KVC Westerlo – KV Mechelen

Drie wedstrijden achter elkaar geen overwinning behalen is on-Westels dit seizoen. Eind augustus moesten we drie nederlagen achter elkaar incasseren, maar sindsdien knoopten we regelmatig aan met een driepunter. De ploeg met de minst flatterende bijnaam voor hun supporters in Eerste Klasse, is de volgende opdracht voor de troepen van coach De Roeck.

KVC Westerlo

We kunnen er niet omheen. Hot news@het Kuipje deze week: voor een recordbedrag werd onze spits Lyle Foster verkocht aan het Burnley van Vincent Kompany. Die was zelf onze Zuid-Afrikaan komen bewonderen tegen Genk, met tot gevolg dat Lyle een contract tekende bij de Clarets die goed op weg zijn om naar de Premier League te promoveren. Droomtransfer voor hem! Zijn laatste wapenfeit in geelblauwe kleuren was de assist voor het doelpunt van Roman Neustädter tegen Waregem. Onze sympathieke Duitser moest maar met een lichte ademstoot de bal in het doel verwerken, zo panklaar was die bal van Lyle.

Kapitein Lukas Van Eenoo verscheen voor het eerst weer in de basis sinds zijn uitvallen in de wedstrijd op de zesde speeldag. Zestien wedstrijden later mocht hij opnieuw de aanvoerdersband aantrekken en hij staat op de zucht van enkele mijlpalen in zijn carrière. Zo kan het zaterdag zijn 150ste keer zijn dat hij het Soudal-truitje aantrekt. Mocht hij scoren, of een assist geven dan zou dit zijn 100ste beslissendste actie in zijn loopbaan worden. Als dat nog niet genoeg is dan kunnen we jullie vertellen dat hij binnenkort zijn 400ste profwedstrijd gaat spelen (hij zit nu aan 396). 

Twee spelers moeten opletten dat ze volgende keer niet verplicht op de strafbank moeten gaan zitten. Zowel Sinan Bolat als Thomas Van den Keybus hebben al 4 gele kaarten onder hun neus gekregen. De volgende zou een schorsing opleveren met tot gevolg dat ze de niet op de bus richting Eupen zouden stappen.

Uit het kamp van de langdurige gekwetsten, zien we Jan, Erdon en Lucas M. dagelijks grote stappen zetten. We zien ze steeds weer meer en meer belastende en verstevigende knieoefeningen doen. Nu we reeds twee spelers richting de uitgang zagen verschijnen, is iedereen natuurlijk benieuwd of zij vervangen gaan worden. De winter-mercato eindigt volgende week dinsdag om 23u59. 

KV Mechelen

De bekendste naam is van die van hun coach Steven Defour, de 34-jarige ex-Rode Duivel (52 caps) nam het Mechels dirigeerstokje in zijn handen op 17 oktober jongstleden, toen de Nederlander Danny Buijs niet de resultaten behaalde die men voor ogen had. Defour zal je dus echter niet kunnen spotten in de dug-out, maar wel in de tribune. Hij begint namelijk aan een schorsing die hij vorige week opliep in de gewonnen wedstrijd tegen Kortrijk (3-2), toen hij na de wedstrijd verhaal ging halen bij scheidsrechter Denil en deze blijkbaar had getoucheerd. In de competitie heeft hij met zijn elftal enkel nog maar de 3 punten gehaald in het eigen AFAS-stadion. In Genk (3-1), Charleroi (1-0), Zulte Waregem (2-0) en Standard (2-0) werd er telkens verloren.

Iedereen zal zich nog wel de heenwedstrijd herinneren, een reclame voor het voetbal. Al moeten we er wel bijzeggen dat beide elftallen toen een opendeurdag hielden. Twee spelers starten altijd in het Mechelse elftal: kapitein Rob Schoofs en rechtsachter Sandy Walsh. Beide spelers hadden ook een hoofdrol in die knotsgekke wedstrijd in augustus. Schoofs scoorde en gaf een assist, Walsh gaf de assist voor de 4-4.  Ook 5 (ex)-internationals speelden vorige week mee tegen Kortrijk: doelman Coucke, middenvelder Verstraete, de Schotse verdediger David Bates, de Kaapverdische spelmaker Alessio Da Cruz en de Zweedse aanvaller Kerim Mrabti.  Meestal wordt het elftal gecompleteerd met Van Hoorenbeeck, Lavalée, Hairemans en Storm. Topschutter is Rob Schoofs met zijn 5 doelpunten en Geoffry Hairemans is het meest betrokken bij een doelpunt (10x).

Brent Staessens

De 26 jaar jonge Tielrodenaar zal deze streekderby in goede banen moeten leiden. Wij hadden hem al op de tweede speeldag (OH Leuven 2-0 verlies) en Mechelen kreeg hem op de 7de en 18de speeldag op bezoek in het eigen stadion: Seraing (2-3) en Cercle Brugge (1-1). Met zijn 8ste wedstrijd voor ons, betekent dit ineens dat wij de ploeg zullen zijn die hij al het meest heeft gefloten in zijn carrière. Viermaal winst, 2 draws en 1 verloren wedstrijd… die tegen Leuven in het begin van het seizoen.

Tekst en statistieken: Peter Boons