KAS Eupen – KVC Westerlo

Een overtuigende zege in de streekderby konden we vorige week noteren. Ons Westel was sterk, creëerde weer ruim voldoende kansen en bevestigde nogmaals dat je voor aantrekkelijk voetbal naar een wedstrijd van de Kemphanen moet (gaan) kijken.

KVC Westerlo

Onze coach Jonas De Roeck koos uiteindelijk voor Kyan Vaesen, om de naar Engeland vertrokken Lyle Foster te vervangen. Die bedankte meteen door zijn tiende en elfde doelpunt te scoren in Westelse loondienst. Het was trouwens ook de eerste keer dat hij 2 doelpunten in 1 wedstrijd kon scoren. Het eerste doelpunt werd afgeleverd door aanvoerder Lukas Van Eenoo. Lukas had de vorige voorbeschouwing goed gelezen, want hij wist 2 mijlpalen in één klap te bereiken, namelijk 150 wedstrijden in het geelblauwe shirt, die hij nog eens extra in de verf zette door zijn 100ste beslissendste actie te laten noteren in zijn loopbaan (51 doelpunten en 49 assists). 

Minder goed nieuws kwam er van de kant van Nacer Chadli en Thomas Van den Keybus. Beide moesten vroegtijdig het veld verlaten door (kleine) blessures. Benieuwd of onze medische staff hen kan oplappen tegen zaterdag.

Tijdens de laatste dagen van de transferwindow was het windstil in en rondom het Kuipje. Een nieuwe diepe spits kwam er niet, wel een eerste Aziatische speler ever in de Kempen. Yusuke Matsuo (松尾 佑介) is een 25-jarige winger die uitkwam voor de Urawa Reds, die vorig seizoen op een 9e plaats eindigde en waarmee hij aantrad in de AFC Champions League.  Urawa kwam tot in de finale, die echter nog gespeeld moet worden in april. Yus – zoals zijn ploegmaats hem noemen – scoorde in die Champions League zesmaal en hij gaf ook 4 assists weg.

Sterkhouder op het middenveld, Nicolas Madsen, werd de laatste 2 maanden verkozen tot Kemphaan van de maand, waarin telkens Max De Cuyper op de 2e plaats eindigde.

De heenwedstrijd was trouwens de wedstrijd waarin wij 2 sterkhouders voor langere tijd zagen uitvallen: na en halfuur moest Jan Bernat (nog steeds revaliderend) van het veld en iets voorbij het uur moest ook Lukas Van Eenoo (4 maanden out geweest) de strijd toen staken. Een minder leuk weet-je-datje is dat Jonas De Roeck nog steeds op zoek is naar zijn eerste overwinning tegen Eupen. In het verleden coachte hij zijn teams 5x tegen Eupen, met als gevolg 2 draws en 3 nederlagen. Daarentegen stonden beide coaches al éénmaal tegenover elkaar en kwam Jonas als winnaar uit de bus.

KAS Eupen

Enkele maanden geleden kwam de Panda’s van de Oostkantons de 3 punten als een dief in de nacht meepakken in het Kuipje. Vijf minuten voor affluiten scoorden ze bij de eerste gelegenheid en wist doelman Moser in de slotseconden nog een strafschop te stoppen van Tuur Dierckx. 

Aan het roer staat tegenwoordig Edward Still. Gestart aan het begin van het seizoen in Charleroi. Eind oktober werd hij daar aan de deur gezet na tegenvallende resultaten en begon hij 1 maand later aan de Kehrweg. Sindsdien coachte hij 6 wedstrijden. De eerste wedstrijd in Seraing werd gewonnen, de volgende 5 eindigden tweemaal in een gelijkspel (1-1 op OHL en woensdag jongstleden 1-1 thuis tegen Genk) en 3 nederlagen (thuis tegen Charleroi 1-2, thuis tegen STVV 0-2 en op Standard 3-1).

Vier nieuwe spelers zagen zij recent verschijnen op de training. Centrale verdedigers Aleksandr Filin en Loïc Bessilé – deze laatste kende coach Still nog van zijn periode in Charleroi -, de Belgische middenvelder Brandon Baiye, die overkwam van het Franse Clermont Foot en aanvaller Davo, een Spanjaard die het mooie weer maakte in de Ekstraklasa (Poolse Eerste Klasse) bij Wisla Plock, waarin hij in 18 wedstrijden negenmaal de weg naar het doel vond.

Hun opstelling woensdag tegen Genk was als volgt: Moser, Van Genechten, Paeshuyse, Lambert, Alloh, Magnée, Deom, Peeters, N’Dri, Bitumazala en Prevljak. Nog even vermelden dat centrale verdediger Boris Lambert zijn 5de gele kaart kreeg en er bijgevolg niet zal bijlopen. 

Arthur Denil

We krijgen voor de derde keer dit seizoen deze 26-jarige scheidsrechter als wedstrijdleider. Leuk detail is dat hij de vorige confrontatie tussen beide coaches ook floot. Op zaterdag 17 september was hij het die de wedstrijd Charleroi-Westerlo floot. Zijn tweede optreden voor ons was minder leuk, namelijk de 6-1 tegen Genk. Op speeldag 5 was hij al eens te gast in het Stadion am Kehrweg, Eupen verloor die avond tegen Seraing (1-3). Als we verder in zijn lijstje gaan kijken, dan zien we dat Westerlo voor hem op de tweede plaats staat, qua gefloten wedstrijden. Dit gaat de elfde confrontatie worden, 6 overwinningen, 2 draws en 2 nederlagen leveren de statistieken op.

Tekst en statistieken: Peter Boons