KVC Westerlo – KAA Gent

Voor de laatste keer van dit zeer geslaagd seizoen, mogen onze Kemphanen het Kuipje nog eens in vuur en vlam zetten. Een herhaling van de wedstrijd van tegen de Rouches: niemand zal daarover klagen. Na de wedstrijd volgt een heus supportersbal, waar ook de Kemphaan 2023 zal bekend gemaakt worden.

KVC Westerlo

Voor die Kemphaan van het seizoen kwamen er uiteindelijk nog 5 spelers in aanmerking, al moeten we er wel even bijzeggen dat gans de groep het EnAllemaalSamen heeft gedaan. Voetbal is een teamsport, zonder je medespelers kan je zelf geen hoge toppen scheren.

Wie zijn nu die 5?

  • Sinan Bolat: één van de meest ervaren spelers in onze kern. Met zijn 10 clean-sheets een belangrijke pion in het geheel. Staat de 3 laatste wedstrijden van het seizoen zijn plaats af aan Nick Gillekens. Komt zo net niet aan zijn persoonlijk record van 11 clean-sheets bij Antwerp, die hij realiseerde in de seizoenen 17/18 en 18/19
  • Maxim De Cuyper: onze krullenbol is super populair in de Kempen. En wat een seizoen heeft hij achter de rug. Zijn goal participations – nota bene als linksachter – zijn immens goed. Negen doelpunten en zes assists met nog twee wedstrijden voor de boeg. Keert in principe terug naar Brugge, maar zal waarschijnlijk nog eerst een EK voor beloften gaan spelen.
  • Mathias Fixelles: onze allround speler, waar je hem ook zet, hij zal zijn wedstrijd spelen. Voor nieuwjaar was hij nog enkele keren bankzitter, na de winterstop niet meer weg te denken uit het basiselftal. Scoorde een fenomenale goal in Gent, misschien doet hij dit wel over in de thuiswedstrijd. Komt steevast met zijn maatje Pietro Perdichizzi naar de club.
  • Nicolas Madsen: Danish dynamite op ons middenveld. Nog zo een curly haired speler die het helemaal gemaakt heeft bij ons. Ziet het spel goed en oogt altijd zéér kalm, zowel op als naast het veld. Ook hij heeft een carpoolmaatje: Tuur Dierckx.
  • Nene “jaja” Dorgeles: helemaal ontbolsterd tijdens deze Europe Play Offs. Was voor het vertrek van Lyle Foster steevast een vast duo met hem in onze Kempische aanvalslinie, na het vertrek van Lyle – trouwens de peetvader van zijn pasgeboren zoontje – verzeilde hij op de bank om de wedstrijd open te breken na de rust, iets wat hij altijd met héél véél enthousiasme deed. Topschutter in deze Europe Play-offs.

Nacer Chadli staat niet in deze lijst, maar hij krijgt zaterdag al een individuele trofee voor zijn geleverde werk tijdens de voorbije jaren. Het doelpunt tegen Japan staat nog in iedereens ogen gegrift. Nacer zal zaterdag zijn 500ste professionele wedstrijd spelen, interlands niet bijgerekend. Tijd om dit icoon van het Belgische voetbal daarvoor te bedanken. Ondanks dat Nacer toch al heel wat (internationale) waters heeft doorzwommen, past hij perfect in het plaatje van de Kempische nuchterheid. 

KAA Gent

Coach Hein Vanhaezebrouck kreeg van zijn bestuur wel een heel mooi geschenk met nieuwjaar. Op de laatste dag van de wintermercato gaven ze hem Gift. In zijn debuutwedstrijd in het Kuipje al direct goed voor 2 doelpunten en 19 wedstrijden later – alle competities te samen – staat zijn teller op 20 doelpunten. Met zo een cijfers moet je wel bovenaan staan in één of andere rangschikking. 

Gent is uiteindelijk al na drie speeldagen de winnaar van deze Europe Play Offs. Of het een schrale troost is voor hen, na nipt te zijn uitgevallen in de Champions groep, dat weten we niet. Maar één ding is zeker: Europees voetbal is altijd wel een leuk extraatje. Dit seizoen zijn ze daar gestrand in de kwartfinales. West Ham United, één van de finalisten, schakelde hen toen uit.

Hoe de opstelling van de Buffalo’s er zal uitzien, is één groot vraagteken. Gaat Hein roteren en de spelers aan bod laten komen die minder gespeeld hebben, nu hij zeker is van dat Europees ticket? Volgende 11 spelers stonden het vaakst in het basiselftal: Doelman Paul Nardi, verdedigers Piatkowski, Okumu en Torunarigha, middenvelders De Sart, Kums en Hong, flanken Samoise en Castro-Montes en spitsen Orban en Cuypers. Die twee laatsten hebben samen 38 doelpunten gescoord in de competitie tot dusver. Vorig weekend tegen Cercle Brugge stond de Deen Hjulsager op het veld ipv Okumu, die de 2 laatste wedstrijden wegens blessure moest misssen.

Wesli De Cremer

De eerste wedstrijd in het Kuipje van dit seizoen was onder zijn leiding, en ook de laatste wedstrijd zal dit dus het geval worden. Op speeldag 29 kwam hij nog eens naar de Kempen voor de wedstrijd tegen Kortrijk.       

KVC Westerlo – Cercle Brugge: 2-0

KVC Westerlo – KV Kortrijk: 3-1

In het verleden zagen we hem ook al viermaal verschijnen op ons terrein:

KVC Westerlo – Beerschot: 1-2

KVC Westerlo – OH Leuven: 1-0

KVC Westerlo – Roeselare: 4-0

KVC Westerlo – Tubize: 1-1

Met deze wedstrijd erbij zal dit zijn zestiende ontmoeting met de Kemphanen worden en daardoor staan wij samen met OH Leuven genoteerd als de ploegen die hij het vaakst heeft gefloten.

Tekst en statistieken: Peter Boons