KVC WESTERLO – R ANTWERP FC

Laat ons deze keer starten met een inspirerende spreuk voor onze Kemphanen: als je aarzelt, groeit je angst. Als je waagt, groeit je moed. Wie wil, zoekt mogelijkheden. En natuurlijk is de wil daar. Daar zorgt onze coach wel voor en het full house die in groten getale achter onze jongens zullen staan om hen naar de overwinning te schreeuwen tegen de nationale Champions League-deelnemer Royal Antwerp FC, die by the way nog nooit in het Kuipje zijn komen winnen.

KVC Westerlo

Op het einde van de mercato deed onze club nog enkele inspanningen om het verdedigende compartiment te versterken. Bovenaan die lijst staat met stip Sergiy Sydorchuk genoteerd. De aanvoerder van Dynamo Kyiv heeft al heel wat (Europese) wedstrijden op zijn CV staan: liefst 327 keer kon je hem terugvinden in een wedstrijd van die Oekraïnse topclub, tel daar dan nog eens 71 wedstrijden van zijn moederclub Metalurg Zaporizhya bij en je zit aan het indrukwekkende aantal van 398 profwedstrijden in clubverband. Ook bij het nationale team is hij een vaste waarde sinds die 9 oktober 2014, toen hij zijn debuut als invaller maakte, in een wedstrijd tegen Wit-Rusland en in blessuretijd zijn eerste doelpunt voor het nationale team wist te scoren.

De twee andere nieuwe namen die we in het Kuipje mochten verwelkomen zijn Emin Bayram en Dogucan Haspolat. De eerste is een 20-jarige centrale verdediger, die samen met Ravil Tagir bij Turkije U21 speelt. Emin wordt gehuurd van de Turkse landskampioen Galatasaray.

Haspolat – een verdedigende middenvelder – komt dan weer over van Trabzonspor. In zijn jeugdjaren kende hij maar één club: Excelsior Rotterdam, waar hij in de winter van 2020 werd weggehaald door Kasimpasa. Anderhalf jaar later werd hij daar op zijn beurt weggehaald door de toenmalige Turkse landskampioen Trabzonspor, om na 29 optredens, met één doelpunt en één assist, opnieuw te kiezen voor een club uit de Lage Landen.

Zo heeft coach Jonas De Roeck – die voor de eerste keer zijn voetbalschoenen aantrok bij een club (Rochus Deurne) op amper 3km van het Bosuilstadion –  de beschikking over 29 spelers, want Fernand Goure (Dunajska Strada), Jan Bernat (Spartak Trnava) en Muhammed Gümüskaya (Samsunspor) werden in tussentijd verhuurd tot op het einde van het seizoen.

Royal Antwerp FC

De eeuweling kende vorig seizoen een indrukwekkende campagne, met de dubbel als beloning. Jullie weten toch nog allemaal dat zij amper op 6 jaar tijd zijn opgegroeid tot de topclub die ze nu zijn. In 2016/2017 wist de toenmalige Wim De Decker hen terug naar de Eerste Klasse te brengen, nadat zij 12 jaar in Tweede Klasse hadden gespeeld.

Toch uitermate knap wat ze nu al bereikt hebben en in een wat mooi stadion ze nu spelen. Woensdag mogen ze trouwens een city-tripje maken naar Barcelona en hun debuut vieren in de Champions League. Superheld MegaToby zal er waarschijnlijk vrijdag nog niet bijzijn en revalideren van zijn opgelopen schouderblessure in de wedstrijd in Athene. Toby zet alles in op de terugkeer in Barcelona, je zou voor minder. 

De Great Old kende een rustig einde van de zomermercato. Ze wisselden enkel met Ajax van linksback. Avila out en Owen Wijndal – toch al 17 selecties voor het Nederlandse elftal – in.

Het centrale verdedigingsduo zal hoogstwaarschijnlijk bezet worden door een prille twintiger, Zeno Van Den Bosch en de Franse tiener Soumaïla Coulibaly, die deze zomer overkwam van Dortmund en daarvoor in de jeugdacadémie van PSG terug te vinden was. Het jonge Duivelsduo Arthur Vermeeren en Mandela Keita zullen als stofzuigers fungeren. Vermeeren zette vorig seizoen zijn eerste voetbalstappen in het eerste elftal en is op één haar geëvolueerd van een marktwaarde van 400 duizend euro naar 17 miljoen euro! Keita heeft dan weer een waarde van 7 miljoen euro. Tel daarbij dan nog eens de namen van Butez – 73 cleansheets in 218 wedstrijden – De Laet, Bataille, Yusuf, Balikwisha, Muja, Ondrejka en het trio Noorderburen: Janssen, Ekkelenkamp en Kerk en dan weet je dat wij het moeten opnemen tegen een goed team. Maar laat ons de traditie in ere houden: stamnummer 1 is nog nooit met drie punten richting het Bosuilstadion gereden.

Scheidsrechter

 • Lothar D’Hondt
 • 29 jaar
 • Aangesloten bij SC Dikkelvenne
 • Sinds 2013 scheidsrechter
 • Debuut Eerste Klasse: 11 augustus 2018 (STVV vs Lokeren)
 • 3 wedstrijden in JPL in dit seizoen (Cercle Brugge vs Charleroi; Eupen vs Club Brugge en Anderlecht vs Charleroi)
  • Wedstrijden KVC Westerlo: 8 (3x winst, 2x draw en 3 nederlagen)
   • Wedstrijden in het Kuipje: 6 (2x winst, 2x draw en 2 nederlagen)
  • Wedstrijden Antwerp: 15 (10x winst, 1x draw en 4 nederlagen)

Tekst en statistieken: Peter Boons