KVC Westerlo – STVV

Antwoorden op het veld: het beste medicijn dat er bestond na al de commotie van de week daarvoor. Onze coach verraste met zijn gedurfde opstelling en het bleek de juiste beslissing. Laat STVV maar komen.

KVC Westerlo

Geen enkele ploeg in de JPL heeft dit seizoen al meer spelers in de basis gezet dan onze Kemphanen. Haidara en Piedfort waren de nummers 24 en 25. Hun goede prestatie in de academie werd beloond met hun eerste professionele basisplaats, en terecht was het oordeel na 90 minuten. Beide mochten dan ook voor de microfoons verschijnen van zowel TV, radio als schrijvende pers. Trouwens hoe spreek je Arthur zijn naam het juiste uit. Pjeefort of Piedfort? Arthur prefereerde het eerste.

Beide youngsters pakten ook een gele kaart, Vijf andere collega’s op het veld en coach Messoudi deden dit ook. Even ter vergelijking: in de eerste 7 wedstrijden van het seizoen verzamelden we 7 gele kaarten, in Leuven alleen waren het er al 7. Grinta tonen noemt men dat dan, al waren sommige kaarten wel iets te vlug getrokken door de scheidsrechter, was de mening van velen.

In vergelijking met Beveren verscheen er een geheel nieuw elftal op het veld. Enkel de backs Bryan Reynolds en Jordan Bos bleven staan. Roman, Tuur en derde doelman Koen Van Langendonck maakten de verplaatsing naar Leuven mee, na de opwarming moest dit trio in de tribune plaatsnemen.

Vrijdag staat er de 25ste editie van dit duel op het programma. Tussen de periode 2004-2012 werden alle 10 duels in het Kuipje gewonnen.Een spectaculaire vooroorlogse 5-5 maakte een einde aan deze reeks, want de daaropvolgende strafschoppen in het teken van de Beker van België werd dan verloren met 7-9… Bart Goor stond die avond nog op het veld ipv er naast, scoorde en gaf een assist.

STVV

De Truienaars, onder leiding van hun Duitse coach Thorsten Fink, hebben al mooie resultaten neergezet dit seizoen. Op speeldag 12, verloren ze zelfs maar voor de eerste keer buitenshuis. Die avond was OHL te sterk en kregen ze een 4-0 rond de oren.
Momenteel staan zij op de negende plaats geparkeerd in het klassement met 7 punten meer dan onze Kemphanen. De 14 doelpunten werden gescoord door 5 verschillende spelers en het is vooral Aboubary Koita die de slokop is met zijn 8 stuks. Liefst 57,2% van die doelpunten vielen zowel in het laatste kwartier van de eerste als tweede helft.

Vijf basisspelers van het huidige STVV zijn 21 jaar of jonger en het is enkel aanvoerder Bruno Godeau, ex-Westel, die er bovenuit steekt met zijn leeftijd.

De vermoedelijke elf:

 • We zien 3 Japanse jongens meestal in de basis verschijnen: doelman Zion Suzuki kon dit seizoen éénmaal de nul op het bord houden, rechtsachter Daiki Hashioka zit mee in de kern van het nationale elftal en middenvelder Ryotaro Ito kwam in de zomer over van Albirex Niigata.
 • Matte Smets, Rein Van Helden en Bruno Godeau zijn het trio centrale verdedigers. De eerste 2 zijn beide jeugdproducten, waarvan van Helden in 2022 één jaar werd uitgeleend aan MVV en Godeau speelde dus in het seizoen 2014-2015 één jaar in het Kuipje.
 • De Fransman Bocat bezet de linkerflank en was eerder in België aan de slag bij Moeskroen, waar hij nog 20 wedstrijden samen heeft gespeeld met onze Nick Gillekens.
 • Centrale middenvelder Mathias Delorge is de zoon van teammanager Peter Delorge, die maar liefst 442 wedstrijden voor de Kanaries heeft gespeeld. Zoonlief zijn teller staat op 14 stuks.
 • De 3 meest vooruitgeschoven pionnen luisteren naar de namen Steuckers, Koita en Kaya. Steuckers was, net zoals Van Helden, vorig jaar te zien bij MVV, waar hij opviel met zijn 9 doelpunten en 10 assists. Dit seizoen scoorde hij reeds éénmaal en gaf hij ook 3 assists. Koita zijn hattrick tegen Genk, op speeldag 8, staat in de Belgische JPL-geschriften geboekt als de tweede snelste hattrick ooit gescoord. Aboubakary had 6 minuten nodig, in 1976(!) had Gille Van Binst daar maar 4 minuten voor nodig.

Scheidsrechter

  • Nicolas Laforge
  • Sinds 2009 scheidsrechter
  • 6 jaar later FIFA-scheidsrechter
  • 14x Westerlo gefloten
  • Laatste 5 wedstrijden onder zijn leiding niet meer verloren
  • Vorige wedstrijd in het Kuipje: Westerlo vs Oostende 6-0

Tekst en statistieken: Peter Boons