KVC Westerlo – KRC Genk

Frustraties waren er in Mechelen alom. Balbezit op de helft van de tegenstander, schoten op doel, nauwkeurige passes: allemaal in het voordeel van de Kemphanen. Bij het aantal grote kansen was het gelijk, elk elftal kreeg 4 grote kansen, waarvan Mechelen er 1 van miste en Westerlo …. alle 4. Je zou voor minder gefrustreerd geraken. Super Sunday zal de beslissing moeten geven.

KVC Westerlo

Waarom speelden we maar één helft op niveau? Die vraag viel in de kleedkamer na de wedstrijd tegen Mechelen. De ganse groep is zaterdag gaan samenzitten om dit te bespreken. Scherp zijn van in het begin zal tegen Genk nodig zijn, want “de bus” parkeren met zijn elven voor het strafschopgebied, dat gaan we zeker niet zien, nochtans hebben we aan een draw genoeg om deel te nemen aan de Europe Play-Offs. Dit zou al zeker een mooie stunt zijn na die dramatische 11 op 45 eerder op het seizoen.

Zeven jaar geleden stond dezelfde wedstrijd op het programma, met dezelfde inzet. Westerlo voor het behoud en Genk voor deelname aan de (Europe) Play Offs. Ondergetekende heeft die dag tranen met tuiten geweend en hoopt dit scenario niet een tweede keer te moeten meemaken. Voor deze laatste wedstrijd – opnieuw is het Kuipje tot het laatste zitje uitverkocht – is iedereen fit en zal het dringen worden om een plaats bij de 20 te bemachtigen.

De heenwedstrijd eindigde in een spectaculaire 3-3 eindscore nadat Genk op voorsprong was gekomen met 3-1. Lucas Stassin was toen de man van de match met twee doelpunten en de assist in de slotminuten op ex-Genkie  Tuur Rommens. Tuur mag trouwens, samen met Romeo Vermant, onze jonge Rode Duivels volgende week gaan vergezellen.

Die 2 zijn ook niet de enige internationals, ook Baka, Karol, Matija, Ravil, Emin, Arthur, Bryan, Griffin, Sergii, Jordan, Allahyar en Josimar zullen de volgende dagen niet in Westerlo te bespeuren vallen. Zij mogen allemaal het nationale truitje van hun land gaan aantrekken.

KRC Genk

De Limburgers kenden een heel goede heenronde en verloren slechts één wedstrijd van hun eerste twaalf duels van het seizoen, thuis tegen Eupen dan nog. Na nieuwjaar is het net iets minder – in vergelijking met de start van het seizoen – al heeft de verkoop van de verdedigende backs Munoz en Arteaga en winger Paintsil daar ook veel mee te maken. Maar liefst 21 miljoen euro werd er overgeschreven op de Genkse rekening na de verkoop van deze 3 sterkhouders. Ken Nkuba (Charleroi) en Eduard Sobol (ex-Club Brugge) kwamen in de plaats maar hebben geen van beide een echt statuut van basisspeler. Nkuba komt aan 39 speelminuten met 7 invalbeurten en Sobol mocht 4x starten en viel 3x in.

In de as van het elftal zien we wel steeds dezelfde namen terugkomen: de talentvolle doelman Maarten Vandevoordt, centrale verdedigers Cuesta en McKenzie en centrale middenvelders Hrosovsky, aanvoerder Heynen en El Khannouss en wat kan die laatste goed voetballen! Vorige week tegen Standard (1-0 overwinning) werden deze namen aangevuld met El Ouahdi en Kayembe op de verdedigende flanken, Baah en Oyen op de aanvallende wingers en als diepe spits Yira Sor. Oyen viel ongelukkig uit en staat opnieuw voor een lange revalidatie en het was invaller Ait El Hadj die voor de overwinningstreffer tekende. Topschutter is de Nigeriaan Tolu Arokodare met 8 treffers.

Lawrence Visser

  • Tussen speeldag 10 en speeldag 27 geen enkele wedstrijd in de Pro league gefloten
  • Eerste keer dit seizoen een wedstrijd voor de Kemphanen
  • Totaal 11 wedstrijden voor Westerlo, waarvan 6 in het Kuipje
  • Totale balans: 4 overwinningen, 3 draws en 4 nederlagen

Tekst en statistieken: Peter Boons