KVC Westerlo – KV Mechelen

De kalendermaker had voor onze Kemphanen een aartsmoeilijke start voorzien. Vier wedstrijden zijn we ver en het klassement liegt er niet om. We speelden tegen de nummers 1, 2 en 4. De derby tegen KV Mechelen is de volgende halte om op zoek te gaan naar die eerste driepunter van het seizoen, wetende dat de Maneblussers  vorig weekend Union in hun eigen stadion wisten in te blikken met een droge 4-0.

KVC Westerlo

Elke optimistische Kemphaan had gehoopt op iets meer punten na die eerste vier speeldagen. Elke realistische wist dat dit geen evident parcours ging worden. Coach Jonas De Roeck – die deze week trouwens samen met zijn spelersgroep op het einde van de training wat spurtjes aan het trekken was – begon in de reeds vier gespeelde wedstrijden, telkens met een andere basis. 

Na de blessure van Sinan Bolat, verscheen Nick Gillekens tegen Anderlecht in het elftal. In de verdediging moesten we net voor de opwarming ook nog een verandering doorvoeren. Jordan Bos was onwel geworden en de opdracht voor de assistent team manager was om hem zo snel mogelijk naar het hospitaal in Geel te brengen voor een spoedoperatie aan zijn appendix. Jordan zal daardoor enige tijd niet kunnen spelen. Zijn vermoedelijke vervanger zal gekozen worden tussen Edi Jordanov, Tuur Rommens of Ravil Tagir. Indien voor Tuur wordt gekozen zal hij de 18de speler worden, die dit seizoen in de basiself mocht starten. Nacer Chadli zou eventueel de 19de kunnen worden. Zijn invalbeurt tegen Anderlecht toonde aan dat hij de jonge spelersgroep zou kunnen leiden.  En wie weet kan Lukas Van Eenoo, die deze week opnieuw deelnam aan de groepstrainingen, ook aanspraak maken om te starten.

Vorig seizoen eindigde deze ontmoeting op een 2-0 overwinning voor onze Kemphanen. Daarvoor waren we sinds 2016 nog eens aan het wachten op een maximum puntenaantal tegen de Mechelaars. In de all-time ontmoetingen in het Kuipje (16), helt de balans net in het voordeel van Mechelen. Wij wonnen vijfmaal, speelden vijfmaal een draw en verloren zesmaal. Het doelpuntensaldo is wel in ons voordeel (23-19), al heeft die 8-0 score van het gezegende jaar 2000 daar veel mee te maken.

KV Mechelen

Ex-Rode Duivel Steven Defour staat inmiddels al 31 wedstrijden aan het roer. Het hoogtepunt voor hem was de (verloren) bekerfinale tegen Antwerp. Dit seizoen startte hij met een knap gelijkspel in het Jan Breydelstadion. Na een schitterende vrije trap van Schoofs, die voor de 0-1 zorgde, kon Igor Thiago via de elfmeter tegenscoren. Daarna volgden tweemaal een nederlaag met de kleinste score, tegen Gent en RWDM en dan vorige week pakten ze uit met die knappe overwinning tegen Union.  Opmerkelijk is dat de statistieken in die wedstrijd in het voordeel van de Brusselaars waren, en dat alleen het vizier van Mechelen – het allerbelangrijkste natuurlijk – beter stond afgesteld.

De vermoedelijke elf voor zaterdag zijn:

 • Doelman Gaëtan Coucke: heeft 1 oproeping voor de Rode Duivels gehad, en enkele voor de U21, maar heeft nog geen effectieve speelminuten gekregen;
 • Rechtsachter Sandy Walsh: stond vorige week voor de eerste keer in de basis dit seizoen, nadat hij eerder out was met een blessure;
 • Centrale verdedigingsduo is de boomlange Schot David Bates (1m93) en de Belg Jordi Vanlerberghe;
 • De linksachterplaats is voor Daam Foulon. Ex-Beveren en de voorbije drie jaar aan de slag bij het Italiaanse Benevento, waar hij tot 83 optredens kwam, driemaal scoorde en vijf assists gaf;
 • Centraal in het midden staan kapitein Rob Schoofs en de piepjonge Ngal’ayel Mukau, die buiten één jaar Zulte Waregem steeds voor Mechelen heeft gespeeld;
 • Geoffry Hairemans – vorige week man van de match – en Nikola Storm bezetten al enkele jaren de flank. Geoffrey gaat zijn vijfde Mechelse jaar in, Nikola zijn zesde;
 • De Zweed Kerim Mrabti en de Duitser Lion Lauberbach zijn de twee meest vooruitgeschoven pionnen. Mrabti kwam drie jaar geleden over van het Engelse Birmingham en in 98 optredens kwam hij 22x tot scoren en gaf hij 16x de laatste pas. Lauberbach is nieuw sinds deze zomer, de Mechelse scouts vonden hem in de Tweede Duitse Bundesliga bij Eintracht Braunschweig.

Scheidsrechter

 • Brent Staessens
 • 26 jaar
 • Aangesloten bij VK Tielrode
 • Debuut in de hoogste klasse: 14/12/2021 (Cercle Brugge vs Seraing 2-0)
  • KVC Westerlo: 9 ( 6 overwinningen, 2 gelijke spelen en 1 nederlaag)
  • Dit betekent dat Westerlo ook de club zal zijn die hij al het vaakst heeft gefloten. Lommel staat momenteel op gelijke hoogte.
   • Wedstrijden KV Mechelen: 4 (3 nederlagen en 1 gelijkspel)
 • Wedstrijden:Bij de vorige uitgave – op 28/01/2023 – was hij ook de scheidsrechter, resultaat: 2-0