KVC Westerlo – Standard

Officieel wordt het blessuretijd vernoemd, in de Vurige Stede was het vooral extra VAR-tijd dat werd bijgerekend. Onze strijdende Kemphanen wisten een uitzichtloze 2-0 achterstand nog om te buigen in een verdiend gelijkspel, wat op zich al geen evidentie is in een kolkend Luiks stadion.

KVC Westerlo

Na de eerste twee wedstrijden in de Europe Play Offs – en dito nederlagen – hoorden we in de wandelgangen al eens het woord vermoeid vallen. Diegene die getuige waren in het stadion of de wedstrijd voor de TV hadden gevolgd, zagen duidelijk dat deze term gedurende de ganse speeltijd niet ter sprake was gekomen. Liefhebbers van statistieken konden via diverse kanalen volgen, dat deze wedstrijd gelijkopgaand was, en dat onze Kemphanen duidelijk een voordeel haddden in de “verwachte goals”, ondanks een dubbele achterstand. Dit gelijkspel voelde dan ook aan als een overwinning. De beloning van de coach was dan ook in die richting. Een extra vrije dag richting de volgende ontmoeting, tegen dezelfde tegenstander, wat door de spelersgroep met veel enthousiasme werd onthaald.

De Rouches zijn een club die ons beter thuis, dan op verplaatsing, liggen. De laatste nederlaag tegen de roodwitten dateert alweer van 13 jaar geleden, en daar hebben we nog wel enkele wist-je datjes rond gevonden:

Wist-je-dat?

  • In het seizoen 10/11 wist Standard dus voor de laatste keer te winnen in het Kuipje.
  • Sinan Bolat stond toen gewoon in het doel bij Standard
  • Invaller Paulo Henrique scoorde toen het Westelse doelpunt, wat ook meteen zijn eerste in dienst van de Kemphanen was en daarna zou hij nog 21 exemplaren tegen de netten te prikken
  • Later op dat seizoen speelden beide elftallen ook de finale van de Beker van België, toen won Standard in het Koning Boudewijnstadion met 2-1.

Standard Luik

De verslagenheid was duidelijk te merken in het kamp van Standard. Coach Ronny Deila had naar aanloop van de vorige wedstrijd ook verkondigd dat ze voor een 6/6 gingen tegen Westerlo, om dan op de laatste speeldag van deze Europe Plays Offs in een rechtstreeks duel tegen Gent het begeerde ticket te halen.  Op de persconferentie nam de Noorse coach alle schuld op zich. De reden die hij opgaf was dat hij door de wissels die had doorgevoerd en het systeem dat hij had aangepast de grip op wedstrijd had verloren.

Wist-je-dat?

  • Ronny Deila in zijn trainerscarrière al 6 trofeeën wist te winnen en ook éénmaal coach van het seizoen in Noorwegen werd.
  • Zo vierde hij de landstitel met het Schotse Celtic (2015 en 2016) en het Noorse Stromsgodset (2013), waar hij ook de nationale beker wist mee te veroveren in 2010. Ook met Celtic (League Cup in 2015) en New York City (MLS Cup in 2021) wist hij een prijs in de wacht te slepen.
  • Standard de ploeg is die al het langst en onafgebroken in onze hoogste klasse voetbalt. Sinds 1921(!) zijn zij nooit meer naar een lagere afdeling afgezakt.
  • Zij zowel in 2005 (tegen Genk) als in 2009 (tegen Anderlecht) testwedstrijden moesten spelen om de landstitel te behalen, en dat zij beide keren het onderspit moesten delven.

Bert Put

Drie wedstrijden mocht de Limburger dit seizoen al fluiten voor ons, drie wedstrijden die ons ook zijn bijgebleven.

1.     KV Mechelen – KVC Westerlo           5-4

2.     Club Brugge – KVC Westerlo             0-2

3.     KVC Westerlo – KRC Genk                 0-1

Het zal zijn derde wedstrijd all-time in het Kuipje worden. In maart 2019 was hij voor de eerste keer te gast, dit betrof ook een wedstrijd in de Europe Play Offs. Die zondag kwam Beerschot op bezoek en eindigde de wedstrijd in een 1-1 score.

Tekst en statistieken: Peter Boons