KVC Westerlo – KV Kortrijk

De hel van Sclessin deed vorige zaterdag haar naam alle eer aan. In een kolkend stadion beleefden onze Kemphanen een nachtmerrie. Standard was oppermachtig en lieten hen alle hoeken van het veld zien. De Luikenaars wonnen praktisch alle duels en lieten onze jongens achter een ongrijpbare bal lopen. Laat ons dan maar van de hel naar het hemels Kuipje gaan. De volgende battle komt er morgen al aan tegen Kortrijk.

KVC Westerlo

Doelman Nick Gillekens verving vorig weekend de geel-geschorste Sinan Bolat. Hij kreeg in de media met een 6/10, samen met Pietro Perdichizzi (5,5/10) en Tuur Dierckx (5/10), als enige een positief cijfer voor zijn optreden in Standard. Tuur mocht sinds lang (13 januari) nog eens in de basis starten, maar echt genoten zal hij niet hebben gedaan.

Met Kortrijk krijgen wij een tegenstander over de vloer die ons beter thuis, dan op verplaatsing, ligt. In het Kuipje haalden wij een vlotte 18/27 (5 overwinningen, 3 gelijke spelen en één nederlaag), terwijl wij in West-Vlaanderen raar of zelden konden winnen (10/33).

Deze week hebben wij ons oog eens gelegd op de statistieken van de Pro League, en hebben wij een heleboel interessante wist-je datjes:

 • Qua doelpunten (53) staan wij op plaats 3, na Genk en Union.
 • Wij hebben in totaal al 126 keer op doel getrapt. Daarmee staan we op plaats 7. Koploper is hier Club Brugge, die 26x meer op doel trapte dan wij.
 • Onze Kemphanen staan mee in de top wat betreft het in buitenspel lopen. 60x floten ze ons terug, terwijl koploper Anderlecht dit 70x zag gebeuren.
 • 293 succesvolle tackles hebben we al ingezet, Oostende is hier het beste van de klas (349). Wij staan daarmee pas op de 14e plaats.
 • Helemaal onderaan staan we bij de gewonnen duels, 1207 duels wonnen wij en daarmee hebben wij 65 duels minder gewonnen dan de voorlaatste Eupen.
 • Bij de succesvolle passes draaien we dan weer mee bovenaan. Na de G5 komen wij, met 10426 geslaagde passes.
 • Ook qua voorzetten doen wij het héél goed. Enkel Zulte Waregem doet beter met slechts één exemplaar meer.

KV Kortrijk

De Kerels wisselden tijdens de winterstop van coach. De Duitser Bernd Storck kwam aan het roer te staan, nadat hij zelf op straat werd gezet door Eupen. Storck weet dus wat het betekent om te winnen in het Kuipje. Op 28 augustus kwam hij met zijn elftal, als een dief in de nacht, de 3 punten mee naar huis nemen.

Het moment dat hij overnam stond de VeeKaa op plaats 17 gestationeerd met 4 punten achterstand op de veilige nummer 15-plaats. Momenteel staan ze op plaats 14 met 4 punten voorsprong op nummer 16, m.a.w. heeft de nieuwe coach goed werk afgeleverd.

De Japanse verdediger Watanabe is de enige speler die in alle 28 wedstrijden aan de aftrap kwam. Achter hem komt aanvoerder Kristof D’Haene met 22 basisselecties. Kristof besliste enige tijd geleden dat hij na dit seizoen stopt met professioneel voetbal, door aanhoudende blessures. De twee spelers die het meeste scoren zijn Faïz Selemani (8) en Felipe Avenatti(7). Voor Avenatti is het zijn tweede passage bij Kortrijk. In 2018/2019 kende hij een echt boerenjaar door 15 doelpunten te scoren op één seizoen. Er volgde een transfer naar Standard, met uitleenbeurten aan Antwerp, Union en Beerschot waar hij op 3 seizoenen tijd bij al die clubs aan amper 19 basisoptredens kwam met 4 doelpunten. Het is duidelijk dat de Uruguayaan zich het beste voelt in Kortrijkse loondienst.

De andere spelers die vorige speeldag met de kleinste score van Charleroi verloren waren: doelman Vandenberghe, verdedigers Mehssatou en Atemona. Middenvelders Tanaka en Kadri en in de aanvallende posities Massimo Bruno en Regali.

Wist-je-dat?

 • Kortrijk vorige maand ging winnen in Standard met 0-2
 • 64% van hun doelpunten in de tweede helft vallen
 • Zij op verplaatsing (20) meer scoren dan in hun thuiswedstrijden (13)
 • Zijn in 13 van de 14 gespeelde wedstrijden op verplaatsing, maar éénmaal niet wisten te scoren (vorige maand op STVV)

Wesli De Cremer

Op speeldag 1 (Cercle Brugge 2-0 winst) was De Cremer al te gast in het Kuipje. Daarna was hij ook onze wedstrijdleider op Antwerp (3-0) en Cercle Brugge (0-1). In totaliteit wordt dit zijn 14de wedstrijd voor onze Kemphanen. 4x winst, 3x gelijkspel en 7x een nederlaag zijn hier het verdict.

Wist-je-dat?

 • Viki, de zus van Wesli, ook een scheidsrechter is in onze nationale reeksen en recent de vierde official was in de Challenger Pro league wedstrijd tussen Deinze en RSCA Futures en zo de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Belgische profvoetbal werd.

Tekst en statistieken: Peter Boons