KV Oostende – KVC Westerlo

Het einde van het reguliere seizoen begint te naderen. Voor we er een weekje tussenuit gaan, vanwege de interlandbreak, maken we een verplaatsing naar het zeetje. In de Diaz Arena zijn de plaatselijke kustboys op zoek naar punten en verwachten we een open wedstrijd. Puntengewin voor onze Kemphanen zou weeral een stap dichter betekenen voor een deelname aan PO2, wat toch een beloning zou zijn voor het geleverde harde werk gedurende het ganse seizoen.

KVC Westerlo

Met positief voetbal kom je ver. Spelers hebben plezier, trainen harder en presteren dan beter. Dit gegeven zien we al een heel seizoen bij onze Kemphanen, met dank aan onze sportieve staff. Na een nederlaag gaan de kopjes niet omlaag, maar wel kin omhoog en borst vooruit, om een volgende opdracht tot een goed einde te brengen. Zo werd na een barslechte wedstrijd op Standard, opnieuw de verdiende 3 punten gehaald in het Kuipje tegen Kortrijk. Bolat – na schorsing –  en Fixelles kwamen terug in het elftal en dit ten nadele van Gillekens en Dierckx. 

Kyan Vaesen schoot, onder het toeziend oog van zijn vroegere school, tweemaal raak en werd zo verkozen tot Man van de Match. Hij had ook graag het eerste doelpunt op zijn naam gehad, maar op de TV-beelden was duidelijk te zien dat de Japanner Watanabe de bal in zijn eigen doel verwerkte. Thomas Van den Keybus, die de laatste weken terug zijn plaats in de basiself had veroverd en goed op dreef was, zal er in Oostende niet bijlopen. Hij kreeg van de ref zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Een trio spelers moet oppassen dat zij in de volgende thuiswedstrijd tegen Charleroi niet hetzelfde lot ondergaan: Bryan, Maxim en Mathias staan namelijk op scherp.

Na de wedstrijd van Oostende zien wij 3 spelers het vliegtuig opstappen om hun nationaal elftal te vervoegen. Bryan Reynolds kan zijn derde en vierde cap voor de Stars and Stripes van Team USA verkrijgen. Ravil Tagir is opgenomen voor de U21 van Turkije en de mogelijkheid bestaat dat hij doorschuift naar het A-Elftal en ook Nene Dorgeles is weer opgenomen in de kern van Mali. Daarnaast selecteerde Jacky Mathijssen Maxim De Cuyper en Kyan Vaesen voor onze nationale U21.

Wist-je-dat?

  • Wij pas in 2019 voor de eerste keer konden winnen van de Kustboys, nadat wij eerder al 8x tegen elkaar waren uitgekomen (5 nederlagen en 3 gelijke spelen)
  • Igor Vetokele geboren is in Oostende en daar ook zijn eerste voetbalstappen heeft gezet bij het plaatselijke KV in het jaar 2006-2007

KV Oostende

Alle hens aan het dek bij de kustploeg. Zij moeten de volgende 5 wedstrijden voldoende punten bijeen zien te rapen om het behoud te realiseren. Zij mogen dit 3x doen in de thuiswedstrijden tegen Westerlo, Standard en OHL en in de uitwedstrijden tegen STVV en op de slotspeeldag tegen Gent.

Vorig weekend gingen ze in minuut 97 nog een belangrijk punt (4-4) uit de brand slepen tegen Eupen, nadat ze eerder in die wedstrijd driemaal op voorsprong kwamen.  Als je ook weet dat zij de week daarvoor even Club Brugge met een droge 3-0 naar huis stuurden, dan weet je dat ze de weg naar het doel tegenwoordig gemakkelijk vinden. Het waren ook 6 verschillende spelers die al deze doelpunten maakten, enkel Ambrose lukte er 2 – tweemaal op strafschop – die van tegen Club Brugge ging pas in de herneming binnen.

Zij zien 2 spelers geschorst toekijken. Aanvoerder Tanghe kreeg tegen Eupen rechtstreeks rood en Hornby keek tegen een gele kaart teveel aan. Topschutter van het elftal is de eerder genoemde Thierry Ambrose. De International van Guadeloupe scoorde 7x, waaronder 3 strafschoppen.  De Japanner Sakamoto deelt dan weer de meeste assists uit, zijn teller staat op 6 stuks.

Dominik Talhammer, de Oostenrijkse coach van Oostende, is de heenwedstrijd (6-0 nederlaag) nog niet vergeten en aast op revanche. In die wedstrijd liep alles fout zegt hij, ook Westerlo maakte fouten waarvan wij niet profiteerden. Mentaal staat zijn ploeg nu sterker en er is ook meer stabiliteit te vinden.

Wist-je-dat

  • Topschutter Ambrose in de jeugd van Manchester City heeft gespeeld.

Nicolas Laforge

In 18 eerdere wedstrijden kwam hij dit seizoen al in actie.  Zo was hij op 7 januari van dit jaar al op bezoek aan de kust, toen hij de wedstrijd tegen Seraing mocht leiden.  Die avond werd het 1-2 voor de Luikenaars en kende hij zijn meest actieve wedstrijd van het seizoen. Liefst 12x haalde hij toen een gele kaart boven en stuurde hij ook één speler vroegtijdig naar de kleedkamer. De 36-jarige Waal was ook de scheidsrechter in de heenwedstrijd tussen beide teams en in het verleden heeft hij al eens deze affiche gefloten. Op 18 april 2015 stonden beide ploegen – in het toenmalige Albertpark – tegenover elkaar en won Oostende met 2-0. 

Tekst en statistieken: Peter Boons