KV Mechelen – KVC Westerlo

Twee doelpunten slikken op evenveel minuten tijd en nog voor de rust met één man minder komen te staan, dan weet je dat het moeilijk gaat worden, zeker tegen torenhoog favoriet Gent, in deze Europe Play Offs. Aan de andere kant was het de ganse wedstrijd voetbalhumor ten top. De beide supportersclans hadden zich goed voorbereid en last but not least speelden de Gentse spelers de veel besproken salonremise nog eens na toen scheidsrechter Smet de wedstrijd affloot.

KVC Westerlo

Bart Goor kon, in zijn eerste thuiswedstrijd als coach, opnieuw beschikken over onze American Eagles Reynolds en Yow, die onmiddellijk ook hun basisplaats opeisten. Ook Sinan Bolat verscheen opnieuw tussen de palen, na zijn verplichte week rust. De vierde nieuwkomer was Bakary Haidara, de jonge Ivoriaanse centrale verdediger mocht zich opnieuw bewijzen, al duurde zijn optreden niet lang. Naast het veld krijgt Baka de trofee van de vriendelijkste, de liefste en de nederigste speler, op het veld is hij meedogenloos in zijn tackles. Jeugdige zonde noemen we dat dan en een leerproces waar hij door moet. Daarvoor dienen nu éénmaal deze wedstrijden in PO2 voor ons.

1 maand geleden hadden wij Mechelen-uit al op het menu staan. Balbezit was toen duidelijk in het voordeel van onze Kemphanen (42-58), het aantal schoten ook (10-21), maar de doelpunten waren voor de kakkers, na een paar individuele defensieve fouten. Het laatste doelpunt van deze wedstrijd, een kanonskogel in de kruising, getekend Jordan Bos was het allermooiste wat wij die avond te zien kregen.

Qua selectienieuws valt er niet veel nieuws te rapen. Van de 33 spelers die er dit seizoen al op het veld hebben gestaan en ondertussen nog dagelijks bij ons op de training ground te vinden zijn, zijn er nog 2 op zoek naar hun eerste basisplaats, nl. Josimar Alcocer (3 invalbeurten) en Karol Borys (1 invalbeurt). De immer sympathieke derde doelman Koen Van Langendonck traint nog elke dag als een jong veulen, hij wacht op zijn eerste speelminuten sinds 8/4/2022, toen hij als aanvoerder het team zag winnen met 2-6 tegen Moeskroen.

KV Mechelen

Onze provinciegenoten zagen een ticket voor de PO1 aan hun neus voorbij vliegen. Na nieuwjaar hadden ze een ongelooflijke reeks neergezet van 9 wedstrijden achter elkaar zonder nederlaag en de tiende beslissendste voor het fel begeerde ticket, verliezen ze dan in minuut 92 tegen OHL, om dan één week later nadien diezelfde wedstrijd te spelen voor PO2 en toen wonnen ze wel.

Vorige week gingen ze dan met de billen bloot tegen STVV. In minuut 67 stonden ze nog met 2-0 voor, om de wedstrijd te eindigen zonder punten. Ik veronderstel dat dit ook wel hard is aangekomen, zeker als het tegen de rechtstreekse concurrent voor de finaleplaats ging. Momenteel bedraagt hun achterstand 4 punten op leider Gent, met het zicht op een duel tegen hen volgende week.

De laatste 10 jaar hebben zij 7 duels tegen ons betwist. Wedstrijden met veel emotie en veel doelpunten, 32 in totaal (21 Mechelen en 11 Westerlo), een doelpuntenloze Mechelen vs Westerlo bestaat er zelfs niet. In de 18 reeds eerder gespeelde confrontaties werd er minstens éénmaal gescoord door één van beide elftallen. Ook deze editie verwachten we doelpunten.

Arthur Denil

Hij heeft dit seizoen in 6 wedstrijden de hoofdscheidsrechter geweest, tweemaal in de Jupiler Pro League en viermaal in de Challenger Pro League. Tussen augustus 2023 en maart 2024 werd hij in geen enkele wedstrijd verkozen om als wedstrijdleider te fungeren. In het verleden werd hij elfmaal (6x winst en 3 draws) aangeduid om een wedstrijd van de Kemphanen te leiden en tweemaal een wedstrijd van Mechelen (2x winst).

Tekst en statistieken: Peter Boons