Standard – KVC Westerlo

De clash met Standard de Liège groeide na het mindere begin van beide teams aan deze Europe Play-Offs stilaan uit tot de match van de laatste kans om nog uitzicht te hebben op het laatste felbegeerde Europese ticket. Voor onze Kemphanen moest een scenario zoals vorige week tegen Cercle Brugge dan ook koste wat het kost vermeden worden, maar wederom begonnen we de avond toch met een laattijdig uitvallen. Zo moest Jordanov nog last-minute zijn trainingsplunje inruilen voor z’n wedstrijduitrusting om de plek van Reynolds in te nemen in de basiself. 

Opstelling KVC Westerlo: S. Bolat, P. Perdichizzi, N. Chadli (78′ T. Dierckx), L. Van Eenoo (88′ M. Gümüskaya), N. Madsen (88′ R. Seigers), M. De Cuyper, E. Jordanov, R. Neustaedter, T. Van den Keybus, D. Nene (88′ G. Yow), Y. Matsuo

Eerste helft 

Niet alleen de laattijdige wissel deed al wat geel en blauw zag angstvallig terugdenken aan de vorige wedstrijd, ook de beginfase zorgde voor een onaangename flashback. Na ongelukkig balverlies vlak voor eigen doel tikte de thuisploeg zich gezwind een weg door het hart van de Westelse defensie. Zinckernagel faalde oog in oog met Bolat niet, maar zag zijn viering doorprikt worden door de opgestoken vlag van de lijnrechter. Die werd op zijn beurt echter teruggefloten door de VAR, die na een langdurige tussenkomst Laforge in het oor fluisterde het doelpunt te valideren. De vroege achterstand was zo opnieuw een feit.

Het antwoord van onze Kemphanen kwam er gelukkig wel sneller dan vorige week. Na een snelle dribbel van Dorgeles Nene – opnieuw hij – kon Thomas Van den Keybus al voor een eerste keer het doel van de thuisploeg onder vuur nemen, niet veel later volgde Jordanov zijn voorbeeld, maar beiden konden ze hun schot niet kadreren.

Standard nam na de dubbele mini wake-up call het commando opnieuw over met pogingen van Donnum, Cimirot en Ohio, maar Bolat verontrusten lukte hen niet. Wie de hartslag van een doelman wel een tikje sneller liet slaan was Nene. Hij werd net voor rust het spreekwoordelijke straatje ingestuurd door Chadli, maar de hoek was jammer genoeg voor de Malinees te scherp om de gelijkmaker te forceren. De 1-0 bleef zo op het bord. Coach De Roeck en co kregen opnieuw 15 minuten de tijd om te herbronnen in de kleedkamer.

Tweede helft

Bij het begin van de tweede helft namen onze Kemphanen wel meteen het commando in handen, maar het duurde wel een tiental minuten vooraleer die druk zich vertaalde in een eerste echte doelkans. Matsuo zocht en vond Nene voor doel, maar diens schot vond dan weer het been van Bodart op z’n weg. Dan maar een keer als aangever proberen, moet Nene hebben gedacht, maar zijn voorzet was net te hoog voor de krullende kruin van Madsen om z’n kopbal te kunnen kadreren.

Nene – opnieuw hij – probeerde het niet veel later dan maar zelf nog eens met het hoofd op een voorzet van De Cuyper, maar zijn kopbal was niet krachtig genoeg om Bodart echt te verontrusten.

De zoektocht naar de gelijkmaker, begon meer en meer iets weg te hebben van de speurmissie naar die van een speld in een hooiberg. Westerlo zocht de opening in de defensie van de Rouches, maar vond ze niet. Aan de overkant daarentegen splijtte een pass van de ingevallen Balikwisha plots wel onze achterhoede doormidden. Emond twijfelde oog in oog met Bolat niet en zette de 2-0 genadeloos op het bord.

Nagenoeg onmiddellijk nadat de plaatselijke bordjesman het scorebord had aangepast, mocht hij bijna opnieuw aantreden, wanneer een voorzet van De Cuyper over Bodart tegen de paal dwarrelde. Geen verdiende aansluitingstreffer dus voor onze Kemphanen en geen extra streepje bij op het conto van de vice-Europese assistkoning onder de flankverdedigers.

Toch ging het geloof bij onze Kemphanen niet volledig liggen. Met een afstandsschot van Van den Keybus en een rebound tegen de paal van de ingevallen Yow meldde Westerlo zich andermaal aan het doel van de Rouches, maar opnieuw wilde de bal er maar niet in.

Net wanneer iedereen zich leek neer te leggen bij de 2-0 uitslag, was daar dan plots Jordanov die met een strak schot in de verste hoek Sclessin met verstomming deed slaan. Van den Keybus maakte op zijn beurt de koude douche voor het thuispubliek compleet, door luttele minuten later dezelfde hoek te viseren. Net zoals de supporters van de Luikse harde kern, stond ook thuisdoelman Bodart aan de grond genageld. Zo slepen onze Kemphanen in het absolute slot toch nog een verdiend punt uit de brand in de Vurige Stede. Meteen het eerste puntengewin in deze Europe Play-Offs voor KVCW, de voorbode van hopelijk meer mooie resultaten in de resterende wedstrijden in deze nacompetitie.

Verslag: Glen Van Herck
Foto’s: Luc Meynaerts