STVV – KVC Westerlo

Dat spelen in het Kuipje niet de gemakkelijkste verplaatsing is, wist ook Hein Vanhaezebrouck. Ook zijn team moest weer opboksen tegen een enthousiast en fris spelend Westerlo. Ondanks dat onze Kemphanen tweemaal op achterstand kwamen, lieten zij het hoofd niet hangen en kozen ze resoluut voor de aanval wat uiteindelijk weer leidde tot een spannende en doelpuntrijke wedstrijd.

KVC Westerlo

De aanwezige toeschouwers en de (eventuele) TV-kijkers worden al een gans seizoen verwend met aantrekkelijk Kempisch voetbal.  Architect De Roeck – vroeger zelf een beloftevolle verdediger – kiest steeds weer voor de aanval. Hij weet goed genoeg dat deze speelstijl onze verdedigers iets meer onder druk zet, waardoor we misschien wat gemakkelijker een doelpunt slikken, maar dit is voetbal dat supporters en elke voetballiefhebber wil zien. 

Voor een wedstrijd van de Parel der Kempen valt niemand in slaap, want elk moment kan er wel iets gebeuren.  Ondanks de januariverkoop van 2 aanvallende spelers, blijft dit elftal scoren. Eerlijkheidshalve moeten we wel toegeven dat op de vorige speeldag de Gentse verdediging wel heel klungelachtig overkwam bij de 3 doelpunten, maar dit was dan ook de verdienste van onze Kemphanen die de Oost-Vlamingen tot deze fouten liet overgaan. Dat de drie doelpunten ook tot stand kwamen zonder een assistgever, spreekt boekdelen.

Tegen Gent kwamen de herstelde Thomas Van den Keybus en doelpuntenmaker Nacer Chadli terug in het elftal en kreeg onze Japanse aanwinst Yusuke Matsuo zijn eerste speelminuten. Tegen STVV zal hij in ieder geval al wat landgenoten van hem terugvinden. Lukas Van Eenoo scoorde zijn eerste doelpunt van het seizoen, voor linksachter Maxim De Cuyper was het zelfs al de zesde keer dat hij de netten deed trillen. Samen met Daniel Munoz van KRC Genk is hij nu de vlotst scorende verdediger in onze Jupiler Pro League. Max moet wel oppassen dat hij de volgende wedstrijd (Union) niet aan de kant moet blijven, want hij zag voor de vierde keer dit seizoen een geel item voor zijn neus verschijnen. Ook Sinan en Thomas zitten in hetzelfde schuitje en riskeren een verplichte week rust bij een volgende gele kaart.

Wist-je-dat?

  • STVV momenteel de tegenstrever is in de huidige bezetting van de JPL, die wij al het vaakst zijn tegengekomen (45). Enkel tegen Lokeren (48) hebben wij al meer wedstrijden gespeeld  in het professioneel voetbal.
  • Wij tegen de Limburgers onze hoogste winratio hebben (55,6%), en dat zij dit percentage delen met Antwerp, waarbij wij hetzelfde percentage halen in minder gespeelde onderlinge wedstrijden (18).
  • Wij sinds 2005 in elke wedstrijd op Stayen hebben gescoord.
  • Onze coach Jonas De Roeck op 14 augustus 2017 voor de eerste keer professioneel trainer werd op Stayen. Hij zou uiteindelijk de Kanaries 39 wedstrijden onder zijn hoede houden.

STVV

De Limburgers kwamen de voorbije dagen in het nieuws met de aanpassing van de naam van hun stadion.  Stayen kreeg de naam bij de oprichting van de club in 1927, wat een lokaal dialectwoord was voor “Staden”, een oude wijk van de stad aan de westkant. 106 jaar later komt er een mondvol benamingen bij. Voortaan gaan we in het Daio Wasabi Stayen Stadion spelen. Voor de liefhebbers: Daio Wasabi Farm is een populaire Japanse plaats voor toeristen, die bekend staat voor zijn watermolens en de rivier die erdoor stroomt.

Op sportief gebied heeft de Duitse coach Bernd Hollerbach – die vertrekt aan het einde van het seizoen – de Kanaries momenteel op een mooie negende plaats gestationeerd en zijn ze volop in de running voor het PO2-ticket aan het einde van het seizoen. Maar liefst 5 Japanners staan er in het basiselftal: doelman Schmidt, Verdediger Hashioka en de aanvallende pionnen Okazaki, Hayashi en Hara. Enkel deze laatste werd nog niet opgeroepen om zijn land te vertegenwoordigen bij de grote jongens. De andere 6 spelers die vorige week gingen verliezen op Anderlecht waren: Wolke Janssens, Robert Bauer, aanvoerder Jorge Teixeira, Rocco Reitz, Frank Boya en flankspeler Aboubakary Koita. De twee Duitsers, Reitz en Bauer hebben in het verleden op de loonlijst gestaan van 2 Duitse topteams, respectievelijk Borussia Mönchengladbach en Werder Bremen.

Aanvoerder Teixeira draait al 16 jaar mee in het profmilieu. Zo kon je hem al vinden in Portugal, Cyprus, Israël, Zwitserland, Italië, Engeland en België, waar hij eerst gedurende 2 jaar bij Standard onder contract stond. Topschutter is Gianni Bruno met 11 doelpunten. Het was trouwens hij die ervoor zorgde dat de Limburgers in oktober jongstleden met de drie punten gingen lopen in het Kuipje.

Brent Staessens

Nog maar 3 weken geleden hadden we deze scheidsrechter te gast in het Kuipje. Het zal ook de derde keer dit seizoen worden dat wij hem als wedstrijdleider zullen treffen.  Westerlo staat ook helemaal bovenaan zijn lijst van gefloten wedstrijden. Liefst achtmaal kwam hij in actie voor ons, met als resultaat 5 overwinningen, 2 draws en 1 nederlaag. Ook onze tegenstrever STVV heeft een positief resultaat met hem. Zij kregen hem al viermaal: 3 overwinningen en 1 nederlaag. Opmerkelijk is dat hij die 4 wedstrijden van STVV allemaal buitenshuis heeft gefloten.  Het is dus zijn eerste optreden als  hoofdscheidsrechter in het Daio Wasabi Stayen Stadion.

Tekst en statistieken: Peter Boons