KVC Westerlo – RSC Anderlecht

Scheidsrechterlijke dwalingen – waarvoor scheidsrechterbaas Layec ook openlijk voor uitkwam – lagen aan de basis van een onverdiende nederlaag in het Zwarte Land. Het lot van een ploeg, die achteraan in het klassement staat. Dan zit er vaak van alles tegen. Laat ons die vervloekte heenronde gewoon afsluiten en beginnen met een propere lei. De mauve-witte Brusselaars kwamen vroeger met knikkende knieën afgezakt naar het Kuipje, laat ons opnieuw starten met die traditie en het Kuipje in vuur en vlam zetten op een waarschijnlijk ijskoude vrijdagavond.

KVC Westerlo

In Charleroi kwamen er 3 nieuwe namen aan de aftrap in vergelijking met de vorige wedstrijden. Zo zagen we een andere spitsenduo, Matsuo en Stassin. Zij namen de plaats in van Daci en Yow.  Ook Pietro Perdichizzi moest zijn plaats afstaan aan Tuur Rommens. 

Onze Kemphanen lieten zien dat die vijftiende plaats niet aan hen behoort. Het publiek in Charleroi was aan het grommen tegen hun eigen spelers, omdat wij controle hadden over de wedstrijd. 

Dan komt die tweede helft en gebeuren er zaken waar je broek van af zakt. Met die eerste tegengoal krijgt ex-Kemphaan Daan Heymans – waarom scoort die nu altijd tegen ons? – teveel ruimte in het middenveld. Net daarna krijgt Yusuke Matsuo tot tweemaal de kans om opnieuw op voorsprong te komen. Een onbeheerst schot en een knappe redding van doelman Koffi verhinderden dit echter.

Aan de overkant zorgde dan millimeterwerk qua buitenspel voor de 2-1 en daarna deden beide coaches hun naam (Mazzu- vs Roeckietime) alle eer aan, al was het pingpongdoelpunt van Sylla ook wel opmerkelijk te noemen. Viermaal ging de bal van hoofd tot hoofd, om uiteindelijk in het doel te belanden.

Qua selectienieuws voor vrijdag zal onze coach kunnen kiezen uit bijna de volledige kern. Ravil Tagir en Kyan Vaesen hervatten morgen opnieuw de training na een blessure. Josimar Alcocer traint sinds deze week opnieuw mee met de groep.  Ilias El Hari en Irsan Muric  speelden gisteren mee in de bekerwedstrijd met de U19 tegen SK Lommel. Ze bekeren verder.

Wist-je-dat?

  • Coach Jonas De Roeck in het verleden 5 wedstrijden tegen Anderlecht coachte en er daarvan 3 won, 1 gelijkspeelde en 1 verloor.
  • Wij vorig seizoen een moeilijke start kenden met 6 op 21 en op plaats 12 stonden geparkeerd in de rangschikking, toen Anderlecht op bezoek kwam en dit de wedstrijd was van de kentering na die 2-1 overwinning.
  • Het hoogstwaarschijnlijke basiselftal een waarde heeft van 14 miljoen euro, met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar oud.
  • De Sint op bezoek komt? En dat de goedheilig man ons, de laatste 2 ontmoetingen – als hij te gast was – , zag winnen in het Kuipje tegen Moeskroen 4-3 en Lommel 2-1.

RSC Anderlecht

De Sporting is onder leiding van de Deense Algemeen directeur Jesper Fredberg en dito Deense trainer Brian Riemer, uitgegroeid tot een club die eindelijk nog eens meestrijdt voor de titel. Al 7 jaar wachten de mauve-witten op een vervolg van hun laatste landstitel. 

De spelers die tijdens de zomer werden aangetrokken, zijn ervaren en … vooral Deens. Kasper Schmeichel, Thomas Delaney en Kasper Dolberg hebben samen al 210 interlands gespeeld voor hun land. Voeg daarmee de Zweedse linksachter Augustinsson (53 interlands), Thorgan Hazard (47 interlands) en stofzuiger Mats Rits aan toe, en je hebt een ervaren basis die de klappen van de zweep kent.

Spits Kasper Dolberg (9 doelpunten) en Anders Dreyer (8 doelpunten) zijn momenteel goed voor 60% van het doelpuntensaldo en is youngster Théo Leoni de assistkoning van het elftal met 6 stuks. Dolberg moest echter vorige week vroegtijdig het veld verlaten met een blessure. Zijn vervanger – de Argentijn Luis Vazquez – zorgde in de derby tegen RWDM, voor de winningstreffer in de blessuretijd.

Naar verwachting komen volgende 11 spelers aan de aftrap in het Kuipje: Schmeichel, Sardella, Debast, Vertonghen, Augustinsson, Rits, Leoni, Delaney, Dreyer, Raman en Vazquez. Een gemiddelde leeftijd van 27,6 jaar oud met een transfermarktwaarde van 42,5 miljoen euro. (zie hierboven voor de vergelijking met Westerlo). Wie hoogstwaarschijnlijk ook op het wedstrijdblad komt is Yari Verschaeren. De middenvelder scheurde in maart zijn kruisband en speelde vorige week gedurende 1u mee bij de RSCA Futures in de wedstrijd tegen Zulte Waregem.

Lothar D’hondt

  • 10de wedstrijd dit seizoen
  • 1x Westerlo (thuis tegen Antwerp 0-3)
  • 1x Anderlecht (thuis tegen Charleroi 2-1)
  • In totaliteit zal dit de 10de wedstrijd voor Westerlo worden: 3 overwinningen, 2 gelijke spelen en 4 nederlagen)

Tekst en statistieken: Peter Boons