RFC Seraing – KVC Westerlo

De laatste competitiewedstrijd wordt er eentje zonder inzet. Het begeerde PO2-ticket is reeds in het bezit, dankzij de resultaten vorig weekend in de andere wedstrijden. Seraing daarentegen moet volgend seizoen noodgedwongen na 2 jaar opnieuw aantreden in de Challenger Pro League.

KVC Westerlo

Hoe je het ook draait of keert, een ploeg in vorm heeft dikwijls net dat tikkeltje geluk aan hun zijde. Coach Jonas De Roeck had vorige zaterdag een grote konijnenpoot in zijn zak zitten, want opnieuw liet het grote Club Brugge punten liggen in het Kuipje, nadat ze eerder al geklopt werden door ons in hun eigen Jan Breydelstadion. Kansen bij de vleet voor de Bruggelingen, maar een sublieme Sinan Bolat en een “save van de week” van Maxim De Cuyper zorgden ervoor dat de 2 Brugge’s, Club en Cercle, dit seizoen niet konden scoren tegen onze Kemphanen.

Tegen het beste Club dit seizoen – lazen we in de media – moesten onze troepen het spel ondergaan. Geen schande, integendeel: knap dat zij na de 0-0 in Anderlecht ook tegen die andere grote club uit de Belgische competitie een doelpuntloos gelijkspel uit de brand konden slepen.

Benieuwd wie onze tegenstrevers gaan worden in de Europe Play Offs, zowel Charleroi (tegen Genk), Cercle Brugge (Zulte Waregem), als Anderlecht (KV Mechelen) komen nog in aanmerking voor dat laatste ticket.

Gaat onze coach roteren in deze wedstrijd en spelers die minder aan bod zijn gekomen laten spelen? Zaterdagavond zullen we het weten. Buiten de langdurige geblesseerden Daci, Bernat en Mineiro – die wel volop aan het revalideren zijn – is iedereen beschikbaar.

Wist-je-dat?

 • Wij in het verleden nog maar vijfmaal tegen elkaar uitkwamen. Dat Seraing zo de tegenstrever in de JPL is , waar wij in het verleden het minst hebben tegen gespeeld.
 • Dit resulteerde in 2 overwinningen (0-2) en (4-3) en 3 gelijke spelen: tweemaal 1-1 en éénmaal 2-2
 • In die onderlinge duels, onze spits Igor Vetokele in totaal 3 van die 11 gemaakte doelpunten voor ons, voor zijn rekening nam en zo de topschutter is in deze onderlinge duels
 • Welk ook het resultaat wordt, dit seizoen hebben wij enkele persoonlijke records gebroken sinds de invoering van het systeem met de Play Offs in 2010. Hiervoor haalden we ons beste resultaat in het seizoen 2010-2011. We sommen ze even op:
  • Beste positie: 7e plaats
  • Aantal gewonnen wedstrijden: 14
  • Gemaakte doelpunten: 60
  • Punten: 50
  • Clean-sheets: 10

RFC Seraing

In hun tweede jaar in de JPL – altijd het moeilijkste wordt gezegd als je promovendus bent – liepen ze al van bij de start van het seizoen achter de feiten aan.  Gestart met 4 nederlagen op een rij, dan weet je dat het moeilijk gaat worden. De hoogste positie dat ze hadden was na speeldag 12. Toen stonden ze op een 14e positie, na een gelijkspel … in het Kuipje. De uitschieter voor hen was de derby tegen Standard, toen ze die septemberavond met 0-2 wonnen. Op 31 oktober nam de club dan afscheid van hun coach José Jeunechamps en werd ex-speler Jean-Sébastien Legros aangesteld om de Luikse troepen te coachen. Veel aarde aan de dijk bracht dit niet, integendeel. De nieuwe coach zijn puntentotaal (0,55 per match) was minder goed dan van zijn voorganger Jeunechamps (0,93).

Dan blijkt nogmaals hoe belangrijk het is om iemand te hebben die een neus voor doelpunten heeft, en die hem kan bedienen. Vorig seizoen hadden ze hun fameuze driehoek Maziz – Jallow – Mikautadze die samen goed waren voor 31 doelpunten en 12 assists in al hun gespeelde wedstrijden. Het trio werd echter terug opgeëist door hun moederclub FC Metz en de vervangers hadden niet hetzelfde scorend vermogen dan hun voorgangers.

Topschutter dit seizoen is de in Tsjaad geboren Marius, goed voor 10 doelpunten. De wingers Vagner en Bernier stonden respectievelijk viermaal en driemaal aan het kanon. Ook hier is het koffiedik kijken welk elftal de Luikse coach op de mat gaat brengen.

Wist-je-dat?

 • Doelman Dietsch 1 interland bij de U21 van Frankrijk heeft gespeeld met o.a. Badiashile (Chelsea), Camavinga (Real Madrid) en Adli (Leverkusen)

Nicolas Laforge

Net zoals in de heenmatch (2-2) in het Kuipje, zal Nicolas Laforge deze wedstrijd gaan leiden. Ook in de beide wedstrijden tegen KV Oostende was hij onze wedstrijdleider, 6-0 en 1-2. M.a.w. wij haalden een 7/9 met hem. Als we verder terug in de tijd gaan, dan zien we dat hij reeds 12x een wedstrijd van onze Kemphanen mocht fluiten: 5x winst, 2x gelijk en 5 nederlagen.

Tekst en statistieken: Peter Boons