STVV – KVC Westerlo

Voor het tweede jaar op rij, zullen onze Kemphanen deelnemen aan de Europe Play-offs. Vorig seizoen was dit een competitie met 4, dit seizoen spelen we een mini-competitie met 6 deelnemers. Gent en Standard zijn dezelfde opponenten als toen, deze keer zullen we ook STVV, OHL en KV Mechelen extra gaan bekampen.

KVC Westerlo

Onze eerste wedstrijd zullen we aanvatten op het veld van STVV. Vorige keer vond er een heus spektakel naast het veld plaats – door het honderdjarig bestaan van de Limburgers – op het veld was het toen net niet na een nederlaag met de kleinste score.

Bart Goor zal de volgende 10 wedstrijden voor zijn rekening nemen als interim-coach. Zijn vorige optreden als T1 was een succes, de levensbelangrijke wedstrijd tegen Kortrijk wonnen we toen.

De doelstelling van deze play-offs zal voor onze club duidelijk zijn. Kijken wat deze kern nog in zijn mars heeft en enkele jongens laten proeven van het grote werk. Dan denken we aan Josimar Alcocer – die net nog een interland achter de rug heeft met Costa Rica tegen wereldkampioen Argentinië, en Bakary Haidara – die ook zijn eerste oproeping kreeg voor het jeugdelftal van Ivoorkust.
Twee oude rotten in het vak, Sinan Bolat en Sergii Sydorchuk zullen deze eerste wedstrijd niet van de partij zijn. Zij kregen op de slotspeeldag hun vijfde gele karton voor hun neus getrokken en zijn zo bijgevolg geschorst voor deze ontmoeting tussen de geelblauwe clubs. Voetnoot is wel dat de kaartenlast voor iedereen terug op nul staat.

Griffin Yow die maakte vorige week dan weer indruk in zijn debuutwedstrijd met de U23 van Team USA, waarvan ook Bryan Reynolds deel uitmaakt. Griffin wist maar liefst alle assists af te leveren in de 3-1 overwinning tegen Guinea.

Romeo Vermant en Arthur Piedfort mochten allebei een doelpunt op hun CV voor de nationale jeugdploeg zetten. Op het moment dat er in de media verscheen dat koppen schade kan opleveren, buffelde Romeo de bal met zijn hoofd netjes in het doel van de Maltezers en Arthur schreef de gelijkmaker in blessuretijd van de eerste helft op zijn naam tegen onze oranje Noorderburen. Vermant en Rommens leverden trouwens ook nog assists af bij hun internationale verplichtingen.

STVV

Naar mijn bescheiden mening de revelatie van het seizoen met een gentleman als trainer, wat je in deze voetbalwereld ook niet altijd tegenkomt. Je moet eerlijk zijn wie had er voor het seizoen gehoord van Steuckers, Smets, Van Helden, Delorge (vorig seizoen nog op uitleenbasis bij Lierse) en doelman Suzuki?

De 56-jarige Duitse coach Thorsten Fink, ex-prof van Bayern München, heeft er in ieder geval een goed geolied elftal van gemaakt. Als we de onderlinge uitslagen van dit seizoen bekijken, van de teams die deelnemen aan deze play-offs, dan komt STVV zelfs als beste van de klas naar boven met een 19/30. Met de halvering van de punten kunnen zij zelfs elftallen als Gent en KV Mechelen het moeilijk gaan maken voor dat ticket dat recht geeft op de finaleplaats.

Steuckers – die wist te scoren en Smets – 2x 90 minuten op de bank – mochten ook hun eerste selecties vieren voor ons nationale beloftenelftal.

Veel doelpunten (32 in totaal, 18 voor en 14 tegen) vallen er nooit in een thuiswedstrijd van de Limburgers. Enkel op het veld van Standard kon je dit seizoen minder ballen tegen de netten zien vliegen. Daarentegen staan ze wel op de vijfde plaats qua punten pakken in eigen huis, enkel de topclubs Anderlecht, Club Brugge, Antwerp en Union doen nog beter.

De 3 thuisnederlagen kwamen in de statistieken van dit seizoen tegen Anderlecht (0-1), Cercle Brugge (0-2) en Union (0-4).

Twee spelers kwamen in alle 30 reeds gespeelde wedstrijden aan de aftrap, de eerder genoemden Smets en Delorge, waarvan de eerste zelfs aan de maximum (2700) gespeelde minuten komt.

Acht spelers vonden de weg naar doel, Koita was de slokop met 14 stuks, gevolgd door Zahiroleslam (5), Steuckers en Ito (elk 4). Het kwartet Delorge, Bocat, Fujita en Barnes vervolledigen de lijst met één treffer achter hun naam.

Brent Staessens

Brent floot één maand geleden ook al deze wedstrijd, en hij was ook de wedstrijdleider van de enige wedstrijd (Kortrijk vs Westerlo) die Bart Goor als T1 leidde.
In zijn reeds 96 eerdere professionele wedstrijden legde hij de bal 29x op de stip, waarvan tweemaal voor onze Kemphanen. KVC Westerlo is de ploeg die hij in zijn 8-jarige carrière al het meest heeft gefloten. Op paaszondag zal dit de dertiende keer worden.

Tekst en statistieken: Peter Boons