KVC Westerlo – KAS Eupen

De kogel is door de kerk. Rik De Mil zal de volgende 2,5 jaar de Kemphanen gaan leiden. Wij hebben onze nieuwe coach de voorbije jaren leren kennen als een gentleman van de hoogste klasse, het citaat van de Brugse collega’s bij zijn afscheid sprak boekdelen: grote meneer.

KVC Westerlo

De 42-jarige coach stond dinsdagnamiddag, 1u na het zetten van de verlossende handtekening, al op het Westelse trainingsveld. Een hectische namiddag waar hij de tijd nam om iedereen te begroeten, daarna een speech hield waarbij het groepsgevoel naar buiten kwam en tenslotte de bijhorende fotosessie, vooraleer hij het veld opstapte. Koffiedik kijken natuurlijk hoe die eerste selectie er zal uitzien. Interim-coaches Bart Goor en Eric Reenaers gaven in ieder geval het goede voorbeeld op Kortrijk door de drie punten mee naar huis te pakken. Onze kersverse coach kan alvast kiezen uit onze volledige spelerskern, iedereen is fit.

Ongetwijfeld zal onze nieuwe coach zijn accenten leggen, één daarvan is: je traint hoe je speelt. Er zijn in ieder geval 2 Kemphanen die moeten oppassen voor een geel karton op vrijdag. Emin Bayram en Sergii Sydorchuk staan “op scherp”, zij hebben beide al 4 exemplaren achter hun naam staan, een volgende zou betekenen dat zij de wedstrijd op Antwerp aan zich voorbij moeten laten gaan.

Een overwinning zou dan weer betekenen dat we haasje-over met onze tegenstrever gaan realiseren.

Velen onder ons zullen zich echter de openingswedstrijd van dit seizoen nog wel herinneren. Am Kehrweg speelden we toen op het nippertje gelijk, nadat wij de ganse wedstrijd hadden gedomineerd. Sindsdien hebben niet zoveel balbezit (60%) in een wedstrijd meer gehad, bij de expected goals klopten we toen af op 2,43, ook dit hebben we sindsdien niet meer verbeterd. Ex-Kemphaan Yentl Van Genechten scoorde toen de eerste twee doelpunten in zijn professionele carrière, maar vond daarna de weg naar het doel ook niet meer.

KAS Eupen

In de rangschikking komen ze uit op de dertiende plaats. Hun start was geweldig met een 10 op 15, daarna volgde er een 5 op 39. Van de vier behaalde overwinningen, pakten ze tweemaal de volle buit op verplaatsing: Genk (0-1) en Kortrijk (1-3).

De Duitse coach Kohfeldt opteert meestal voor een 5-3-2 opstelling waarbij we 2 Ijslandse internationals zien: Victor Palsson, tevens de aanvoerder en Alfred Finnbogason, ooit nog op de loonlijst bij Lokeren. In doel staat de 19j-jonge Amerikaanse Poolse doelman Gabriel Slonina, die in het begin van het jaar ook zijn internationaal debuut voor Team USA mocht maken, en vorige week – na een inschattingsfout – aan de basis lag van het openingsdoelpunt van Genk.  Een ander opmerkelijk figuur staat op de linkerflank, genaamd Jason Davidson, een voormalig Australisch internationaal die al op de loonlijst heeft gestaan van 1 Japanse, 2 Portugese, 2 Nederlandse, 2 Engelse, 1 Kroatische, 1 Zuid-Koreaanse, 1 Sloveense en 3 Australische clubs.

De andere namen die meestal op een basisplaats mogen rekenen zijn de Belgen Gary Magnée, Rune Paeshuyse en Brandon Baiye en de Tsjechische verdediger Jan Kral. Als spelmaker fungeert Milos Pantovic, die in de jeugd van Bayern München heeft gespeeld, en ooit 1 minuut in de hoofdmacht van de Duitse topploeg is uitgekomen. De toenmalige coach, Pep Guardiola, gunde hem in minuut 92 speelgelegenheid, hij verving toen Arturo Vidal op het middenveld.

De twee meest vooruitgeschoven pionnen luisteren naar de namen Isaac Nuhu (4 doelpunten en 2 assists) en de eerder genoemde Finnbogason (1 doelpunt en 4 assists).

Wesli De Cremer

  • Tweemaal eerder dit seizoen als wedstrijdleider gehad: thuis tegen Gent 1-3 en op Genk 3-3.
  • Reeds 18x in het verleden: daarmee zijn wij de ploeg die al het meeste heeft gefloten
  • Achtmaal in Het Kuipje: 4 overwinningen (Roeselare 4-0, OH Leuven 1-0, Cercle Brugge 2-0, Kortrijk 3-1), 1 gelijkspel (Tubeke 1-1) en 3 nederlagen (Beerschot 1-2 en tweemaal Gent 1-3)

Tekst en statistieken: Peter Boons