Supporters verbroederen

De KRC Genk FRZA! Foundation trapte afgelopen zondag voor de wedstrijd tussen KRC Genk en KVC Westerlo een nieuwe primeur af, letterlijk. Tijdens de traditionale line-up liepen, voor de eerste keer in het Belgisch profvoetbal, ook twee supporters van beide ploegen mee het veld op. De boodschap is helder: “We willen een duidelijk signaal geven dat racisme en polarisatie in ons stadion geen plaats heeft.”, klinkt het bij de vice-kampioen. KRC Genk wil van dit initiatief een gewoonte maken tijdens elke thuiswedstrijd.

Met welke sjaal je ook zwaait. Welk truitje je in het weekend ook draagt. Een aantal zaken hebben voetbalfans allemaal gemeen: onvoorwaardelijke clubliefde, gecombineerd met een onuitputtelijke passie voor het spel. Twee zaken die nog des te mooier zijn wanneer het op een respectvolle manier gebeurt. Die gedachte bracht de KRC Genk FRZA! Foundation op het idee om de 12e man een plaats te geven bij de line-up

“Waarden en normen als wederzijds respect en sportieve integriteit krijgen onze jeugdspelers hier met de paplepel mee. Maar fair play in de tribune is minstens even belangrijk voor onze club. Iedereen is welkom bij KRC Genk, maar voor polarisatie is er in de Cegeka Arena geen plaats. Met dit initiatief willen we onze fans en die van de bezoekende partij een voorbeeld stellen en hen aanmoedigen om de waarden die onze club definiëren ook naast het veld uit te dragen”, klinkt het trots bij algemeen directeur Erik Gerits.

Tegenstander zondag is KVC Westerlo die met plezier een supporter mee het veld opsturen voor de wedstrijd. “We waren onmiddellijk enthousiast wanneer KRC Genk met dit voorstel kwam. De twaalfde man bepaalt grotendeels de sfeer van de wedstrijd. Twee groepen supporters zij aan zij, die elk luidkeels hun eigen team aanmoedigen. Hoewel ze voor een andere club juichen, hebben ze hetzelfde doel: genieten van een heerlijke voetbalnamiddag vol passie en spelplezier. Tijdens de 90 minuten kan het er heftig aan toe gaan, met gezangen die de tribunes vullen en kleuren die fel tegenover elkaar staan. Maar altijd met het nodige respect. En wanneer het eindsignaal klinkt, eindigt de sportieve rivaliteit.”