RSC Anderlecht – KVC Westerlo

Vorige week maakten we kennis met het begrip Mazzu-time. Nu de wedstrijd daarvoor deden wij in Oostende net hetzelfde. Verliezen in de laatste seconde is zuur, zeker tegen een rechtstreekse concurrent voor PO2. Op paaszondag gaan we dit jaar niet op zoek naar chocolade eieren, maar wel naar de punten in het Lotto Park.

KVC Westerlo

Voor de Kemphanen is een verplaatsing naar de hoofdstad, steeds een moeilijke klip om te omzeilen. Zeker als het een wedstrijd betreft tegen één van de grootste clubs uit ons land: Les Mauves et Blancs d’Anderlecht. 

Sinds wij 26 jaar geleden voor de eerste keer zijn toegevoegd aan de hoogste voetbalklasse, is de balans in uitwedstrijden tegen het grote Anderlecht dramatisch. Reeds twintigmaal mochten we de verplaatsing maken naar de Théo Verbeecklaan. Slechts driemaal was er puntengewin.

In 2002 was er een draw en in 2003 en 2016 deden onze jongens un tour de force. Iedereen zal weer top moeten zijn om er opnieuw een krachttoer uit te halen. De mentaliteit, de voetbalintelligentie en de honger naar een ticket voor de Play Offs zijn reeds aanwezig, nu komt het erop aan om jezelf te belonen.

Max De Cuyper is er na een week verplichte rust opnieuw bij en enkel de vorige week vroegtijdige vervangen Pietro Perdichizzi zal deze wedstrijd aan zich voorbij moeten laten gaan. 

Wist-je-dat?

 • Sinan Bolat in de laatste 5 ontmoetingen in het Lotto Park, geen enkele keer als verliezer van de mat ging? Met AA Gent speelde hij tweemaal gelijk en met Antwerp won hij tweemaal en speelde ook éénmaal gelijk
 • Bryan Reynolds tot dusver tweemaal wist te scoren in de Jupiler Pro League. Dat hij zijn eerste doelpunt maakte op Anderlecht, in loondienst van Kortrijk.
 • Roman Neustädter in 2018 als eens te gast was in Anderlecht, toen hij met de Turkse topclub Fenerbahce voor een wedstrijd in de Europa League daar 2-2 ging gelijk spelen.
 • Nicolas Madsen regelmatig Anders Dreyer uitnodigt om een wedstrijd van hemzelf en KVC Westerlo te komen bekijken
 • De allereerste wedstrijd van Nacer Chadli voor onze Kemphanen de thuiswedstrijd op 9/11 tegen RSCA was (2-1)
 • Onze youngsters Maxim De Cuyper, Thomas Van den Keybus, Ravil Tagir en Kyan Vaesen voor de eerste keer op Anderlecht zullen spelen
 • Ook Mathias Fixelles in competitieverband nog niet verloor in Anderlecht, hij speelde met Kortrijk toen gelijk.
 • Dat enkel kapitein Lukas Van Eenoo geen al te beste herinneringen heeft aan een wedstrijd in de hoofdstad, 6 wedstrijden en 6 nederlagen…

RSC Anderlecht

De Brusselaars, die vanaf de gouden jaren 80 toch telkens meededen voor de titel (4 titels in de jaren 80, 4 titels in de jaren 90 en 10 titels in de 21ste eeuw) hebben het de laatste jaren iets moeilijker om mee te strijden voor dat ultieme, al moeten wij er wel bijzeggen dat wij als Westelzijnde daar wel tevreden mee zouden zijn. 

De laatste titel dateert van 2017 en sindsdien kwamen zij uit op plaatsen drie (2018 & 2022), plaats zes (2019), plaats acht (2020) en plaats vier (2021). We moeten al teruggaan naar de periode 1974-1980, toen zij ook 6 jaar moesten wachten op een volgende titel.

Dit seizoen zullen zij de Champions Plays Offs opnieuw aan zich moeten laten voorbijgaan, maar wat gezegd van hun parcours in de Europa Conference League. Op 20 april staan zij in de kwartfinale van deze Europese competitie tegen het Nederlandse AZ Alkmaar, na eerder Silkeborg, Steaua Boekarest, West Ham United, Ludogorets en het Spaanse Villarreal te hebben uitgeschakeld. Topprestatie van hen, wat natuurlijk ook het Belgische voetbal ten goede komt.

Recent moest Yari Verschaeren het seizoen vroegtijdig stopzetten wegens een kruisbandblessure. De ploegmaat van Maxim De Cuyper bij de Belgische U21 zag zo ook ineens zijn EK voor beloften in het water vallen. Ook topschutter Islam Slimani – zes doelpunten in zeven JPL-wedstrijden – zal er normaal gezien nog niet bijlopen.

Diegene die we waarschijnlijk wel op het veld zullen zien zijn:

 • Doelman Bart Verbruggen, die vorige week van Ronald Koeman een eerste uitnodiging kreeg om met de grote jongens van Nederland aan te treden
 • In de verdediging zien we Zeno Debast – die de hoogste waarde van het team op de transfermarkt heeft (10 miljoen), Rode Duivel Jan Vertonghen – die volgende week 36 wordt en de Senegalees Moussa N’Diaye – die in november jongstleden op het laatste moment een ticket voor Qatar kon bemachtigen.
 • Op het middenveld vinden we Amadou Diawara – gehuurd van AS Roma – en de Ghanees Majeed Ashimeru terug.
 • De flanken worden bezet door Murillo, 131 optredens voor Anderlecht met als statistieken 13 doelpunten en 17 assists en Francis Amuzu, die dit seizoen driemaal scoorde en zeven assists weggaf.
 • Als aanvallende spelers zullen we het trio Dreyer, Raman en Refaelov voorgeschoteld krijgen.

Lawrence Visser

Het is alweer bijna 9 jaar geleden dat deze Noord-Kempenaar zijn debuut maakte in het profvoetbal. Na al die jaren staat zijn teller op 277 gefloten wedstrijden. Het zal de 21ste keer worden dat hij in het Lotto Park zal te zien zijn. In de 224 vorige ontmoetingen tussen Belgische clubs zal het de eerste keer worden dat hij een wedstrijd tussen beide elftallen zal fluiten.

Negenmaal was hij ook de wedstrijdleider van onze Kemphanen. Vijfmaal in het Kuipje en viermaal buitenshuis. Van die vier wedstrijden, Lommel (0-2), Cercle Brugge (1-2), Kortrijk (1-1) en Charleroi (2-1), verloren we dus enkel de laatste wedstrijd.

De laatste keer dat wij hem hadden was dan weer in de thuiswedstrijd tegen Eupen (0-1) van dit seizoen.

Tekst en statistieken: Peter Boons