KVC Westerlo – Cercle Brugge

Je mag zeggen wat je wil, vorige week hadden we gedurende 45 minuten de controle over de wedstrijd, met als apotheose een schicht van Mathias Fixelles voor de 0-1 voorsprong. Tijdens de rust hadden we een vlieg willen zijn, om te zien wat Hein Vanhaezebrouck te zeggen had. In ieder geval werden alle Gentenaren wakker geschud, met als resultaat een blitzstart in die tweede helft. Westerlo zag en keek ernaar en kon de rug spijtig genoeg niet meer rechten. Geen schande tegen een elftal dat nog net werd uitgeschakeld in de kwartfinales van de Conference League.

KVC Westerlo

Er waren dit seizoen 2 elftallen die niet wisten te scoren tegen onze Kemphanen: Club Brugge en stadsgenoot Cercle. Een andere mooie statistiek is dat er in de 10 ontmoetingen met een West-Vlaamse Club, liefst zevenmaal de nul op het bord werd gehouden: Club Brugge (0-0 en 0-2), Cercle Brugge (2-0 en 0-1), KV Kortrijk (3-1 en 0-2), Zulte Waregem (2-0 en 1-1) en Oostende (6-0 en 1-2).

Inmiddels is het al van 18 maart geleden, away Oostende, dat we nog eens de volle buit hebben gehaald. Vijf wedstrijden zitten we zonder de drie punten. Dit is zelfs geleden van het seizoen 2019-2020.

Deze week hebben we de individuele statistieken – met tegenstander Cercle Brugge – bekeken van de 15 spelers die vorige week speelminuten kregen op het veld van Gent:

W Wi G V D A
S. Bolat 13 10 1 2
M. Fixelles 11 5 2 4
T. Dierckx 10 6 4 0 1 2
L. Van Eenoo 9 7 2 0 1 1
N. Chadli 3 3 0 0 1 1
T. v d Keybus 3 3 0 0
I. Vetokele 2 2 0 0 1
R. Neustaedter 2 2 0 0
R. Tagir 2 2 0 0
M. De Cuyper 2 2 0 0
B. Reynolds 2 1 0 0
K. Vaesen 1 1 0 0
N. Madsen 1 1 0 0
D. Nene 1 1 0 0
Y. Matuo 0

W = Wedstrijden / Wi = Winst / G=Gelijkspel / V=Verlies / D=Doelpunten / A= Assists

SV Cercle Brugge 

De vereniging speelde vorige week 0-0 tegen Standard. Het basiselftal van deze match hebben we even onder de loep genomen:

Radoslaw Majecki: Is een doelman die geleend wordt van moederclub AS Monaco. De 23-jarige Pool werd in de winter van 2020 opgemerkt door de Franse club, toen ze gingen scouten bij de Poolse topclub Legia Warszawa. In de zomer van dat jaar werd de overstap definitief en in het Prinsendom kwam hij op 2 jaar tijd tot 11 optredens alvorens hij bij Cerle werd gestald.

Boris Popovic: deze in Frankrijk (Tours) geboren Serviër is net als zijn doelman de eigendom van Monaco. Sloot zich op 8-jarige leeftijd aan bij het plaatselijke Tours FC dat toen in de Franse Ligue 2 uitkwam. In 2017 kwam Monaco aankloppen en via de U19 en de B-ploeg kwam hij 2 jaar geleden in Brugge aan. Kreeg in zijn loopbaan één rode kaart voor zijn neus:  de openingsspeeldag in juli in het Kuipje.

Christiaan Ravych: deze jonge West-Vlaming mocht op speeldag 2 debuteren in het profvoetbal, in een thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Na nieuwjaar is hij een onbetwiste titularis geworden centraal in de verdediging van de groenzwarten.

Jean Marcelin: nog eentje die eigendom is van Monaco. Zijn opleiding kreeg hij bij Auxerre, speelde 4 wedstrijden bij de U21 van Monaco, alvorens samen met Popovic bij de vereniging aan te komen. Vorig seizoen was hij titularis, vorige week tegen Standard stond hij voor de eerste keer sinds februari nog eens in de basis.

Hugo Siquet: deze Luikenaar is de vaste rechtsachter van onze Belgische U21. Twee jaar geleden maakte hij zijn debuut bij Standard en 1,5 seizoen later kwam hij in de Duitse Bundesliga bij Freiburg terecht. Zit bij Cercle aan 15 optredens met 2 doelpunten en evenveel assists.

Olivier Deman: geboren in Antwerpen, zette hij zijn eerste handtekening bij een voetbalclub (Knokke FC) op 5-jarige leeftijd. Twee jaar later werd hij daar al weggeplukt door Cercle, om dan twaalf jaar later zijn debuut te maken in de hoogste klasse in een wedstrijd tegen Standard. Twee minuten speeltijd werd hem toen gegund, momenteel heeft hij er daar al 5547 minuten bijgedaan. Staat op de vierde plaats van de huidige kern qua aantal wedstrijden bij de vereniging.

Leonardo Lopes: deze redelijk kleine middenvelder (1m68) zette zijn eerste voetbalstappen in Portugal, om dan op 13-jarige leeftijd met zijn ouders naar Engeland te trekken. Was de eerste naam van zijn Engelse club nog onbekend (Powerleague Colts), Peterborough,Wigan, Gillingham en Hull zijn meer bekendere namen in de oren van personen die het Engelse voetbal volgen. Hij had in de reguliere competitie 8% aandeel in de “goal participation” met zijn 4 assists.

Abu Francis: is afkomstig van de bekende Ghanese academie Right to Dream. De Deense club FC Nordsjaelland ging hem daar in 2019 weghalen en na 60 optredens, 7 doelpunten en 5 assists ging hij zijn geluk beproeven bij Cercle.

Thibo Somers: heeft bij de groenzwarten alle jeugdcategorieën doorlopen. Zou op de laatste speeldag van deze Europe Play Offs zijn 100ste wedstrijd in het eerste elftal kunnen spelen.

Yann Gboho: wist tussen 2016 en 2017 maar liefst 24 caps te versieren voor de nationale jeugdelftallen van Frankrijk. Van zijn lichting zijn er uiteindelijk maar 2 spelers doorgestroomd naar Les Blues, Badiashile van Chelsea en Khéphren Thuram van Nice. De aanvallende middenvelder, die ook op beide flanken kan uitkomen, is de neef van Ambroise Gboho.

Ayase Ueda: een schot in de roos was de aankoop van deze Japanner. 19 doelpunten wist hij dit seizoen te produceren. In de topschutterslijst moest hij enkel Hugo Cuypers van Gent voor zich dulden. Alhoewel hij voor de U21 en U23 ook regelmatig de weg naar het doel vond, is hij nog steeds op zoek naar zijn eerste doelpunt voor de hoofdmacht van Japan. 

Lawrence Visser

Was eerder in zijn carrière al vijfmaal te gast in het Kuipje, waaronder éénmaal in het huidige seizoen:

1.     KVC Westerlo – KV Oostende: 1-2
2.     KVC Westerlo – OH Leuven: 3-2
3.     KVC Westerlo – KRC Genk: 0-0
4.     KVC Westerlo – Beveren: 1-0
5.     KVC Westerlo – KAS Eupen: 0-1

Tekst en statistieken: Peter Boons