KVC Westerlo – KAA Gent

Het gelijkspel in Eupen voelde aan als een nederlaag.  Zeker omdat de wedstrijdleiding niet hun beste wedstrijd achter de rug had en mee de eindscore had bepaald. Wij zijn ervan overtuigd dat onze Kemphanen de rug zullen rechten en er vol tegenaan zullen gaan in de onvervalste topper tegen de Buffalo’s uit Gent. Een overwinning zou betekenen dat we een goede stap zouden zetten richting een ticket voor PO2. 

KVC Westerlo

Uiteindelijk nam onze coach geen risico om Nacer en Thomas al op te stellen in de wedstrijd tegen Eupen. Die wedstrijd kwam net nog iets te vroeg voor hen. Er wordt ook alles in het werk gesteld om onze nieuwste aanwinst, Yusuke Matsuo, speelgerechtigd te krijgen.  Zodoende zou onze sportieve staff iets minder puzzelwerk hebben om een competitief elftal op te stellen. Wel hoedje af voor diezelfde staff, dat de vervangers altijd klaarstaan om vlot mee te draaien in het startende basiselftal.

Sinan Bolat en Maxim De Cuyper zijn nog steeds de beste van onze klas qua speelminuten. Beiden stonden in elke competitiewedstrijd aan de aftrap, al moet Sinan wel oppassen want de strafbank (hij staat momenteel op 4 gele kartons) loert om de hoek.  Krullenbol Maxim De Cuyper blijft onze nummer 1 als het gaat om de “goal participation”.  Als linksachter scoorde hij reeds vijfmaal en gaf hij ook nog eens zes assists.  Onze Malinese spits Dorgeles Nene volgt hier op een tweede plaats. Hij scoorde zevenmaal – enkel de naar Burnley vertrokken Lyle Foster deed beter dit seizoen – en gaf 2 assists.

Wist-je-dat?

  • Maxim De Cuyper 5 van zijn 6 assists in het Kuipje gaf.
  • Nene zopas zijn rijbewijs heeft behaald en zo de wegen rond de Kempen mag gaan onveilig maken. Daarvoor was het steeds zijn maatje in de spits Lyle Foster die hem steeds kwam ophalen en wegbrengen.
  • Igor Vetokele zijn eerste selectie ooit in het profvoetbal, een uitstapje was met AA Gent tegen KVC Westerlo en dit op 23/01/2010 toen Michel Preud’homme een spits uit de beloften nodig had om mee te gaan naar het Kuipje.
  • Onze coach Jonas De Roeck er in 2008 voor zorgde dat Westerlo kon winnen met 3-2 van AA Gent. Hij was toen namelijk verantwoordelijk dat een schot – afgeweken op zijn been – doelman Jorgacevic verraste en zo onze Kemphanen konden winnen.
  • Sinds die tijd wij nog steeds op zoek zijn naar een overwinning tegen de Buffalo’s? Sindsdien noteerden wij 2 nederlagen en 4 gelijke spelen.

KAA Gent

De Buffalo’s komen naar het Kuipje afgezakt met een 0/6. Zij verloren nu tweemaal achter elkaar met een zelfde score van twee gemaakte doelpunten voor  en drie doelpunten tegen. Cercle Brugge en KRC Genk waren de tegenstanders. Ze maakten dit het lopende seizoen ook al eens tweemaal mee – tweemaal verlieswedstrijd achter elkaar – en telkens wonnen ze dan overtuigend hun volgende wedstrijd, met name tegen Zulte Waregem (2-0) en Eupen (0-4). Volgende week staat er voor hen ook een Europese midweek-wedstrijd in de Conference League gepland tegen Qarabag. 

Coach Vanhaezebrouck stond deze week in de picture met zijn uithaal naar het eigen bestuur ivm de doorstroming van spelers uit de eigen jeugd.  Nu de spelers waar hij momenteel kan over beschikken, zijn toch niet van de minsten. Het basiselftal van vorige week was zomaar eventjes 3x meer waard (cfr. Transfermarkt) als die van onze Kemphanen. 

In doel staat de Fransman Paul Nardi, die eerder in België al aan de slag was bij Cercle Brugge. Hij lijkt de strijd gewonnen te hebben van Davy Roef. Achteraan staat bijna altijd hetzelfde trio. De Kameroener Michael Ngadeu, die als enige in de kern in alle 24 wedstrijden mocht starten. De Keniaan Joseph Okumu en de Duitser Joran Torunarigha vervolledigen het defensieve trio. Recent kwam daar ook de Poolse International Kamil Piatkowski, geleend van Red Bull Salzburg, de rangen vervoegen. Hij werd vorige week op de rechterflank geposteerd. Op die andere flank staat Alessio Castro-Montes. Die stond op de longlist van Roberto Martinez in november, om zich klaar te houden voor Qatar. Op het middenveld staat ouwe getrouwe Sven Kums en hij krijgt op die middenstrook het gezelschap van Luikenaar Julien De Sart en van de Zuid-Koreaan Hong. Deze laatste kon je al vijfmaal terugvinden op de doelpuntenlijst en hij gaf ook 3 assists aan zijn ploegmakkers om te scoren. Hugo Cuypers is de diepste spits en tevens topschutter van de club. Met zijn 13 doelpunten – waaronder 2 strafschoppen – staat hij momenteel op de derde plaats van onze nationale topschuttersranglijst na Paul Onuachu en Vincent Janssen. Youngster Malick Fofana, die volgende maand 18 jaar wordt, vergezelde vorig weekend Cuypers in het aanvallende compartiment. 

Volgende spelers zouden onbeschikbaar zijn: Vadis Odjidja-Ofoe, Andrew Hjulsager, Matisse Samoise, Nurio Fortuna en Tarik Tissoudali.

Kevin Van Damme

Deze 32-jarige scheidsrechter, aangesloten bij het West-Vlaamse KSV Rumbeke, zal deze wedstrijd gaan fluiten. Het zal zijn 15de in deze voetbaljaargang worden en de eerste voor onze Kemphanen. Voor Gent kwam hij dit seizoen éénmaal al in actie, toen speelden zij 0-0 gelijk in de eigen Ghelamco tegen Charleroi.

Als we dieper gaan graven dan zien we dat Kevin in het verleden al driemaal een wedstrijd heeft gefloten in het Kuipje. Tweemaal eindigde de wedstrijd in een brilscore: 0-0 tegen Beerschot en Roeselare in de toenmalige Proximus League. We noteerden ook één nederlaag toen, namelijk tegen de latere kampioen Cercle Brugge (2-3). Heel opmerkelijk is dat hij in zijn 94 reeds gefloten wedstrijden (competitie, Beker en Play-offs) in Eerste Klasse, hij slechts driemaal AA Gent in de ogen heeft gekeken.

Tekst en statistieken: Peter Boons