KVC Westerlo – KAA Gent

Iedereen wil starten met een driepunter in de eerste thuiswedstrijd van een nieuw seizoen, maar vorige zondag bleek Club Brugge net iets te sterk voor onze Kemphanen. De kleinste score stond er na 90 minuten op het bord. De tweede wedstrijd in het Kuipje zal ook niet van de poes zijn. Het Europees spelende AA Gent blikte zonet in de Conference League het Poolse Pogon Szczecin in met 5-0 en in de vaderlandse competitie staan zij na twee speeldagen bovenaan met een maximumscore. 

KVC Westerlo

Coach Jonas De Roeck wijzigde zijn elftal tegen Club Brugge op twee plaatsen. Topaankoop Matija Frigan verscheen aan de aftrap, na zijn knappe invalbeurt op Eupen, en Bryan Reynolds was net op tijd speelgerechtigd om net zoals vorig seizoen op de rechterflank post te nemen. “Slachtoffers” van dienst waren Edi Jordanov en Mami Gumuskaya, die een plaats op de bank kregen toegewezen. Het waren trouwens twee andere invallers die de grootste kansen kregen om de gelijkmaker op het bord te zetten. Kyan Vaesen met een vrije trap à la Cristiano Ronaldo en ook Dire Mebude – na een knappe dribbel en dito schot – lieten Simon Mignolet aan het werk. 

Tegen AA Gent zullen onze jongens opnieuw hun tenen mogen uitkuisen. Vorig seizoen lukte het ons trouwens geen enkele keer, van de vier ontmoetingen, om een felbegeerde driepunter te pakken. In het Kuipje noteerden we scores van 3-3 en 1-3 en in de mooie Ghelamco Arena keerden we tweemaal huiswaarts met een nederlaag: 2-1 en 3-1

Historisch gezien wachten we al 15 jaar om de Buffalo’s zonder punten de bus te laten opstappen… In 2008 kregen we toen de medewerking van een Gentse verdediger, genaamd Jonas De Roeck, toen die in minuut 87 de bal in eigen doel deed deviëren.

KAA Gent

Elf wedstrijden zijn de Buffalo’s al ongeslagen. Sterker nog is dat er tienmaal werd gewonnen en één draw bijzat. We sommen even op: Westerlo (3-1) en  (1-3), Standard (1-2) en (3-1), Cercle Brugge (0-4) en (2-2), Zilina (5-1) en (2-5), Kortrijk (3-2), KV Mechelen (0-1) en Pogon Szczecin (5-0).

Dit seizoen werd er dus al 19x gescoord in vijf wedstrijden. Het dodelijke aanvalsduo Gift Orban (5) en Hugo Cuypers (7) bewijzen en bevestigen nogmaals dat hun vizier al van in het begin van het seizoen scherp staat afgesteld. 

Orban zijn statistieken zijn fenomenaal. Momenteel staat hij in de belangstelling van de Engelse topclub Tottenham Hotspur, die na het vertrek van Harry Kane op zoek zijn naar een nieuwe aanvalsleider. Gift geeft in het profvoetbal (Stabaek en Gent) momenteel 49 wedstrijden op zijn CV staan met 44 doelpunten. Waanzinnig!

Zijn maatje Hugo Cuypers moet niet veel onderdoen. Scoren aan 48% is zeker niet slecht. Ter vergelijking: Romelu Lukaku scoort aan 51%. Dus voor velen hoort Hugo thuis in de selectie van bondscoach Domenico Tedesco.

Van het gerodeerde basiselftal van vorig seizoen verdwenen twee centrale verdedigers: Okumu en Piatkowski en zij werden vervangen door Kandouss (Union SG) en Watanabe (Kortrijk).

Nog een derde speler van de JPL vervoegde de rangen, namelijk Pieter Gerkens van Antwerp, die de zware concurrentie moet aangaan met Kums, De Sart en Hong om een plaats in het middenveld te veroveren.

Recentste aanwinst is rechtsback Noah Fadiga, die overkwam van Stade Brest. Noah zijn vader is de bekende Khalilou, die in de periode tussen 1997 – 2008 op de Belgische velden te zien was bij Lommel, Club Brugge, Gent en GBA. 

Noah maakte de overstap naar België omdat hij in Frankrijk geen werkvergunning kreeg door hartperikelen.

Wesli De Cremer

  • 31 jaar
  • Aangesloten bij Standaard Meerbeek
  • Scheidsrechter sinds 2014
  • Profdebuut: 17 augustus 2019 (KV Mechelen vs Cercle Brugge 3-1)
  • Totaal wedstrijden: 123
  • Wedstrijden KVC Westerlo: 16
  • Wedstrijden in het Kuipje: 7 (4 overwinningen en 1 gelijkspel)
  • Wedstrijden AA Gent: 2
  • Wedstrijden away: 1
  • Wedstrijd KVC Westerlo – AA Gent: 1 (eindstand 1-3)

Tekst en statistieken: Peter Boons