KVC Westerlo – R. Union S.G.

Na de volwassen overwinning tegen de Kanaries, staat er opnieuw een duel tussen 2 geelblauwe clubs op het programma. Het zal ook een wedstrijd worden met 2 teams die willen voetballen. Union is dit seizoen gewoon verder op hun elan van vorig seizoen gegaan en leggen nu het vuur aan de schenen bij Genk. Wij gokken op een spektakelwedstrijd, gekruid met enkele doelpunten.

KVC Westerlo

De 3 punten op Stayen, betekenden weeral een goede stap in de richting van het behoud. Dit blijft nog steeds de hoofddoelstelling van onze Kemphanen voor dit seizoen. Deze missie is bijna geslaagd. De kloof met de derde laatste bedraagt momenteel 17 punten, met nog 24 punten te verdelen in de reguliere competitie. Spektakel zat er vorige zondag niet echt in, wel de maturiteit om een moeilijke wedstrijd tot een goed einde te brengen met een achtste clean-sheet tot gevolg. Coach De Roeck moest noodgedwongen Ravil Tagir – lichtjes ziek – vervangen. Pietro Perdichizzi liet zien dat hij klaarstaat wanneer je hem nodig hebt. 

De verrassing in de basisopstelling was die van Muhammed “Mami’ Gümüskaya. Voor het nummer 17 was het nog maar de tweede keer dat hij dit seizoen mocht starten. In minuut 70 werd hij samen met Nacer Chadli vervangen en kwamen Madsen en Nene in het elftal. Als je zo een 2 spelers op je bank hebt zitten, dan mag je toch al wel spreken van een beetje luxe.

Als we de punten beginnen te tellen, vanaf 2023, dan zien we dat wij op de vijfde plaats uitkomen. Genk, Union en Antwerp zijn alle 3 outstanding, Charleroi volgt dan als vierde en dan komen wij. 

In de vorige thuiswedstrijden tegen een G6-ploeg zagen we héél véél doelpunten. We sommen ze nog even op: Standard (4-2), Anderlecht (2-1), Antwerp (3-3), Genk (2-3) en Gent (3-3). Liefst 10 verschillende spelers wisten in die wedstrijden voor ons te scoren, waarbij vooral 1 naam opvalt: Maxim De Cuyper met zijn 3 doelpunten en 3 assists. Maxim, die intens gevolgd wordt door de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco, vertelde vorige week nog voor de TV-camera’s dat hij niet zijn beste wedstrijd van het seizoen had gespeeld, maar dat hij toch blij was dat hij het team had kunnen helpen met het verzilveren van de strafschop. 

Wist-je-dat?

  • Wij pas in 2017 onze eerste wedstrijd tegen elkaar speelden, en dat wij 6 jaar later al aan de 21ste onderlinge confrontatie zitten, waarvan wij er maar 4 hebben kunnen van winnen, waaronder 2 ontmoetingen in het Kuipje
  • Jonas De Roeck in het select groepje van coaches zit, die nog niet zijn verloren van Karel Geraerts. Hij deelt deze eer samen met Hollerbach, Hoefkens, Parker, Buijs en Vrancken.
  • Wij in het klassement van de fair-play helemaal bovenaan staan als de beste van de klas?

Royale Union Sint-Gillis

Les Unionistes zijn sinds hun terugkeer naar de hoogste afdeling één van de beste elftallen. Op 2 jaar tijd verloren zij amper een wedstrijd en moesten de Play-Offs niet bestaan hebben, dan werden ze vorig seizoen met een voorsprong van 5 punten kampioen. Ondanks die dreun blijven ze dit jaar gewoon doorgaan op hun elan.

Karel Geraerts begon dit jaar aan zijn eerste opdracht als T1, nadat hij daarvoor in de schaduw werkte van Elsner, Christiansen en Mazzu. Hij is nu al met verve geslaagd! Halve finale BVB, in maart staan ze in de achtste finales van de Europa League en in eigen competitie zijn ze de naaste achtervolger van Genk. Prachtprestatie van een elftal dat ook altijd wil voetballen en van hun eigen sterkte uitgaat.

De laatste keer dat ze op verplaatsing verloren, is alweer 6 maanden geleden! Toen was Antwerp te sterk voor hen (4-2). Nadien volgden 12 overwinningen en 2 gelijke spelen.  Zij staan ook gekend voor hun viriel voetbal. Liefst 66x ontvingen hun spelers al een gele kaart, en daarmee zijn zij de slechtste van de klas. Zo zag trouwens centrale verdediger Siebe Van Der Heyden alweer tegen zijn tiende gele kaart aan en is hij geschorst voor zaterdag.

Wist-je-dat?

  • Er met Senne Lynen (2009-2012) en Yorbe Vertessen (2006-2009) twee spelers in de kern rondlopen die in de jeugd van Westerlo hebben gespeeld.
  • Zij hun meeste doelpunten scoren in het laatste kwartier van de wedstrijd. Liefst 34% van hun 53 doelpunten vielen toen.
  • Zij de beste ploeg van België waren voor de Tweede Wereldoorlog, toen zij maar liefst 11x kampioen werden.

Alexandre Boucaut

De Waals-Brabander, die in 2009 zijn debuut in het profvoetbal maakte, is één van onze meest ervaren scheidsrechters. Zaterdag zal het zijn 381ste wedstrijd worden. Voor Westerlo wordt het zijn 21ste optreden en voor de gasten uit Brussel zal het de 7de wedstrijd worden. Beide elftallen behaalden positieve resultaten met hem. Union nog iets beter dan de Kemphanen, want zij verloren nog nooit een wedstrijd onder zijn leiding. Het zal de 13e keer worden dat hij een wedstrijd in het Kuipje zal fluiten. Dit seizoen was hij reeds tweemaal te gast bij ons: Zulte Waregem (2-0) en KRC Genk (2-3).

Tekst en statistieken: Peter Boons