Union – KVC Westerlo

Wat een rare wedstrijd , want als je de boot ingaat met een eindscore van 0-3, dan gaat iedereen ervan uit dat je onder de voet bent gelopen door de tegenstrever.  Ja deuh, niets is minder waar, alleen ontbrak de scherpte in zowel de eigen als de vijandelijke zestienmeter.

KVC Westerlo

Laat ons even de volgende cijfers na de wedstrijd tegen Leuven – eerste thuisnederlaag van Rik De Mil, na 2 gewonnen partijen – meegeven:

 • 74% Balbezit
 • 11 schoten, waarvan 8 in het penaltygebied
 • 496 nauwkeurige passes (85%)
 • 15 hoekschoppen
 • Nauwkeurige voorzetten: 18%(!)
 • Reddingen Tobe Leysen: 7

Tijdens het TV-interview kreeg onze de coach de volgende vraag: “vandaag vonden jullie de opening niet, hoe kwam dat?” Als je 8 schoten kan afleveren in het strafschopgebied, waarvan de doelman er 7 pakt en als je 15 hoekschoppen kan creëren en 56 crosses voor het doel hebt, dan hebben we wel degelijk de opening gevonden, maar er was geen scherpte voor doel. Dit wil niet zeggen dat we een wereldpartij speelden, maar er was wel degelijk de mogelijkheid om te scoren.  Opnieuw de goede zaken meenemen naar de volgende wedstrijd tegen de momenteel onklopbare leider Union.

Van de reeds 12 eerdere ontmoetingen in het Dudenpark (en even het Koning Boudewijnstadion), wonnen wij er 3 en speelden we 4x gelijk. Vorig seizoen behaalden we daar ook een gelijkspel, nadat Lyle Foster de openingstreffer had gescoord en Nilsson pas in minuut 92 de gelijkmaker op het bord liet komen, nadat hij duidelijk een fout maakte op Ravil Tagir.

In de laatste uren van de wintermercato tekende de 17-jarige Karol Borys een contract bij onze Kemphanen. Karol speelde op jonge leeftijd al 11 wedstrijden in de Ekstraklasa, de Poolse voetbalcompetitie, met Slask Wroclaw, die momenteel daar op de eerste plaats staan.  Toch knap werk van onze club, dat je weet dat hij ook in de belangstelling stond van Fiorentina, Feyenoord (wat zelfs zeer concreet was), Girona en Hull City.

Qua selectienieuws zijn enkel Stassin en Vaesen nog out en voor de rest kan iedereen gekozen worden om deel uit te maken van de 20-koppige kern.

Union SG

Onklopbaar leken ze de laatste tijd, want 15 wedstrijden achter elkaar werd er niet verloren door de Brusselse club. Vorige woensdag was Club Brugge echter  voor hen te sterk in de strijd om een finaleplaats voor de Beker van België. 36 wedstrijden staan er dit seizoen al op hun lijst. 24 competitiewedstrijden, 4 bekerwedstrijden en 8 Europese wedstrijden, waarvan ze volgende cijfers lieten noteren: 25 overwinningen, 6 gelijke spelen en amper 5 verloren wedstrijden. In het eigen Joseph Mariënstadion zijn ze outstanding: 15 overwinningen, 2 draws en slechts éénmaal een nederlaag: tegen KRC Genk in september.

Negen spelers zijn bijna altijd zeker van een basisplaats: doelman Moris, verdedigers MacAllister, Burgess en Machida, middenvelders Vanhoutte, Amani en Puertas, flanken Castro-Montes en Lapoussin. Enkel de spits-posities kunnen al eens wisselen, en het is daar dat de cijfers nog indrukwekkender zijn. Amoura heeft 12 basisplaatsen en 16 doelpunten, Nilsson heeft ook 12 basisplaatsen en 10 doelpunten en Eckert Ayensa kwam al tienmaal aan de aftrap en wist 6x te scoren.

Kevin Van Damme

 • 33 jaar
 • Aangesloten bij KSV Rumbeke
 • Scheidsrechter sinds 2013
 • Debuut Eerste Klasse: 2018
 • Wedstrijden Westerlo dit seizoen: 1 (Eupen vs Westerlo 2-2)

Tekst en statistieken: Peter Boons