KVC Westerlo – RWDM

Stunten op de Bosuil, het zat erin. We zagen het oude Westerlo ook terug in Antwerpen. De uiteindelijke puntenverdeling was zeker niet gestolen, al was het na de gelijkmaker van MegaToby toch nog even bibberen na de powerplay van Antwerp en dito vijftienduizend toeschouwers die achter hun elftal gingen staan. Onze Kemphanen hielden echter het hoofd koel en zo kan iedereen aan de Kempische feesttafel het hebben over hun geliefkoosde ploeg die stap voor stap uit het dal klimt, want zeg nu zelf: wat Barcelona niet kon, deden onze jongens wel.

KVC Westerlo

Opnieuw moest coach Rik De Mil, een people manager van de hoogste orde,  noodgedwongen zijn basiselftal last-minute wijzigen. Maar hij had er rekening mee gehouden. Bryan Reynolds was uiteindelijk twijfelachtig geraakt na de laatste oefensessie. Tijdens de opwarming werd het echter duidelijk dat Edi Jordanov zijn plaats op de rechterflank ging innemen. Met beide scenario’s had onze trainersstaf rekening gehouden.

In het begin moesten onze Kemphanen de wet van de sterkste ondergaan. Gaandeweg vielen de puzzelstukjes in elkaar. Ze deden de tifo van onze supporters alle eer aan: “fight for our colours”. Truitje nat maken en strijden voor elke morzel gras, dit is ons DNA.

Leuk weetje is dat Mark van Bommel, tijdens de persconferentie, met complimenten zwaaide naar onze nieuwe coach. “Je moet het maar doen” zei hij, “in het midden van het seizoen overnemen en op een korte tijd het elftal toch weer op de rails krijgen”.

Vooraleer iedereen kan gaan genieten van een week vakantie, krijgen we RWDM nog over de vloer in het Kuipje. Een rechtstreekse concurrent zullen we maar noemen. De belangrijkheid om hier punten te pakken is nog groter dan het gewonnen punt in Antwerpen.

Onze coach kennende zal hij opnieuw kiezen voor dezelfde spelers, al is de tegen Antwerp geschorste Emin Bayram, opnieuw selecteerbaar. Op het moment van schrijven was nog niet duidelijk of Bryan Reynolds op 3 dagen tijd kan opgelapt worden.

Twee spelers staan in de gevarenzone om de eerste wedstrijd van 2024 in Brugge noodgedwongen te moeten overslaan: Sergii Sydorchuk en Edi Jordanov.

RWDM

De Brusselaars kregen vorige wedstrijd een serieuze pandoering van Club Brugge en zullen gebrand zijn om deze misstap goed te maken, al maken wij er wel de kanttekening bij dat zij tegen de West-Vlamingen in twee wedstrijden maar liefst 13(!) doelpunten moesten incasseren.

Vijfmaal konden ze dit seizoen al winnend een wedstrijd afsluiten: thuis tegen Mechelen, Cercle Brugge en STVV en tweemaal haalden ze de winst buitenshuis: Leuven en Eupen.

De enige keer dat ze buitenshuis een clean-sheet realiseerden was op Antwerp, wat ook een topprestatie is tegen één van de vlotst scorende elftallen van onze vaderlandse competitie. 

Claudio Caçapa, 3x Braziliaans internationaal, speelt meestal in een 3-4-2-1 systeem, waarbij volgende spelers de basis vormden tegen Club Brugge:

1.    Doelman Théo Defourny: aanvoerder

2.    Ilay Camara: rechtsachter overgekomen van RSCA Futures

3.    Moussa Sissako: Malinese verdediger, ex-jeugd PSG, ex-Standard

4.    Klaus: Braziliaanse verdediger, uitgevallen met een blessure

5.    Youssouf Koné: 70 wedstrijden in de Ligue 1, o.a. Lille en Lyon

6.    Felipe Abner, Braziliaanse linksachter die in de jeugd van Real Madrid heeft gespeeld

7.    Pierre Dwomoh: middenvelder en eigendom van Antwerp

8.    Shuto Abe, Japanse middenvelder van 1m71

9.    Diepe spits Makhtar Gueye: al goed voor 8 doelpunten

10. Xavier Mercier: 322 profwedstrijden, 63 doelpunten en 79 assists

11. Pathé Mboup: Senegalese linksbuiten overgekomen van Lyon B

Wim Smet

De Antwerpenaar zal onze laatste wedstrijd van 2023 op zich nemen. Dit seizoen kregen wij hem al éénmaal eerder op bezoek tegen die andere Brusselse tegenstander Union (1-3). Het zal zijn negende keer in het Kuipje worden, waarbij wij 6x wonnen, 1x gelijkspeelde en 2x verloren.

Tekst en statistieken: Peter Boons