OH Leuven – KVC Westerlo

We moeten het niet verbloemen, het niet onder stoelen of banken steken: een nieuwe uppercut kregen we woensdag te verwerken. Bedankt aan het supporterslegioen om ons te komen ondersteunen op een typische herfstavond. De verbintenis die jullie aangaan is net als een goed huwelijk: elkaar steunen in goede en slechte dagen. Ook zaterdag hebben we jullie opnieuw nodig om onze Kemphanen naar de driepunten te stuwen.

KVC Westerlo

Voor de bekerwedstrijd kregen enkele jongens de kans om zich te bewijzen. Zo stonden er 7 basisspelers van vorig seizoen op het veld: Reynolds, Neustädter, Perdichizzi, Fixelles, Van Eenoo, Van Den Keybus en Chadli.  Zij werden aangevuld met doelman Gillekens, Bos, Haspolat en Frigan. Drie jongens kregen rust: Bolat, Sydorchuk en Daci en uiteindelijk moest Kyan Vaesen als negentiende man in de tribune plaatsnemen. Er kwam niemand echt ongeschonden uit de Beverse strijd, alhoewel Lukas Van Eenoo zijn teen er redelijk bloederig uitzag toen hij zijn schoenen uitdeed, inclusief gat in de kous.

Voor de wedstrijd in het King Powerstadion kan coach De Roeck dus opnieuw kiezen uit een (bijna) ganse kern, want ook Mebude en Tagir konden we terugvinden op het trainingsveld. Laat 13 het geluksgetal worden. Het is namelijk nu al 12 wedstrijden en 6 maanden geleden, dat wij voor de laatste keer nog eens de volle buit mee naar huis namen. We speelden 7x gelijk en verloren 5x. Nu die nederlagen waren (allemaal) tegen clubs die momenteel de plaatsen 2, 3 en 4 bezetten in het huidige klassement: Gent, Anderlecht en Cercle Brugge (2x). Enkel de nederlaag tegen Beveren was tegen een lager geklasseerd elftal, en laat ons positief blijven: die draws waren ook niet altijd tegen Janneke en Mieke…

 •  Anderlecht (0-0)
 • Seraing (1-1)
 • Gent (3-1)
 • Standard (2-2)
 • Cercle Brugge (2-0)
 • Eupen (2-2)
 • Anderlecht (2-1)
 • Cercle Brugge (2-1)
 • Standard (0-0)
 • Genk (3-3)
 • RWDM (1-1)
 • Beveren (3-1)

OH Leuven

De Leuvenaars misten ook hun start, en dit kostte ongeveer één maand geleden Marc Brys zijn job als trainer. In tussentijd nam Eddy Vanhemel het over, en wisten ze 2 thuisoverwinningen te boeken, tegen STVV werd het 4-0 en in de beker werd  Elene-Grotenberge met een droge 5-0 naar huis gestuurd. De wedstrijd in Anderlecht werd dan weer met 5-1 verloren. 

Bij het typen van dit artikel kwam de melding dat er witte rook was gesignaleerd in Leuven, niet voor een Habemus Papam maar wel voor een Habemus eu varius, een nieuwe coach dus. Oscar Garcia is zijn naam. Die heeft een behoorlijk palmares als trainer en stond deze week ook in de belangstelling van het Oekraïense Shakhtar Donetsk. Zijn laatste club was Stade Reims, in Frankrijk, waar hij in oktober vorig jaar ontslagen werd. Tevoren werkte hij onder meer voor Celta Vigo, Olympiakos, Saint-Etienne, RB Salzburg, Watford en Brighton. Als speler kwam Garcia in de jaren negentig van de vorige eeuw 97 keer uit voor FC Barcelona, waar hij later ook de U19 zou coachen. In dat opzicht past hij helemaal binnen het offensieve, voetballende profiel waar ze in Leuven naar op zoek waren.

Leuven wist dit seizoen al 19x te scoren. Liefst 13 verschillende spelers tekenden hiervoor. Acht doelpunten kwamen op rekening van verdedigend ingestelde spelers en vier doelputen vielen er na een stilstaande fase (3 hoekschoppen en 1 vrije trap) en er werden ook drie strafschoppen verzilverd. 

Wist-je-dat?

 • Zij al in elke wedstrijd een doelpunt hebben gescoord en dat zij momenteel de zesde plaats bezetten in “doelpunten gescoord per wedstrijd”.
 • Leuven de meeste strafschoppen tegenkreeg dit seizoen (5) en ze allemaal werden omgezet. Anekdote: Tegen Union kregen ze er 3 tegen in één wedstrijd!
 • De voorbije drie ontmoetingen (thuis en uit) steeds werden gewonnen door de Leuvenaars.

Scheidsrechter

 • Simon Bourdeaud’Hui
 • 27 jaar
 • Aangesloten bij KSV Oudenaarde
 • Debuut in 1A: 23 september 2023 (Charleroi vs Kortrijk 1-0)
 • 69 profwedstrijden
  • 1x Westerlo (Westerlo vs Virton 2-0 (Vaesen en Daci))
  • 0x Leuven
 • Woensdag was hij nog de scheidsrechter in de Bekerwedstrijd Beerschot vs Club Brugge

Tekst en statistieken: Peter Boons