KVC Westerlo – Cercle Brugge

Terwijl de reguliere competitie thuis in’t Kuipje werd afgesloten tegen Club Brugge, kregen we als eerste thuismatch in de Europe Play-Offs stadsgenoot Cercle op bezoek. Onder de elf geel-blauwe gastheren aan de aftrap, viel in laatste instantie jammerlijk Mathias Fixelles uit. De enige man op het wedstrijdblad die al een doelpunt wist te scoren in deze nacompetitie, moest geblesseerd verstek geven. 

Opstelling KVC Westerlo: S. Bolat, N. Chadli (76′ M. Gümüskaya), N. Madsen (46′ T. Dierckx), M. De Cuyper, B. Reynolds (76′ E. Jordanov), L. Van Eenoo, R. Tagir (46′ P. Perdichizzi), R. Neustaedter, T. Van den Keybus, D. Nene (83′ G. Yow), Y. Matsuo

Eerste helft 

De domper van de laattijdige blessure van Fixelles was nog maar amper verteerd, of onze Kemphanen kregen al een tweede tik te verwerken. Hotic zocht en vond de vrije Deman op de linkerflank en diens lage voorzet werd door Somers in één tijd in doel gedevieerd.

Op het kwartier volgde er een nieuwe tegenvaller voor onze Kemphanen. Scheidsrechter Visser zag een trekfout van Reynolds op Marcellin in de zestien en wees resoluut naar de stip. Cercle-spits Ueda nam het cadeau dankbaar aan en werkte z’n 19de treffer van het seizoen tegen de touwen.

Terwijl de regen steeds harder naar beneden gutste, ging ook het volume van het Westel-publiek naar een hoger level. De extra vocale steun inspireerde Dorgeles Nene op een snelle uitbraak halfweg de eerste helft, maar een goed uitgekomen Cercle-goalie Majecki plukte het leer uit de voeten van de snelle spits.

Het spelbeeld begon stilaan te kantelen en de mensen in de hoofdtribune konden steeds meer en meer hun hoofd wenden richting het doel van de bezoekende doelman. Wanneer Reynolds na een technisch hoogstandje van Van den Keybus werd diepgestuurd, leek zelfs de aansluitingstreffer in de maak, maar zijn voorzet werd nipt naast gegleden door de mee diepgelopen Chadli. 

Drie minuten later was het dan uiteindelijk wel prijs. Een pegel van Van Eenoo werd in eerste instantie nog gered door Majecki, maar in de rebound stifte Dorgeles Nene de bal toch nog in doel. ’t Kuipje stond opnieuw in vuur en vlam, onze Kemphanen roken bloed.

Als een donderslag bij – een intussen niet meer zo – heldere hemel, was het echter opnieuw Cercle dat een streepje wist bij te zetten op het scorebord. Lopes Da Silva had de beelden van Fixelles vorige week op Gent duidelijk goed bestudeerd en pakte nu zelf uit met een loeier van een afstandsschot.

Opnieuw moesten onze Kemphanen rechtkrabbelen, maar amper 2 minuten later kregen ze een nieuwe tik te verwerken. Na een scrimmage in de zestien wees scheidsrechter Visser wederom naar de stip. De VAR riep de man in het blauw nog naar het scherm, maar Visser bleef bij zijn beslissing. Zo mocht Ueda zijn tweede elfmeter van de namiddag op zijn conto schrijven. 1-4, een zware klus wachtte onze Kemphanen in de tweede helft.

Tweede helft

Vers bloed moest voor een verse lading kansen zorgen in de tweede helft. Dierckx en Perdichizzi kwamen erin in de plaats van Madsen en Tagir.

Meteen van bij het eerste fluitsignaal greep Westerlo de bezoekers naar de keel. Onze Kemphanen zochten een opening in de groen-zwarte defensie, maar telkens stond er een voet, been of ander lichaamsdeel een aansluitingstreffer in de weg. Aan de overkant wist Bolat dan weer een goede reflex uit z’n linkermouw te schudden op een zeldzame tegenaanval via Ueda. 

Het momentum was duidelijk in handen van KVC en het was uiteindelijk Dorgeles Nene die na lang aandringen zorgde voor de verdiende aansluitingstreffer. De vlam ging opnieuw in de pan, het geloof in ’t Kuipje steeg weer. De bezoekers kreunden en moesten meer en meer hun toevlucht zoeken tot tijdrekken en het maken van overtredingen, maar scheidsrechter Visser hield de kaarten op zak.

Terwijl Westerlo naarstig op zoek ging naar een goal, was het uiteindelijk toch Cercle dat opnieuw mocht juichen, wanneer een afvallende bal pardoes voor de voeten van Somers viel en die, net zoals z’n spitsmaatje Ueda, z’n naam voor een tweede keer op het scorebord wist te plaatsen.

Geen twee zonder drie, moet toen door het hoofd van Dorgeles Nene zijn geschoten. Hij deed een kwartier voor tijd de partij opnieuw helemaal heropleven met een weergaloos afstandsschot in de rechterbovenhoek. Met zijn hattrick zorgde hij opnieuw voor geloof in het stadion en terwijl onze Kemphanen eens te meer op zoek gingen naar een extra doelpunt, gingen de bezoekers op zoek naar allerhande manieren om het tempo uit de wedstrijd te halen.

Onze Kemphanen lieten zich echter niet meer uit hun lood slaan, maar een extra doelpuntje kwam er niet. Zo floot scheidsrechter Visser deze spektakelrijke wedstrijd na 90 minuten af met een 3-5 eindstand. KVC toonde nog een groot strijdershart, maar een totale ommekeer zat er niet meer in.

Verslag: Glen Van Herck
Foto’s: Luc Meynaerts