RSC Anderlecht – KVC Westerlo

Een doelpunt scoor je na een knappe actie of een individuele fout van de tegenstrever. Tegen Gent kwamen we – opnieuw – op voorsprong, maar moesten we uiteindelijk het onderspit delven na drie kleine fouten van onze jongens, die een topploeg als Gent maar al te graag verzilverd. Voor de derde keer op rij spelen we zondag tegen een ploeg uit de G6.

KVC Westerlo

Ook deze week viel er transfernieuws te melden uit het Kuipje. De bekendste naam is uiteraard Nacer Chadli. De 34-jarige ex-Rode Duivel komt deze keer definitief over van de Turkse club Basaksehir. Nacer bewees vorig seizoen zijn waarde op het veld en in de (jonge) kleedkamer. 

Een tweede naam klinkt misschien minder bekend in de oren: Josimar Alcocer. Deze Costa Ricaan werd opgemerkt bij zijn club LD Alajuelense en de Los Ticos , het nationale elftal, waarmee hij recent nog de Gold Cup speelde en in de kwartfinale sneuvelde tegen de latere winnaar Mexico. Josimar had in de 4 gespeelde wedstrijden telkens een basisplaats.

Na drie speeldagen zijn er 7 spelers die telkens in de basis hebben gestaan: doelman Bolat, verdedigers Neustädter en Bos, middenvelders Madsen, Van den Keybus en Fixelles en aanvaller Matsuo. 

21 spelers kregen al speelgelegenheid van onze coach en twee spelers vonden de weg naar het doel. Nicolas Madsen deed dit tweemaal vanop de stip en de last-minute goal van Lucas Stassin in Eupen, zal elke Kemphaan ook nog wel herinneren. 

De 1 op 9 oogt mager, al vergeten sommigen wel eens dat wij vorig seizoen ook maar een 2 op 9 haalden in diezelfde wedstrijden en dat onze Kemphanen meestal traag op gang komen.

By the way: de vorige editie van Anderlecht vs Westerlo eindigde in een doelpuntenloos gelijkspel. Als we statistieken van beide doelmannen erbij nemen, dan zagen we dat de Anderlechtse Bart Verbruggen liefst tienmaal een schot moest tegenhouden en dat aan de overkant Sinan Bolat dit geen enkele keer moest doen.

RSC Anderlecht

In Brussel noteerden we ook heel wat transferbedrijvigheid. De Fransman Alexis Flips, die zowel als nummer 10 of op de flank kan spelen, kwam over van Stade Reims. De Zweedse linksback Ludwig Augustinsson is al jaren vaste waarde in het nationale team van Zweden en hem kon je de voorbije twee jaren vinden in de kern van maar liefst vier clubteams: het Duitse Werder Bremen, de Spaanse clubs Sevilla FC en RCD Mallorca en het Engelse Aston Villa. De derde aanwinst komt uit onze eigen Jupiler Pro League en was twee weken geleden nog te gast in het Kuipje met Club Brugge. Mats Rits koos namelijk voor de gevoelige overstap van de ene topclub naar de andere en hij zal de volgende drie jaren in het paarswitte shirt terug te vinden zijn.

Anderlecht kwam goed uit de startblokken dit seizoen, op de openingsspeeldag verloren ze wel de derby tegen Union, maar daarna volgden twee zeges (thuis tegen Antwerp en op STVV)  met de kleinste score.

T.o.v. vorig seizoen versterkte zij zich trouwens op meerdere plaatsen: in het doel kwam de Fransman Maxime Dupé, die de naar Brighton vertrokken Bart Verbruggen moet vervangen, in de verdediging maakte Louis Patris de overgang van OHL naar Anderlecht, in het middenveld kwam de Nederlander Justin Lonwijk van Dynamo Kyiv erbij en vooral in de voorlinie noteerden we drie nieuwe namen: de Deen Kasper Dolberg, die vier jaar geleden nog een marktwaarde had van 20 miljoen euro, de Argentijn Luis Vazquez die men vond bij de Argentijnse topclub Boca Juniors en de jonge Engelsman Tudor Mendel-Idowu die in de jeugdteams van Chelsea heeft gespeeld.

Scheidsrechter

 • Jonathan Lardot
 • 39 jaar
 • Woonplaats: Ouffet (provincie Luik)
 • Sinds 2007 scheidsrechter
 • Profdebuut 25/08/2010: Waasland Beveren vs KSV Roeselare 3-0
 • Totaal aantal wedstrijden: 380
 • 14 wedstrijden voor KVC Westerlo
 • 5 overwinningen, 5 gelijke spelen en 4 nederlagen
 • Westerlo Away: 6 wedstrijden
 • 2 overwinningen, 1 gelijkspel en 3 nederlagen
 • 40 wedstrijden voor Anderlecht
 • 15 overwinningen, 16 gelijke spelen en 9 nederlagen
 • Anderlecht thuis: 19 wedstrijden
 • 6 overwinningen, 8 gelijke spelen en 5 nederlagen

Tekst en statistieken: Peter Boons