Standard – KVC Westerlo

Meimaand is traditioneel een opendeurmaand. Ondanks die 5 tegendoelpunten van zondag in het Kuipje – dat was geleden van 2012, de spectaculaire 5-5 in de Beker van België tegen STVV – hadden we niet het gevoel dat de deur wagenwijd open stond. Twee strafschoppen kregen we ook tegen en wat dan gezegd van de hattrick van Nene. Die viel helemaal in het water na zo een nederlaag.

KVC Westerlo

Cijfers liegen nooit. Ons Westel zit momenteel niet in de grote vorm. Inmiddels is het al 6 wedstrijden geleden dat we nog eens met de volle buit van het veld gingen. Een uitzonderlijk goed seizoen krijgt zo een wrange nasmaak. Al mogen we niet te streng zijn. Als we de stats raadplegen, dan staan wij zelfs op een vijfde plaats ooit in de laatste 50 jaar van clubs die de promotie van tweede naar eerste klasse hebben gemaakt in de Belgische competitie.  Ook in de rest van Europa scoren we goed. Na Brann Bergen, Stabaek (beide Noorwegen), Orenburg (Rusland) en Girona (Spanje) zijn wij de beste stijger in de 20 beste liga’s van Europa in dit seizoen. Dus bravo Kemphanen!

Een verplaatsing naar Standard is geen geschenk, al kunnen onze Kemphanen wel bevrijd spelen. De ziekenboeg heeft er ook 2 extra spelers bijgekregen: Vaesen en Vetokele zullen er de volgende wedstrijden niet bij zijn.

Wist-je-dat?

 • Sinan Bolat momenteel op 10 clean-sheets staat en dat hij zo één exemplaar verwijderd is van zijn record in 17/18 en 18/19, toen hij met Royal Antwerp FC elfmaal de nul op het bord wist te houden.
 • Bryan Reynolds vorig seizoen een half jaar onder contract stond bij AS Roma en zo een aandeel had in het winnen van de Conference League. Hij speelde namelijk mee in één groepswedstrijd tegen het Noorse Bodo/Glimt.
 • Roman Neustädter in zijn rijkgevulde carrière (553 wedstrijden) amper driemaal is geschorst geweest wegens een te hoge kaartenlast.
 • Ravil Tagir ook een “brave” centrale verdediger is? Die kreeg zelfs pas na 4 seizoenen profvoetbal zijn eerste gele kaart. Op speeldag 10 van dit seizoen kreeg hij in minuut 56 van Boucaut zijn eerste ever.
 • Maxim De Cuyper zijn seizoen na de Europe Play Offs hoogstwaarschijnlijk niet ten einde zal zijn. Onze nationale U21 hebben van 21 tot 27 juni 3 wedstrijden op het programma staan. Nederland, Georgië en Portugal zullen de tegenstanders worden op het EK in Georgië en Roemenië.
 • Mathias Fixelles in zijn profcarrière al echt op elke positie op het veld – uitgezonderd als doelman – heeft gestaan.
 • Lukas Van Eenoo en Thomas Van Den Keybus dezelfde spelersmakelaar hebben, nl. de vader van Kyan Vaesen.
 • De club van Yusuke Matsuo, de Urawa Red Diamonds, deze week de finale hebben gewonnen van de Asian Champions League. Yusuke had een groot aandeel in het winnen van deze prestigieuze beker, want hij scoorde in de groepsfase liefst 5 doelpunten en ook in de halve finale wist hij de bal tegen de touwen te werken.
 • Nacer Chadli in deze Play Offs zijn 500ste profwedstrijd kan gaan spelen. Momenteel zit hij aan 497 profwedstrijden.
 • Nene Dorgeles vorige week voor de eerste keer een hattrick wist te scoren in zijn prille carrière.

Standard Luik

Ook de Rouches hadden hun start in deze Play Offs anders voorgesteld. Met een 1/6 moeten ook zij in de achtervolging gaan op Gent. In het eigen Sclessin kunnen zij dankzij de steun van hun vurige aanhang altijd netjes iets meer. Nochtans zijn ze niet onklopbaar op eigen veld, Gent (2-2), OH Leuven (1-3), Seraing (0-2), Union (2-3), Sint-Truiden (1-1), Kortrijk (0-2) en vorige week opnieuw Gent (1-2) wisten al punten te rapen in Luik.

Wist-je-dat?

 • Arnaud Bodart op de radar staat van bondscoach Tedesco, nu vierde doelman Kaminski bij zijn club op de bank is terecht gekomen.
 • Dezelfde doelman is de enige speler die in elke wedstrijd aan de aftrap kwam. Opmerkelijk is wel dat hij in de vorige onderlinge ontmoeting een rode kaart kreeg wegens handspel, maar niet geschorst werd door de Pro League.
 • Rechtsachter Marlon Fossey werd vorige maand verkozen tot speler van de maand bij de Luikse club.
 • De Cypriotische verdediger Laifis in de alltime top 10 staat van gespeelde wedstrijden bij Standard. Met zijn 255 stuks is hij nog een klein beetje verwijderd van de top 5.
 • Hun meest waardevolle speler is de Colombiaan Steven Alzate. Hij scoorde vorig weekend nog de gelijkmaker tegen Gent. In minuut 84 moest hij het veld verlaten na twee gele kaarten en zal hij deze wedstrijd moeten missen.
 • Philip Zinckernagel in 2020 heel de Noorse Eliteserien omver blies met zijn 19 dolepunten en 24 assists in één seizoen en daardoor een transfer versierde naar het Engelse Watford.
 • De in Brussel geboren en getogen flankspeler William Balikwisha maakte dan weer jongstleden zijn debuut in het nationaal elftal van DR Congo. Op 24 maart kwam hij in een wedstrijd tegen Mauritanië het veld in na een goed uur spelen.
 • Zij vooral in het laatste kwartier van elke speelhelft hun thuisdoelpunten maken: tienmaal werd er raak getroffen tussen minuut 30-45 en achtmaal tussen minuut 75-90.
 • In totaal mochten zij negenmaal de bal op de stip leggen, zevenmaal in een thuiswedstrijd en tweemaal in een uitwedstrijd. Enkel Renaud Emond miste zijn elfmeter, Zinckernagel trof driemaal raak, Dussenne scoorde er twee vanop de stip en de inmiddels vetrokken Amallah scoorde ook driemaal.

Nicolas Laforge

In het huidige seizoen hadden wij deze 36-jarige scheidsrechter in volgende wedstrijden, m.a.w. hij was diegene die onze laatste overwinningswedstrijd floot.

KVC Westerlo – RFC Seraing              2-2
KVC Westerlo – KV Oostende            6-0
KV Oostende – KVC Westerlo            1-2
RFC Seraing – KVC Westerlo              1-1

Als we verder in het verleden kijken, dan hadden wij hem voor die 2 uitwedstrijden van dit seizoen ook al viermaal op verplaatsing gehad. Deze resultaten waren nu niet onmiddellijk om naar huis te schrijven.

KAS Eupen – KVC Westerlo               3-0
AA Gent – KVC Westerlo                   4-0
KV Oostende – KVC Westerlo            2-0
Moeskroen – KVC Westerlo              0-0

Tekst en statistieken: Peter Boons