KAS Eupen – KVC Westerlo

Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Het programma in de eerste 9 wedstrijden oogt zwaar. In het Kuipje zullen we Club Brugge, AA Gent, KV Mechelen en Antwerp ontvangen, op verplaatsing mogen we naar Eupen, Anderlecht, Cercle Brugge, Standard en Genk.

KVC Westerlo

De eerste wedstrijd zal een uitstap naar de Panda’s worden. In februari van dit jaar waren we daar al eens te gast en gingen we naar huis met een 1-1 gelijkspel na doelpunten van Nene en de gelijkmaker kwam er na een strafschopdoelpunt van Stef Peeters.

Als we onze (nieuwe) spelerskern even onder de loep nemen dan zien we dat er 3 basisspelers andere oorden hebben opgezocht. Met basisspelers bedoelen we dan de 11 spelers die het vaakst in een wedstrijd zijn gestart, in dit geval in 20 van de 40 gespeelde competitiewedstrijden. Wie zijn nu die 3? In de eerste plaats de Kemphaan van het seizoen Maxim De Cuyper en ook Nacer Chadli en Nene -jaja- Dorgeles gingen terug naar hun club van herkomst. Dit trio was goed voor 28 doelpunten en 12 assists.

Onze club wil dit seizoen een nieuwe weg inslaan en meer gekochte spelers aan zich binden. Op de linksback vonden we een jonge Australische Nederlander, Jordan Bos. Met deze overgang werd hij in één klap de duurste uitgaande transfer in de Australische A-L.eague. Jordan werd trouwens uitgeroepen tot de beste Australische jongere en hij kreeg ook een plaats in het A-League-team van het seizoen.

Met aanwinst nummer 2 werden alle Westelse records verbroken. De Kroatische spits Matija Frigan is de duurste inkomende transfer (5,5 miljoen euro) die onze Kemphanen ooit realiseerden. Ook hij liet vorig seizoen mooie statistieken optekenen met zijn 14 doelpunten en 3 assists bij de Kroatische eersteklasser HNK Rijeka.

Een andere spits die erbij kwam is Lucas Stassin. Stond al in het begin van de mercato op de Westelse radar, maar telkens werd het bod op hem geweigerd door zijn moederclub Anderlecht. Uiteindelijk vonden alle partijen een overeenkomst en mag Lucas zich de volgende vier jaar een Kemphaan noemen.
Adedire Mebude is een Schotse Nigeriaan die de voorbije jaren in de jeugdacademie van Manchester City heeft gespeeld. Hij is een typische aanvallende flankspeler.

Met Tuur Rommens (linksachter en aanvoerder van Jong Genk), Arthur Piedfort (centrale verdediger van Jong PSV) en Irsan Muric (spits van Club Brugge U18) werden er ook 3 jonge Belgische talenten aan de kern toegevoegd die ongetwijfeld hun kans gaan krijgen.

Transfers:
IN: Jordan Bos (Melbourne City), Matija Frigan (HNK Rijkea), Tuur Rommens (KRC Genk), Arthur Piedfort (PSV), Irsan Muric (Club Brugge), Adedire Mebude (Manchester City U21), Lucas Stassin (RSC Anderlecht)
UIT: Maxim De Cuyper (Club Brugge), Nene Dorgeles (Red Bull Salzburg), Nacer Chadli (Basaksehir), Igor Vetokele (Lommel), Lucas Mineiro (Cuiaba), Tuur Dierckx en Kouya Mabea

KAS Eupen

De ploeg uit de Oostkantons zag, buiten coach Edward Still (KV Kortrijk), ook 3 belangrijke pions andere oorden opzoeken. Middenvelder en aanvoerder Stef Peeters (7 doelpunten – 7 assists) verlengde zijn contract niet en zit nog steeds zonder club. Ook aanvallers Smail Prevljak (Hertha BSC) en Konan N’Dri (OH Leuven) zullen niet meer in het Eupense shirt terug te vinden zijn. Deze 3 spelers waren vorig seizoen samen goed voor de helft van de doelpunten.

Als coach werd de 40-jarige Florian Kohfeldt aangesteld. Ervaring deed hij op bij Werder Bremen (142 wedstrijden) en VfL Wolfsburg (28 wedstrijden).
De twee nieuwe spelers hebben ook allebei een band met hun coach. Spits Bartosz Bialek – een ex-U21 international van Polen – wordt geleend van VfL Wolfsburg en was vorig seizoen te zien op de Nederlandse velden bij Vitesse (26 wedstrijden – 6 doelpunten).

Middenvelder Kevin Möhwald stond in het verleden dan weer op de loonlijst van Werder Bremen. Hij was vorig seizoen aan de slag bij de Duitse revelatie 1.FC Union Berlin, waar hij in 21 wedstrijden mocht opdraven en 571 speelminuten op zijn CV kon zetten voor deze club.

Vermoedelijke type-elftal:
Lennart Moser in doel, Yentl Van Genechten, Ruben Paeshuyse, Boris Lambert en Jason Davidson zijn de verdedigers, Gary Magnée, Kevin Möhwald en Isaac Christie-Davies als middenvelders en Isaac Nuhu, Regan Charles-Cook en Bartosz Bialek zouden het trio aanvallers moeten zijn.

Kevin Van Damme

• Leeftijd: 33 jaar
• Club: KSV Rumbeke
• Scheidsrechter: sinds 2013
• Profdebuut: 15 september 2018 (Waasland Beveren – KAS Eupen 0-0)
• Thuiswedstrijden KAS Eupen: 5
o Eupen – Lokeren 4-1
o Eupen – STVV 0-2
o Eupen – Antwerp 0-1
o Eupen – OH Leuven 3-1
o Eupen – Club Brugge 2-1

• Uitwedstrijden KVC Westerlo: 3
o Lierse – Westerlo 2-2
o OH Leuven – Westerlo 0-3
o Union – Westerlo 0-0

Tekst en statistieken: Peter Boons