Royal Antwerp FC – KVC Westerlo

De eerste 45 minuten, onder het bewind van Rik De Mil, waren zenuwachtig. Iedereen wilde zich tonen en dat leidde soms tot misverstanden en slechte passes. Door de speech onder de rust begon die tweede helft bevrijdend. Nicolas Madsen dirigeerde en sluitpost Bolat hield zijn netten schoon. Een verdienste ook van het ganse elftal, en je voelde bij elke Kemphaan, op en naast het veld, die positieve vibe. 

KVC Westerlo

Coach De Mil wilde de lijn van tegen Kortrijk doorzetten en hij startte met hetzelfde elftal. Dit was in ieder toch de bedoeling, want in de warming-up viel Matija Frigan nog geblesseerd uit en mocht jeugdproduct Kyan Vaesen voor de eerste keer dit seizoen in de basis starten. 

Kyan was zo de 26ste speler die dit seizoen deze eer te beurt viel. Enkel derde doelman Koen Van Langendonck, Josimar Alcocer en de jonkies Muric en El Hari verschenen nog niet aan de aftrap.

Wie er zeker niet aan de aftrap zal verschijnen is Emin Bayram. Onze defensieve sterkhouder zag voor de vijfde keer dit seizoen een geel karton voor zijn neus verschijnen. Emin liet onlangs nog optekenen dat hij dankzij Dries Mertens een betere voetballer is geworden. Drie jongens staan te trappelen om zijn plaats in in te nemen: Ravil Tagir, Bakary Haidara en Pietro Perdichizzi. 

Sergii Sydorchuk moet dan weer oppassen dat hij in de Bosuil geen vijfde kaart krijgt aangesmeerd, anders mist hij de belangrijke wedstrijd tegen RWDM enkele dagen later.

Onze coach heeft ook iets nieuws in petto. Vanaf januari zullen wij de dag voor de wedstrijd een persconferentie houden, met of zonder een speler, waar hij zal antwoorden op de vragen van de journalisten. De bedoeling is dat dit ook wordt opgenomen en dat deze persconferentie ook integraal op onze social-media-kanalen komt. Zo zal elke Kemphaan beter geïnformeerd worden.

Royal Antwerp FC

Den dubbel, Barcelona-killers, waarschijnlijk nog een Gouden Schoen in januari ook: het kan niet op voor de ploeg uit onze metropool.

In Antwerpen hebben ze jarenlang in miserie geleefd – op voetbalgebied – maar de volhouders van toen worden nu beloond. Zelfs voor de komst van ons Westerlo is het stadion uitverkocht. Ideale sfeer daar ook, zelfs voor de away-ploeg moet dit een extra stimulans zijn. Punten pakken tegen zo een elftal, is altijd winst, geeft je altijd een goed gevoel.

Mark van Bommel werkt steevast met een vast basiselftal, tien jongens zijn zeker van hun plaats: doelman Butez, verdedigers Bataille, Alderweireld, Coulibaly en De Laet, middenvelders Keita, Vermeeren en Ekkelenkamp en aanvallers Balikwisha en Janssen. Muja, Wijndal, Yusuf en Kerk spelen voor die 11e plaats, naargelang de tactiek die de Nederlandse coach toepast.

Balikwisha (31%), Janssen (26%) en Muja (20%) zijn de drie spelers die het vaakst deelnemen aan het doelpuntenaandeel. Opletten dus geblazen voor deze 3 heren, al is supersub George Ilenikhena ook een fenomeen. 606 speelminuten kreeg hij, en tijdens die speeltijd legde hij maar liefst 9 doelpunten in het mandje!

Vincent Janssen moet bij de great old oppassen voor een gele kaart, want anders mist hij de topper tegen Genk op tweede kerstdag.

Antwerp verloor dit seizoen nog niet op eigen veld, zij wonnen zesmaal en zij speelden ook driemaal gelijk. Hun doelpuntensaldo op eigen veld is ook indrukwekkend: 22 voor,  4 doelpunten tegen en 6 clean-sheets.

Bram Van Driessche

  • Stond dit seizoen al éénmaal op de Bosuil voor Antwerp vs Eupen 4-1
  • Floot de wedstrijd Charleroi vs Westerlo 3-2
  • Floot reeds eerder 11 wedstrijden voor Westerlo
  • Opmerkelijk is dat 8 daarvan buitenshuis waren: 1 overwinning, 5 draws en 2 nederlagen

Tekst en statistieken: Peter Boons