal eerder was hij te gast in het Kuipje. Tijdens een zondagnamiddag in oktober 2021 floot hij toen de wedstrijd tegen Virton, die wij toen al winnend afsloten na doelpunten van Kyan Vaesen en Erdon Daci.

Tekst en statistieken: Peter Boons