Standard – KVC Westerlo

Opnieuw lovende commentaren in de diverse media. Onze dartelende Kemphanen leverden dan ook een collectieve topprestatie af tegen één van de beste teams van onze competitie. Een parel van een wedstrijd, gekruid met aanvallend voetbal, spanning en véél doelpunten, net zoals wij hadden voorspeld. De volgende opdracht belooft ook weer spektakel te brengen. De winnaar van dit duel mag alvast beginnen te dromen van een ticket voor PO2.

KVC Westerlo

Na een wedstrijd wordt er door de Pro League altijd een “man van de match” gekozen. Deze keer was die eer voor Nacer Chadli weggelegd. Die keuze moet niet gemakkelijk geweest zijn, want alle 11 Kempische spelers leverden een prestatie van hoog niveau af.

Tegen Standard zal doelman Sinan Bolat er, voor de allereerste keer dit seizoen, niet bij zijn. Scheidsrechter Boucaut haalde 3 minuten voor tijd zijn gele kaart boven en bestrafte Sinan voor “tijdrekken”. Meteen zijn vijfde van het seizoen en 1 schorsingsdag aan zijn broek. De gelegenheid voor Nick Gillekens om zijn handschoenen nog eens aan te trekken.

Nick deed dit al wel in de 2 Bekerwedstrijden (Aalst en Genk), maar voor een competitiewedstrijd moeten we al teruggaan naar april van vorig jaar, toen hij met Moeskroen het opnam tegen Virton. Hij zal trouwens zijn debuut maken in de Jupiler Pro League, want de voorbije 87 wedstrijden die op zijn CV stonden, werden allemaal verwezenlijkt op het tweede niveau/bekerwedstrijden.

Max is on fire. Drie competitiewedstrijden na elkaar heeft hij nu gescoord. Tegen Union was het zelfs met een “Panenka”, zoveel vertrouwen heeft hij momenteel. Zo komt hij nu samen met Nene – ook gescoord vorig weekend – en Foster op de eerste plaats van onze interne topschutterslijst. Allemaal stonden ze nu reeds achtmaal aan het kanon.

Het zal de 20ste keer in onze geschiedenis zijn, dat we afzakken naar Sclessin /Maurice Dufrasnestadion. Liefst 15 keer stapten de Kemphanen terug de bus op zonder punten en slechts éénmaal werd er de volle buit gepakt toen Benji De Ceulaer in 2015 de twee doelpunten maakte die voor de overwinning zorgden.

Wist-je-dat?

  • Onze Kemphanen nu al 6 wedstrijden ongeslagen zijn op verplaatsing. De laatste uitnederlaag dateert van 18 oktober 2022, toen er met zware 6-1 cijfers werd verloren van Genk.

Standard Luik

In de media wordt Ronny Deila, de Noorse coach van Standard, vooruit geschoven als trainer van het jaar. Omdat hij met een beperkte spelersgroep en 2 ervaren spelers zag vertrekken tijdens de winterbreak, toch goede resultaten haalt. Ik wil daarbij wel de kanttekening maken dat de basiself die tegen Anderlecht starten, dubbel zoveel waard waren als de 11 Kemphanen die tegen Union aan de aftrap kwamen. Hallo media? En onze coach?

Waarschijnlijk zal aanvoerder Noë Dussenne – die tegen Anderlecht 1 week verplichte gele rust had – terug zijn plaats innemen centraal in de verdediging en Melegoni naar de bank verwijzen.

Doelman is Arnaud Bodart. Als 8-jarige tekende hij zijn eerste aansluitingskaart bij Standard en sindsdien heeft alle jeugdreeksen doorlopen tot in het eerste elftal, m.a.w. hij is al 17 jaar verbonden aan de Luikse club. Achteraan speelt Deila steevast met 3 verdedigers. Buiten de terugkerende Dussenne, zullen ook Bokadi en Laifis daar te vinden zijn. Dussenne (vorige zomer) en Laifis (in 2016) scoorden trouwens in een verleden al eens voor Standard tegen Westerlo.

De flanken zullen bezet worden door de American Eagle Marlon Fossey en de Noor Aaron Dönnum. Fossey valt op door zijn weelderige haarbos en sportief doorliep hij de jeugdreeksen van Premier League club FC Fulham, alvorens naar België af te zakken. Dönnum keerde na de zomer terug naar Standard, nadat hij een uitstapje van 3 maanden naar de Noorse eersteklasser Valerenga had gemaakt.

In het middenveld vinden we tegenwoordig de Bosniër Gojko Cimirot – sinds 2018 al bij de club – en de Colombiaan Alzate – geleend van Brighton – terug. Het aanvalstrio bevat meestal ook dezelfde namen: Baliskwisha – recent opgenomen in de ruime kern van Congo -, de Deen Zinckernagel – topschutter met 7 doelpunten en dan kan men kiezen voor de ervaren Emond of jongeling Ohio.

Wist-je-dat?

  • Gilbert Bodart, de oom van Arnaud, nog steeds op nummer één staat bij de Rouches met de meest gespeelde wedstrijden. Tussen 1981 en 1996 speelde deze maar liefst 438 wedstrijden voor de Luikenaars.

Jan Boterberg

Deze 36-jarige Westvlaming zal zijn 17de wedstrijd in de competitie dit seizoen gaan leiden. Opmerkelijk is dat dit voor de eerste keer voor Westerlo zal zijn. Voor Standard zal het de derde keer worden, 2x in de competitie en 1x in de Beker. Telkens verloren zij ook met hem: Seraing (0-2), Antwerp (4-1) en (4-0).

Als we dieper in het verleden graven zien we dat wij hem drie keer hebben gehad. In 2016 (thuis tegen Charleroi 0-0, in 2018 (op Beerschot 1-1) en in 2019 (op Charleroi 2-0).

Tekst en statistieken: Peter Boons