KAA Gent – KVC Westerlo

Het voorlopige eindrapport van onze Kemphanen is positief. De doelstelling die  in juli werd voorop gesteld was het behoud realiseren en een rustig seizoen draaien, met als het kon hier en daar een uitschieter. We hebben het allemaal gehad, sterker nog: het seizoen is nog niet gedaan.  Alle persoonlijke records van de club zijn verbroken, sinds de invoering van de Play Offs in 2010. Wat volgt is een deelname aan de Europe Play Offs. Gent, Standard en Cercle Brugge zullen onze tegenstanders de komende weken zijn. We hebben deze ploegen even onder de loep genomen tijdens hun onderlinge duels en volgende wist-je-datjes zijn hier uit de bus gekomen.

 • Als we de onderlinge scores tussen die clubs er dit seizoen bijhalen, dan halen onze Kemphanen de meeste punten. Westerlo (10p) –  Standard (9p) – Cercle Brugge (7p) en Gent (6p). Als we deze punten dan tellen bij de halvering van de punten, dan zal uiteindelijk Standard deze Play Offs winnen met één punt voorsprong op onze Kemphanen.
 • Westerlo en Standard zijn ook de twee clubs die geen enkel onderling duel in hun eigen stadion hebben verloren. In het algemeen won een thuisclub zesmaal, speelde ze viermaal gelijk en werd er tweemaal verloren. Gent verloor tegen Cercle (3-4) en Cercle tegen Westerlo (0-1)
 • Op verplaatsing werd er door de 4 clubs amper punten gehaald. Westerlo en Cercle Brugge haalden 3 punten, Gent en Standard gingen in de drie verplaatsingen met 2 punten naar huis.
 • De meeste doelpunten werden gescoord door Gent (12), gevolgd door Westerlo (11), Standard (9) en Cercle Brugge (8)
 • Ook qua tegendoelpunten staat Gent op de eerste plaats. Zij kregen er 13 om hun oren, Cercle (11), Westerlo (9) en Standard (7) doen het daar iets beter.
 • Hugo Cuypers was de topschutter. Hij vond viermaal de weg naar doel, waaronder twee strafschoppen tegen Westerlo. Op een verrassende tweede plaats staat Igor Vetokele. Hij vond driemaal de weg naar doel, ondanks dat hij tijdens het seizoen maar acht basisplaatsen wist te veroveren. Ook Dino Hotic wist de netten driemaal te doen trillen, hij deed dit echter in één wedstrijd, namelijk de 3-4 overwinning van Cercle op Gent.
 • Standard kreeg de meeste strafschoppen voor. Viermaal ging de bal op de stip voor hen. Gent kreeg 2 strafschoppen – beide keren tegen Westerlo – en Cercle en Westerlo mochten éénmaal raak treffen vanop de elfmeter.
 • In het algemeen zal Gent het minst fris aan de start komen. Zij speelden dit seizoen namelijk al 52 wedstrijden met inzet. Standard, Westerlo en Cercle Brugge komen allen uit op 36 wedstrijden.
 • Als we het balbezit van een gans seizoen bekijken dan zien we dat Gent 55,7% de bal opeist, Standard 50,8%, Westerlo 49,7% en Cercle Brugge 43,5%. Opmerkelijk is dat Cercle zowel thuis (45,1%) als away (41,9%) amper de bal had.
 • Qua fairplay is Standard veruit de slechtste van de klas van de 4 deelnemers. Zij staan zelfs algemeen op een zestiende plaats van dit klassement. Gent en Westerlo staan beide in de top drie van de braafste clubs voor dit seizoen.
 • Als Westerlo dit seizoen op achterstand komt, hebben ze nog geen wedstrijd gewonnen. Ze haalden wel van die 14 achterstanden nog driemaal een draw. Daarmee zijn wij de slechtste van de klas en hopen we op een herkansing in de volgende duels.
 • Standard is dan weer de enige ploeg die op voorsprong komt , de wedstrijd ook niet zal verliezen.

Jasper Vergoote

Mocht dit seizoen 20 wedstrijden fluiten in de Jupiler Pro League. Zo komt hij net in de top 10 van de scheidsrechters terecht die het vaakst aan de bak moest. Het zal de derde keer zijn dat hij dit seizoen in de Ghelamco Arena te zien zal zijn. De vorige twee keren speelde Gent gelijk tegen Sint-Truiden (1-1) en wonnen ze van Seraing (2-1).Ook voor onze Kemphanen zal het de derde keer worden. Beide wedstrijden werden in het Kuipje gespeeld: Standard (4-2) en Sint-Truiden (2-3).

Tekst en statistieken: Peter Boons