Charleroi – KVC Westerlo

De laatste wedstrijd van de heenronde komt er aan. Charleroi-uit staat op het programma. Drie punten voor onze Kemphanen, betekent dat ze haasje-over gaan doen met de Henegouwse tegenstrever. Het belang daarvan hoeven we niet uit te leggen. Geloof in eigen kunnen, gekruid met een flinke dosis grinta, zullen de basis ingrediënten worden naast de tactiek van onze coach.

KVC Westerlo

Opnieuw heel wat Westels volk dat was uitgezworven de laatste 10 dagen. Internationale break betekende voor de thuisblijvers twee oefenwedstrijden (STVV en KV Mechelen) die moesten afgehandeld worden en voor onze tien internationalen de eer om hun land te mogen vertegenwoordigen. De meeste oefensessies stonden deze week in de namiddag gepland en de avond voor de wedstrijd vertrekken onze Kemphanen op afzondering naar Charleroi, om zich optimaal te kunnen voorbereiden.

Welke 20 namen de bus zullen opstappen, zal afhangen van de laatste training op vrijdagnamiddag. Volgende 18 namen mochten in het gelijkspel tegen STVV op het wedstrijdblad staan: Bolat, Reynolds, Bayram, Haidara, Perdichizzi, Bos, Sydorchuk, Piedfort, Madsen, Yow en Daci als basisspelers, Gillekens, Rommens, Haspolat, Van Eenoo, Matsuo, Stassin en Frigan als invallers.

Van de laatste 7 competitiewedstrijden, werd er maar éénmaal verloren: in het Kuipje tegen Union, m.a.w. als het voor de punten gaat, dateert onze laatste uitnederlaag van 2 september tegen Cercle Brugge.  De statistieken spreken voor zich: op verplaatsing halen we meer punten, we staan op de vierde plaats als het aankomt op doelpunten scoren buitenshuis en zelfs bij de tegendoelpunten staan we in de middenmoot.

Wist-je-dat?

 • We tussen 2006 en 2016, liefst tien jaar niet verloren in het Stade du Pays.
 • We vorig seizoen na 10 minuten al 0-2 voorstonden, maar uiteindelijk de volle 3 punten pas in de 90ste minuut voor elkaar kregen toen invaller Kyan Vaesen zijn eerste doelpunt in de hoogste afdeling wist te maken.
 • Onze topschutter Lucas Stassin volgende woensdag zijn 19de verjaardag viert en dat hij de enige speler in de kern is die effectief heeft meegespeeld in de vorige 14 competitiewedstrijden (8x basis en 6x invaller).
 • Sinds Jonas De Roeck aan het roer staat er in 82% van de uitwedstrijden, minstens éénmaal wordt gescoord.
 • Sinan Bolat met zijn 4,2 reddingen per wedstrijd, op de tweede plaats staat in deze doelmannenrangschikking.

Sporting Charleroi

Iedereen kent het begrip Mazzu-time. En het is nog waar ook! De Zebra’s scoren maar liefst 50% van hun doelpunten in het laatste kwartier van de wedstrijd. Geen enkele andere eersteklasser komt in de buurt van dit cijfer.  Aanvoerder Marco Ilaimaharitra is de topschutter van dit elftal en tevens de heerser van het begrip. Drie van zijn vier doelpunten scoorde hij in het slot van de wedstrijd: éénmaal in de 88ste en tweemaal in de toegevoegde tijd. Opletten dus geblazen!

De vorige 3 competitiewedstrijden werden allemaal verloren: op Eupen (2-0) en Mechelen (1-0) en thuis tegen Gent (1-3) Tot dusver mochten al negentien verschillende spelers aan de aftrap komen, de voornaamste elf zijn de volgende: Doelman Hervé Koffi, die al 50 interlands voor Burkina Faso achter zijn naam heeft staan.

De verdedigers Jonas Bager, ex-Union, Stelios Andreou en normaal gezien ouderdomsdeken Damien Marcq, die echter vorige speeldag tegen Mechelen een rechtstreekse rode kaart onder zijn neus zag verschijnen en bijgevolg vanop de strafbank moet toekijken.

Op het middenveld vinden we hun aanvoerder terug (zie hierboven), alsook de Algerijnse internationaal Adem Zorgane, al moest die dan weer in Mechelen tevreden zijn met een invalbeurt .

Het flankenwerk is voor de Sloveen Zan Rogelj ( 0 doelpunten en 1 assist) en de Noor Vetle Dragsnes (2 doelpunten en 3 assists). Het aanvalscompartiment wordt normaal gezien bevolkt door Isaac Mbenza, Antoine Bernier en Oday Dabbagh.

Bram Van Driessche

 • 38 jaar
 • Kende zijn debuut in de hoogste klasse in 2015 met een wedstrijd in het Kuipje (Westerlo vs Oostende 3-0)
 • Eerste wedstrijd voor onze Kemphanen dit seizoen
 • 10 eerder gefloten wedstrijden
 • 7x op verplaatsing (1 overwinning, 5 draws en 1 nederlaag)
 • Laatste 4 wedstrijden waren allen een gelijkspel

Tekst en statistieken: Peter Boons