KVC Westerlo – Club Brugge

We moeten het niet onder stoelen of banken steken, onze Kemphanen verdienen een plaats in de PO2. Het zou spijtig zijn moest het nog fout aflopen. Zoals de stand van zaken momenteel is, zouden er na zaterdag nog 3 mooie extra affiches in het Kuipje kunnen gespeeld worden. Na deze speeldag zal er al iets duidelijker zijn, want naast Westerlo – Club Brugge, staan er ook Standard – Charleroi en Genk – Anderlecht op het programma.

KVC Westerlo

Met enige fierheid, maar toch ook teleurstelling, verlieten onze Kemphanen op paaszondag het veld van Anderlecht. Doelman Bart Verbruggen pakte in het slot van de wedstrijd uit met enkele knappe reddingen en ook het doelhout was tot tweemaal toe de spelbreker om met de volle drie punten terug naar het Kuipje te rijden. De groep toonde nogmaals dat ze ook een aanvallend offensief van de tegenpartij – zondag was het telkens in het begin van elke helft – kunnen weerstaan.

Historisch gezien krijgen we zaterdag een tegenstander over de vloer waarbij wij het minste winstpercentage mee verzamelen. Slechts 5% punten haalden we in het verleden (2 overwinningen – 6 draws en 31 nederlagen). Ook bij de community van de gerenommeerde website van transfermarkt verwacht men een nederlaag voor onze jongens (22% winstkans tegen 68% voor Club). 

Wij zijn ervan overtuigd dat onze gegeerde coach Jonas De Roeck wel een tactisch plannetje zal uitwerken, net zoals hij deed in die andere moeilijke thuiswedstrijden tegen die andere beste ploegen van het land: Standard (4-2), Anderlecht (2-1), Antwerp (3-3), Gent (3-3), Union (4-2). Enkel tegen competitieleider Genk (2-3) was de eindscore in ons nadeel.

Wist-je-dat?

Meeste speelminuten: 

 1. Sinan Bolat                 2790 minuten
 2. Maxim De Cuyper     2773 minuten
 3. Nicolas Madsen         2206 minuten

Topschutter:

 1. Maxim De Cuyper      8 doelpunten
 2. Nene Dorgeles            8 doelpunten
 3. Kyan Vaesen               6 doelpunten

Assists:

 1. Maxim De Cuyper       6 assists
 2. Nicolas Madsen          4 assists
 3. Nene Dorgeles           3 assists

Waarde op transfermarkt:

 1. Maxim De Cuyper      4,5 miljoen
 2. Nacer Chadli              2,5 miljoen
 3. Bryan Reynolds          2,5 miljoen

Geel gevaar:

 1. Bryan Reynolds          4 gele kaarten
 2. Mathias Fixelles         4 gele kaarten
 3. Roman Neustädter    4 gele kaarten

Club Brugge KV

Als topfavoriet gestart aan deze competitie, kenden zij ook een knappe start. Tot en met 8 oktober wonnen zij praktisch alles. Op de openingsspeeldag wonnen ze van Genk en later moesten ook de Europese tegenstanders Leverkusen, Porto en Atlético Madrid in het stof bijten. In totaal zette ze toen een mooie reeks van 7 opéénvolgende overwinningen neer.

En toen kwam het bescheiden Westerlo op bezoek in het Jan Breydel met als gevolg een 0-2 nederlaag, nadat zij verschillende goede kansen de nek omwrongen. Sindsdien volgden onBrugse uitslagen in de maand november en moesten ze zelfs 7 wedstrijden op een overwinning wachten. Carl Hoefkens moest plaats maken voor Scott Parker, maar ook die kreeg de trein niet op de rails.

De sympathieke Club NXT-coach Rik De Mil werd dan aangesteld om de laatste wedstrijden van het seizoen tot een goed einde te brengen. Voor de West-Vlamingen betekent dit natuurlijk een plaats in de Champions Plays-off waar zij in strijd liggen met AA Gent voor het laatste ticket. Met een mooie 9/12 heeft hij in 4 wedstrijden al meer wedstrijden gewonnen dan zijn voorganger in 12 wedstrijden.

7 spelers werden in elk van de 4 wedstrijden – onder Rik De Mil – opgesteld: doelman Simon Mignolet, verdediger Jorn Spileers, middenvelders Rits, Vanaken en Nielsen en aanvallers Jutglà en Lang. 

Voor de overige 4 plaatsen zullen Mata, Sylla, Mechele, Meijer, Onyedika, Buchanan en de herstelde Skov Olsen strijden. Als je dan weet dat topaankoop Roman Yaremchuk vorige week zelfs geen plaats bij de 18 had… van een weelde gesproken!

Lothar D’hondt

Reeds 20 duels mocht hij dit seizoen al fluiten in de Jupiler Pro League. Geen enkele keer was dit in het Kuipje, straffer zelfs: ook in een uitwedstrijd hadden wij hem nog niet. Voor Club Brugge floot hij al 4 wedstrijden in het huidige seizoen: 1 overwinning – 1 gelijkspel en 2 nederlagen.

Als we verder in het verleden gaan speuren dan zien we dat dit zijn zesde wedstrijd in het Kuipje en zijn achtste in totaal gaat worden voor Westerlo. In het Kuipje wonnen we van Lierse (6-0) en Eupen (1-0), speelden we éénmaal gelijk tegen Tubeke (1-1) en verloren we de streekderby’s tegen Lierse (0-1) en KV Mechelen (0-3).

Tekst en statistieken: Peter Boons