KVC Westerlo – RSC Charleroi

Een cruciale maand april komt er aan. De doelstelling is aangepast, de countdown to the Play Offs is begonnen. Deze keer mogen we onze bijgewerkte ambitie de wereld inblazen. Het zou een mooie beloning voor de ganse groep zijn, na een seizoen samen hard gewerkt te hebben. De honger is er, dat zag je aan de kust, toen kapi Lukas Van Eenoo in de toegevoegde tijd de winnende treffer kon scoren. De drie volgende duels zijn allemaal op het scherpst van de snee, tegen drie rechtstreekse concurrenten. Zaterdag beginnen we met de Zebra’s.

KVC Westerlo

Deze wedstrijd staat voor onze club in het teken van de bekendmaking dat wij een samenwerking aangaan met het Ziekenhuis van Geel. Het stripfiguurtje Titus kan je terugvinden op de spelersshirts, die per opbod zullen verkocht worden voor het goede doel.

Op sportief vlak viel er wel wat te noteren over onze Internationale Kemphanen. Bryan Reynolds (90 minuten) boekte een monsterzege met de Verenigde Staten tegen Grenada (1-7).  Nene speelde 13 minuten mee met Mali met de winst tegen Gambia en komt zo met zijn land aan de leiding met een maximumscore van 9/9 in groep G voor de kwalificaties voor de Africa Nations Cup. Kyan Vaesen scoorde zijn eerste treffer voor onze jonge Duivels, waar ook Maxim De Cuyper weer tweemaal op speelminuten kon rekenen, en ook Ravil Tagir scoorde met een kopbal in de wedstrijd Turkije U21 tegen Kosovo U21 (4-2).

Ook een leuk nieuws om mee te delen is dat deze week onze ziekenboeg op een gegeven moment volledig leeg was en iedereen mee buiten aan het trainen was op zijn niveau. Jan Bernat staat daarin het verst, zijn fysieke testen laten in ieder geval al het beste wensen. Momenteel zit hij aan één van zijn laatste stappen van zijn herstelproces. 

Wist-je-dat?

 • Maxim De Cuyper verplicht aan de zijlijn moet blijven, nadat hij in Oostende tegen zijn vijfde gele kaart aanzag
 • Bryan, Roman en Mathias moeten oppassen dat zij geen kaart krijgen en zo de wedstrijd op Anderlecht gaan moeten missen
 • Wij exact 1 jaar geleden kampioen speelden in onze zetel en wij toen een onvergetelijke nacht zijn ingegaan
 • Het zoontje van Pietro Perdichizzi in de jeugd van Charleroi speelt
 • Kyan Vaesen in de heenwedstrijd zijn eerste doelpunt in de Jupiler Pro League maakte
 • Indien alle wedstrijden van dit seizoen afgefloten moesten worden na 60 minuten, wij helemaal bovenaan staan van de rangschikking
 • Wij in het algemeen het meeste scoren tussen minuut 45 en minuut 60. Liefst 15 doelpunten vielen er toen langs Kempische zijde
 • Aan de andere kant wij de meeste doelpunten tegenkrijgen in het laatste kwartier van de wedstrijd (13 stuks)

RSC Charleroi

Indien we naar de vormcurve (laatste 5 wedstrijden) van beide elftallen kijken, dan spreken we van een regelrechte topper op zaterdag. De nummer 2 (Westerlo) tegen de nummer 4 (Charleroi). Voor spektakel moet je echter niet naar een wedstrijd van Charleroi (gaan) kijken. Met slechts 4 doelpunten (3 gemaakt en 1 tegen) zijn zij zelfs de “slechtste” van de klas, m.a.w. zij zijn superefficiënt.

Moeilijk elftal om tegen te spelen met een goede organisatie. Sinds de terugkeer van Felice Mazzu in december 2022, speelden de Zebra’s 13 wedstrijden. Drie wedstrijden gingen daarvan verloren, telkens in het eigen stadion, met dezelfde 0-1 score: Anderlecht, Union en OH Leuven.Op verplaatsing zijn zij één van de beste elftallen van het land. Het is trouwens van november geleden dat zij nog een uitwedstrijd (KRC Genk 4-1) verloren. Momenteel (1.69 punt per wedstrijd) doet Mazzu het statistisch gezien ook beter dan in zijn eerste periode (1.50) in het Zwarte Land.De 11 vermoedelijke starters zijn: Koffi, Andreou, Boukamir, Knezevic, Ilaimaharitra, Zorgane, Tchatchoua, Mbenza, Heymans, Badji en Bayo.

Doelman Koffi (Burkina Faso), middenvelders Zorgane (Algerije) en Ilaimaharitra (Madagascar)  waren in het voorbije weekend nog te vinden in de kern van hun respectievelijke land om wat interlands te spelen. De Senegaleese spits Badji (ex-Club Brugge), zijn Ivoriaanse spitsbroeder Bayo (ex-Watford) en de Cypriotische verdediger Andreou werden in het verleden ook al wel eens opgeroepen om een A-interland te spelen. Op de flanken staan 2 Belgische spelers: Jackson Tchatchoua, vorig jaar één van de revelaties in het elftal met 21 basisplaatsen, maar die dit seizoen nog maar aan 13 stuks zit en Isaac Mbenza, die na Valenciennes, Montpellier, Standard, Huddersfield, Amiens en Qatar, met Charleroi aan zijn zevende club in tien jaar bezig is. Boukamir en Knezevic worden waarschijnlijk in het elftal gedropt door de schorsing van Damien Marcq en de onbeschikbaarheid van Jonas Bager, die normaal centraal in de defensie staan.

Ook Westelboy Daan Heymans zullen we terugvinden bij de startende elf. Het is inmiddels alweer 6,5 jaar geleden dat hij voor de eerste keer het Westelshirt mocht aantrekken. Het jaar nadien (2017/18) kende hij zijn grote doorbraak in de Proximus League en versierde toen een transfer naar Beveren waar hij zijn huidig maatje Tuur Dierckx leerde kennen.

Erik Lambrechts

De 38-jarige Vlaams-Brabander, scheidsrechter sinds 2007, kende zijn debuut in het professioneel voetbal in 2012 met een Kortrijk tegen Lokeren (2-5). Zijn eerste wedstrijd voor Westerlo vond plaats in de Challenger Pro League, met een duel in het Kuipje tussen Westerlo en Lommel (1-0), nota bene een strafschopdoelpunt van onze huidige assistent-coach Bart Goor. De volgende 3 ontmoetingen in de Kempen verliepen iets minder vlekkeloos, met 3 nederlagen na elkaar: Anderlecht (0-3), Tubeke (0-1) en opnieuw Anderlecht (0-1). Zijn laatste duel voor ons dateert ook al van 3 jaar geleden, toen wij Virton op bezoek kregen. Die toenmalige topper werd gewonnen door onze Kemphanen met 2-1, na het Olympische doelpunt van Brüls en ééntje van Ambroise Gboho. De wedstrijd van morgen zal zijn twaalfde duel worden voor onze Kemphanen.

Balans:

 • 3 overwinningen
 • 2 draws
 • 6 nederlagen

Tekst en statistieken: Peter Boons